Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.252
    Допаѓања:
    3.779
    Спанаќ немам до сега дадено со омлет, блитва и правев пред некој ден. Прво ја запржив неа на малку путер, па ги додадов јајцата. Како е најправилно не знам.

На kanella му/ѝ се допаѓа ова.
  2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.324
    Допаѓања:
    33.660
    Јас го ставам во зовриена вода 30 секунди колку да омекни, блендирам и го мешам со јајцата.

На CareTee и kanella им се допаѓа ова.
  3. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.129
    Најправилно е да се спушти во зовриена вода неколку минути, и водата да се фрли. Спанаќот содржи нитрати, за кои малиот организам не е спремен (исто и блитва, цвекло, и некои други зеленчуци). Со варењето значително се намалува нивната количина.

На firequeenn, lilo, Ava.84 и 5 други им се допаѓа ова.
  4. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.252
    Допаѓања:
    3.779
    Баш ја прочитав и @IRBBB следен пат така ќе го спремам, фала мајки!:)

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  5. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.129
    На Prolett, CareTee, Doroti28 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.324
    Допаѓања:
    33.660
    Сношти сум се зачитала за оризов, па кога реков плакнам, варам, цедам.. 100 саати 2 лажици ориз варев за сутлијаш, на крај беба мцна 3 залаци и чао журим. |(

Друг пат ќе се помислам дали ориз ќе правам искрено. :D

На Skorpija25, Slonce91, Ava.84 и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Trpkovska

Trpkovska Популарен член

Се зачлени на:
    17 април 2019
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    1.578
    Месо и спанаќ од кога се дава? Следна недела 7 месеци правиме.

8. Ula

Ula Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2013
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    1.185
    Jaс терам како ми кажува докторот. Сум пробала помалку да му давам, значи он не јаде секој оброк по 240мл и не пие сок (домашно варено овошје) повеќе од 30мл, ама се познава кога е гладен. Не го форсирам си бара бебето да јаде, некоја вечера ја скокнуваме ако се успие или слично :)

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ula

Ula Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2013
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    1.185
    Неп, јас скроз првите вкусови така и после тоа не терав пак по три дена. Откако ги воведов првите после додавам со тие нови, пример со морковче, сладок компир ќе ставев кромид. Со банана, јаболко, овесни снегулки ќе додадев вишни или цреши и така.

На scorpias, Poppins и LucyLu им се допаѓа ова.
  10. Ula

Ula Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2013
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    1.185
    Значи од ова не ми се отвара да читам, затоа што буквално за секоја намирница има некоја церемонија и по цел ден тоа правам. Јас ориз еднаш му дадов цел и неможеше да се изблендира скроз и после свеќи го сомеле у такво за прав шеќер и така го варевме и после прочитав вакви ствари и го баталив не му ни давам хахах. Не ме чуди следно ако прочитав да му се дава зеленчук и овошје стого растени под виножито и полевани со самовилска вода хаха

На Skorpija25, Oneo, Slonce91 и 10 други им се допаѓа ова.
  11. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.324
    Допаѓања:
    33.660
    Да те корегирам, со солзи самовила. :rofl:
    Во право си, на крај ќе испадни ништо не е безбедно да се дава, ко небаре со тони децата јадат, а не по некој залак. :smirk:

На Ula му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Sto e sea so orizot....ja i praam mandza oriz so spanak ko za nas sto ja praam samo bez zacini. Spanak obaren proprzen na mm so luk i posle oriz i voda unutra i se kuva....kade mi e greskata? Orizot e iscisten izmien ama toj istiot nie sto go jademe....ja obozava mandzava i na kraj limonce i turam

На lilo и IRBBB им се допаѓа ова.
  13. Saraaa9

Saraaa9 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2019
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    570
    Освен спањак и лукче ставаш нешто друго? Сакам и јас да им направам на моите па ме интересира како ја правеш :D да пробаме и ние, гурмани сме :rofl:

14. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.129
    Пробај подолго да го вариш оризот, па после само изгмечи со варена тиквица, поводлеста е и ќе разреди. Можеби ќе му се допадне да не е скроз мазно блендирано, добро е да се учи по малку да џвака.
    Затоа и јаде толку многу, само голта и нема чувство за ситост.

