Ве читам за оризот, јас го истребам и го варам најобично, некогаш го давам со спањак, а со друго не сум.. Инаку кога му дадов само ориз јадеше. А го варам и блендирам и заедно го варам со спањакот. А денес му направив компир, морков, зел тиква и спањак..и маслиново Мм вкусно
Мила, како ти одговара така си прави, сите совети даваат, кој како му текнало си говоре и прави. Децата да сии јадат се е најважно, блендирано, пласирано, залаци, на се ќе се учат.
Spanakot go obaruvam i seckam. Na maslinov turam lukce da se zaprzi sek dve pa spanakot use malce i posle oriz. Gi mesam 2-3 sek i stavam voda otprilika puta 3 od oriz. Na tivko go ostavam se krcka,proveruvam cat pat. Posle malce so viluska gi gmecam zrnata i cedam malce limon
Што даваш вечера? Јас исто комбинирам ако нејке блебдирани и давам залченца да си фаќа со раченцата.Ако нејке парченца и давам каша. Денес имаме леќичка ќе биде неблендирана така цела.Колку јаде толку.На преминот од блендирана во пасорана или на парченца секогаш има одбивање додека навикнат.
За вечера давам млечна каша, со овесни снегулки (од ситните) или просо и со малку овошје. И тоа си го јаде, синоќа прв пат изеде цел оброк, 200 гр без малку. Ама денес и ручекот блендиран не го сакаше, дали 10 лажички изеде И ич не го форсирам, колку сака - толку, ама имам чувство дека нешто не му се допаѓа, а немам поим што. Си викам сега па да не сака пасирано денес, не блендирано Вака кога ќе му ставам пред него, не знае што со храната, само шлапка со рачињата и си игра, не знае дека треба да го стави во уста, а лажичката полна па ни ја граба од раце и јаде. Инаку планирам од 8ми месец сериозно да почнам да нудам парчиња, па се надевам ќе се научи Кога почна ти да и нудиш парчиња?
Од 8ми почнав .Повеќе правам мали парченца и на столчето т.е на масичката и и ги ставам да јаде.Така има најголем интерес за парченца.Сама да си ги фаќа и да си ги става во уста.Пола одат во уста пола на земја па после лазејќи си ги дојадува. Давам и јас млечни каши ама само купечки или тие во прав и немам идеја што да давам.Некогаш давам јогурт со боровинка и малина, некогаш палента со јогурт,овес со овошје и толку .Многу сум без идеи периодов.
Леле и ја сум без идеи последниов месец веќе мислам се едно исто вртам , посебно со вечерава . проја мафини , палента или гриз со додатоци и се така у круг
Па не баш , за вечера не треба многу овошје затоа што содржи шеќери , и ќе им ствара плус енергија. Вечера воглавно треба да е со некои житарки пример или млечна , со зеленчук може исто така. Овошје во мали количини и одредени овошки ако се може да се практикува. Ако не ќе вртиш едно исто у круг
Почнав да му давам на бебе да пробува вкусови. Повеќе игра со нив. Дадов јаболко и круша до сега. Прво парчиња, само ги шмукаше и ги фрлаше, а после со виљушка малце ги смачкав и дадов. Да бидам сигурна дека проба. Откако ќе проба 3-4 лажички, затвора уста и толку. Нудам града не сака, плачи, давам вода се смирува и пие. Дали е нормално вода да сака да пие толку? Се мислам да не згрешив што почнав со овошје. Благи се и му се пие вода
@Pacient srna во вечерата, овошјето е во минимална количина (20гр). Јас некогаш ставам наместо овошје, 2 лажици директ сок од јаболко, тој на Хипп 100%. Наводно овошјето (или сокот) помага за полесно да се апсорбира железото од житарките. Мислам дека доручекот треба да е со поголема количина овошје и со вода.
Јас еден ден правам за два дена, гарант сега и ова е погрешно и некој ќе ми прати социјални служби да ми го конфускуваат бебето Сега ако нештотот има јогурт или слично не, ама ако е варено месце и зеленчук правам за два дена и исто и варено овошје. Варам блендирам, пасирам или оставам цело за утредента зависи што е.
Кои овошја ги правиш за два дена? Зеленчук правам, ама со овошјево не ми оди математикава, ама баш ми треба идеа кое овошје можам за два дена.
Do bebeto e....ko sto e isklucok tvoeto za spienjeto taka i za ova....i ja pocnav ovosje voda duri sea nekako pie. Eve preeska jadese telesko so karfiol i kompir i potoa.posaka voda ama nekolku goltki
Abe i ja nekad ama ednas ostaiv telesko so modar i mislev sum go otrula bebeto poso stipese epten vtoriot den modriot inace mn tapa sekoj den dinstaj 1.5saat 50gr meso Nego telesko moze li da se dade nekako drugacie da ne e blendirano i da ne e golemo parce po blw? Jas go secam na sitno se zaprzuva malce i posle se dinsta generalno u svojot sok epten malce vodicka doturam i mn e meko i stino ama sto znam dali taka go dadam... Za dorucek turam zitarka i na pr pola jabolko ili po 1/4 jabolko i krusa ili banana....ne meram stoznam dali e ok vaka ili ne. Zitarki i turam 1.5-2 lazici supeni od ona holle ili oves ili 1 proso nevareno koa e....sto znam.dali e taman vaka. Vecernata mlecna kasa so molzeno ja praite ili....?