Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. lilo

lilo Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.294
    I jas davam hrana kolku sto si saka malata. Ama mojata e skoro 7 meseci i ovosnite gi jade skoro 200 grama nekade okolu 170. Zelencukovi edvaj nekolku lazicki no otkako i napraviv finta i staviv jabolce na dva pati uspeavme da jade do 120.

На Осе, scorpias и Nefertiti. им се допаѓа ова.
  2. starfish

starfish Популарен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2010
    Пораки:
    4.832
    Допаѓања:
    10.129
    Не знам дали ја имаш гледано емсијата со др Сајковски на Телма, има линк поназад во темава, ама јас после гледање некако се опуштив во однос на давање оброк и намирници.
    Меѓу 7ми и 8ми месец бебето треба да има 3 оброка за да ги задоволи нутритивните потреби на бебето со оглед дека почнува повеќе физички да троши енергија. Така што ако гледаш дека бебе сака, не гледам зошто да чекаш, недела дена мање више…Може бебе навистина има потреба од тој оброк.
    Исто и за количината, даваш додека бебе не покаже дека му е доста. Јас од почеток правев според малите теглички, се додека не прометив дека бара уште, па сега сме според големите теглички од 190гр, и јаде колку што сака, а секој ден е тоа различно, од 120 до 150 па и повеќе.
    Исто и за намирниците, престанав да гледам по табели, често правам домашни ама и мешам со купечки, а во купечките има намирници што не се по нашите табели што кружат по интернет. Освен јајце, мед, грав, кикирики и некои од попознативе алергени, не мислам да се држам многу до тие табели, се додека гледам дека бебе нема реакција два дена по воведување.

На Skorpija25, dromka, Осе и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Ula

Ula Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2013
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    1.185
    Моево бебе има 7м почна да јаде од 5м бидејки не напреднуваше и од еклузивно доење и дохрана и каши почна. Педијатарот ни рече да воведам и вечера, од оваа недела има и вечера. Станува сабајле околу 7-7:30h цица, накај 9h јаде овошна каша и житарки, па спие станува 11-30-12h пие млеко АД, накај 14:30h јаде ручек зеленчук со месо, 16:30h пие пак млеко, накај 18:30 каснува нешто полесно како бананче, гриз, палента и слично и накај 21h пие пак АД+ цицање. Вака ја направивме шемата со докторот и генерално моето бебе сака повеќе да јаде, а цицањето му е играчка. Затоа цица насабајле и навечер, едното му е за да се погалиме, а другото му е за заспивање. Ми рекоа макс да му давам 240гр да јаде, но уште кога ќе види дека е при крај кашата писка и се нервира и мора одма сокче или слично после неа зашто увек јаде повеќе. Не му се ни познава дека јаде не е некое бебе буце нормално си е ама е тешок живец само мрда, скока, се влече, лази па сега и е у план да проодува хаха само се исправа и паѓа на глава.

На Skorpija25, Slonce91, lilo и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.898
    Допаѓања:
    34.102
    Машала напредно, најболната фаза паѓање на глава директ:(.Среќа трае 1 месец отприлика:sun:.

На Ula му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675
    Да не ме сватиш грешка ама на 7м возраст 3 оброци па и со месо со се и 240гр е премногу за мешето и желудничето па и сок е скрос непотребна калориa. Нема потреба од толку форсирање , ќе јаде се и количински многу , и вечера ( гриз и палента не се баш лесни ) па и сокови коа ќе порасне , сега подобро е да зголемиш на Ад или доење како ви е редот , и така тоа е главно до годинка , оброците се вовед што би се рекло.

На Oneo, Mom's_life, Ula и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Masala lapac si imas ti....mojata mislam deka poise od 100-150 ne e i seuste nema vecera

На Ula му/ѝ се допаѓа ова.
  7. LucyLu

LucyLu Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2019
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.194
    Како воведовте кромид и праз ?
    Новите намирници по 3 дена ги давате или не? До сега се така по 3 ама веќе ми здосади стварно :wasntme: Беба е 9 месеци

На Prolett му/ѝ се допаѓа ова.
  8. dromka

dromka Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2014
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    302
    Kromid varen, vo zelencukova kasha mu staviv ushte na 7meseci, a praz na 9meseci, isto taka varen. Sekoj den mu e vkluceno kromid, luk, pashkanat ili praz vo ruchekot

На Saraaa9, Pacient srna и LucyLu им се допаѓа ова.
  9. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.702
    Допаѓања:
    40.077
    Ако немате домашни јајца, дали давате купечки и од кои?

10. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.129
    Кое брашно (пченично) го користите за бебе?

11. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.291
    Допаѓања:
    2.531
    Јас нови намирници давам 2 дена, доколку не го јаде 2 ден обично мешам со веќе испробани. Еве вчера дадов готова гриз каша, и денес планирам да му мешам нешто со јаболка, нешто со готова банана.. Обично правам ама овие сум ги зела, на акција... И да искористам кога не можам да правам, вчера глава ме болеше многу... И така..

На LucyLu и dromka им се допаѓа ова.
  12. Nefertiti.

Nefertiti. Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2019
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    5.378
    Месо колку пати неделно давате?
    Бебе е 7++

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Saraaa9

Saraaa9 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2019
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    570
    4 дена месо, 2 жолка и еден ден зеленчук само.

На Nefertiti. му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.291
    Допаѓања:
    2.531
    Мамички да прашам.. Моево бебе е 5+++,една недела веќе, наутро кога станува од спиење не пие млеко, туку дури после 2 до 3 часа. Од некни вечер му воведовме хип 2 по 150 мл. Ама и пред тоа млеко пиеше хип 1180мл. и пак не пиеше многу од наутро.. Дали кај некоја од вас и се случило тоа...
    Му давам каши претежно правени, 1 на ден, некогаш порано некогаш подоцна, зависи и од бебе кога станува, спие, (мн ретко 2 пати му имам давано да јаде каши)... Инаку цело време сме со хип 1.

15. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Ova e po tablica nekoja? I ja se mislev za istovo.

16. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675
    Јас давам 3 пати телешко , 2 пати пилешко/мисиркино. Останати 2 дена јајце и риба. Кај овие профилите на инстгр за кашички видов некаде вака и по тоа терав сега можно е да сменам еден ден , да оде риба 2x неделно :?: 9+++ e.

На Nefertiti. и Pacient srna им се допаѓа ова.
  17. Saraaa9

Saraaa9 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2019
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    570
    Не, ова е препорака на педијатар, кога воведов жолчка така ми кажа и така им давам.
    Пример: првата недела давам телешко и пилешко, наредната риба и мисиркино. А др денови се жолча и еден ден зеленчук. И се така во круг.

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Дали го обарувате спанаќот пред да го ставите во јајце за омлет, или свеж го додавате?

19. mila89

mila89 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2009
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    891
    3 пати неделно женче :hai:

На Nefertiti. му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    1.735
    Пробај да смениш температура. Поладно потопло види како ќе сака. Мојава така правеше една недела додека не пробав поладно.

На Prolett му/ѝ се допаѓа ова.