Само предлог, а ти секако знаеш најдобро за своето дете :)

Последна измена: 24 ноември 2021
    На Ula и mace89 им се допаѓа ова.
  15. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.106
    Мамички ние сме 5++++ и од 5 месеци почнавме со вкусови. Сеуште не му воведов доручек и ручек заедно. Овошјето му го давам наутро, зеленчукот попладне но во различни денови. Прашањето ми е колку вода треба да му давам после оброкот? Бебуш не сака ич вода а слабо пие и чаеви. Затоа има и потешкотии за какање( се кака еднаш на два три дена). Иначе сме на доење, после оброкот што за сега од прилика му е 70-80гр си цица. Од 6м планирам да си има и доручек и ручек ама со водава незнам што ќе правиме(facepalm)

16. Marge

Marge Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    1.036
    Допаѓања:
    4.081
    Моето јаде ручек блендиран, вечера цели житарки од старт, со рендано овошје внатре и си џвака убаво. Пред некој ден му дадов и банана гризаше и џвакаше.
    Пробав 2 дена ручекот да биде пасиран, полека да преминеме на пасирано, ама не го сака и не го сака, а блендирано јаде. Мислам дека се должи на вкусот, кај пасираното го осеќа вкусот посебно на секоја намирница и не му е по ќејф.

Вечерата уште си ја џвака, нема проблем со тоа, ама некогаш го приметувам во последниве денови дека и директно голта.

Не знам дали си го бунам детето што еден оброк ваков, еден таков му давам. Дали да форисирам пасирано за ручек или да оставам вака? Можно ли е да почне да ми ја одбива вечерата, бидејќи не е блендирана?

На Ava.84 и mace89 им се допаѓа ова.
  17. Prolett

Prolett Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2019
    Пораки:
    1.291
    Допаѓања:
    2.531
    Mu davam i mlako i ladno mleko, ne e problem, koga e gladen jade, eve denes go ispi, moze deka okolu 2 30 piese nokeska... Ne znam, moze Sega ke menuva..

18. Ula

Ula Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2013
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    1.185
    Па стварно, ама и ништо не е константно тоа што е правилен начин или здраво овој месец наредниот се менува.
    Од пред некое време јаде 80% блендирано, а другите 20% само пасирано. Компир гмечен, банана пасирана, јаболко и круша рендани. Поголем дел од работите дњл идат со рачен пасатор. Тогаш со оризот почна да прави фаци за повраќање, а и малечок беше 6м.
    Инаку на кого ќе му кажам како правам обавезно има контра или поправки. Ако му давам колку сака немој мало меше е, ако не му давам немој гладен е, ако му давам парченца немој мало е, ако му давам блендирано немој немам да прозбори…Немој ова, немој тоа, ориз не, гриз да после обратно хаха стварно не знам што треба и како треба и затоа правам како Паскалов што ќе ми каже. Иначе како пишав тука почна да саботира јадење веќе нишо не пишувам хаха колку јаде толку

На Skorpija25, Pacient srna, Prolett и 4 други им се допаѓа ова.
  19. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.324
    Допаѓања:
    33.660
    Ништо не ти е грешката.
    Муабетот е дека оризот содржи арсен и кадмиум шо се канцерогени и затоа треба да се откости од термичка обработка за да се намалат нивните концентрации (во исто време и тие малку хранливи состојки шо се).
    А јас верувам дека ниедно дете не јади ориз секој ден, ниту пак јади само ориз во големи количини.

На Pacient srna, Prolett, Cherry79 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. stanislavac

stanislavac Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2012
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    25
    A riba Dali davate