I jas davam hrana kolku sto si saka malata. Ama mojata e skoro 7 meseci i ovosnite gi jade skoro 200 grama nekade okolu 170. Zelencukovi edvaj nekolku lazicki no otkako i napraviv finta i staviv jabolce na dva pati uspeavme da jade do 120.
Не знам дали ја имаш гледано емсијата со др Сајковски на Телма, има линк поназад во темава, ама јас после гледање некако се опуштив во однос на давање оброк и намирници. Меѓу 7ми и 8ми месец бебето треба да има 3 оброка за да ги задоволи нутритивните потреби на бебето со оглед дека почнува повеќе физички да троши енергија. Така што ако гледаш дека бебе сака, не гледам зошто да чекаш, недела дена мање више…Може бебе навистина има потреба од тој оброк. Исто и за количината, даваш додека бебе не покаже дека му е доста. Јас од почеток правев според малите теглички, се додека не прометив дека бара уште, па сега сме според големите теглички од 190гр, и јаде колку што сака, а секој ден е тоа различно, од 120 до 150 па и повеќе. Исто и за намирниците, престанав да гледам по табели, често правам домашни ама и мешам со купечки, а во купечките има намирници што не се по нашите табели што кружат по интернет. Освен јајце, мед, грав, кикирики и некои од попознативе алергени, не мислам да се држам многу до тие табели, се додека гледам дека бебе нема реакција два дена по воведување.
Моево бебе има 7м почна да јаде од 5м бидејки не напреднуваше и од еклузивно доење и дохрана и каши почна. Педијатарот ни рече да воведам и вечера, од оваа недела има и вечера. Станува сабајле околу 7-7:30h цица, накај 9h јаде овошна каша и житарки, па спие станува 11-30-12h пие млеко АД, накај 14:30h јаде ручек зеленчук со месо, 16:30h пие пак млеко, накај 18:30 каснува нешто полесно како бананче, гриз, палента и слично и накај 21h пие пак АД+ цицање. Вака ја направивме шемата со докторот и генерално моето бебе сака повеќе да јаде, а цицањето му е играчка. Затоа цица насабајле и навечер, едното му е за да се погалиме, а другото му е за заспивање. Ми рекоа макс да му давам 240гр да јаде, но уште кога ќе види дека е при крај кашата писка и се нервира и мора одма сокче или слично после неа зашто увек јаде повеќе. Не му се ни познава дека јаде не е некое бебе буце нормално си е ама е тешок живец само мрда, скока, се влече, лази па сега и е у план да проодува хаха само се исправа и паѓа на глава.
Да не ме сватиш грешка ама на 7м возраст 3 оброци па и со месо со се и 240гр е премногу за мешето и желудничето па и сок е скрос непотребна калориa. Нема потреба од толку форсирање , ќе јаде се и количински многу , и вечера ( гриз и палента не се баш лесни ) па и сокови коа ќе порасне , сега подобро е да зголемиш на Ад или доење како ви е редот , и така тоа е главно до годинка , оброците се вовед што би се рекло.
Како воведовте кромид и праз ? Новите намирници по 3 дена ги давате или не? До сега се така по 3 ама веќе ми здосади стварно Беба е 9 месеци
Kromid varen, vo zelencukova kasha mu staviv ushte na 7meseci, a praz na 9meseci, isto taka varen. Sekoj den mu e vkluceno kromid, luk, pashkanat ili praz vo ruchekot
Јас нови намирници давам 2 дена, доколку не го јаде 2 ден обично мешам со веќе испробани. Еве вчера дадов готова гриз каша, и денес планирам да му мешам нешто со јаболка, нешто со готова банана.. Обично правам ама овие сум ги зела, на акција... И да искористам кога не можам да правам, вчера глава ме болеше многу... И така..
Мамички да прашам.. Моево бебе е 5+++,една недела веќе, наутро кога станува од спиење не пие млеко, туку дури после 2 до 3 часа. Од некни вечер му воведовме хип 2 по 150 мл. Ама и пред тоа млеко пиеше хип 1180мл. и пак не пиеше многу од наутро.. Дали кај некоја од вас и се случило тоа... Му давам каши претежно правени, 1 на ден, некогаш порано некогаш подоцна, зависи и од бебе кога станува, спие, (мн ретко 2 пати му имам давано да јаде каши)... Инаку цело време сме со хип 1.
Јас давам 3 пати телешко , 2 пати пилешко/мисиркино. Останати 2 дена јајце и риба. Кај овие профилите на инстгр за кашички видов некаде вака и по тоа терав сега можно е да сменам еден ден , да оде риба 2x неделно 9+++ e.
Не, ова е препорака на педијатар, кога воведов жолчка така ми кажа и така им давам. Пример: првата недела давам телешко и пилешко, наредната риба и мисиркино. А др денови се жолча и еден ден зеленчук. И се така во круг.
Пробај да смениш температура. Поладно потопло види како ќе сака. Мојава така правеше една недела додека не пробав поладно.