Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675

И чиата е алерген и тоа јак . Од новите препораки на Сзо, намирмици што одеа покасно 10+/12+ и цитрусните , се дават сега порано од старт , ама чиа си е 12+ и претпазливо при давање на старт треба , знае да дава реакции.

Бидете трпеливи мајки се ќе пробаат нема потреба од брзање уште на 6-7м , па за нова година и сарма да падне :D :D

Сепак до 6м ви биле на ексклузивно доење , а на 6м и 5 дена се у пакет да јадат . Желудничето тек им се навикнува на нови работи.

да ја веќе замрзнати зимам , ми завршиа домашните малку имав , на Фриком ги зимам најчесто.

Ја пробав и на ништо не ми личеше така и не се обидов пак:x

На Oneo, marta993, Marge и 5 други им се допаѓа ова.
  2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.324
    Допаѓања:
    33.660
    Стварно? :o
    Ете, на незнаење сум вовела уште еден алерген. Јас солид стратс пратам, таму не го пишува чиа семето како алерген и се препорачува од 6+, баш се препорачува, со висока нутритивна вредност дека е.

Инаку мама јасно ми е, ама на пр од џемот конкретно дадов на палачинка, намачкано околу 1 мало лажиче и тој проба 3 вишни и 10 чиа семчиња (пример само земам). Син ми барем не јаде многу количински. Во деновите кога јади најмногу, внесува околу 30тина гр по оброк и во тие 30гр има измешано 3-4 состојки, па сметај од што колку внесол за да направи проблем на дигестивен тракт.

А за новата ќе го честам руска, сарма не знам да правам. :rofl:
    Се смеам мама, некако ги поттурнувам млечните, се надевам до нова година дека млечно нешто ќе внеси па овошен јогурт ќе го почестам. Ако е расположен да го јади, се разбира, оти еве последниве недела дена готвам и или јас лапам или фрлам в канта. :x

На marta993 и Ava.84 им се допаѓа ова.
  3. scorpias

scorpias Популарен член

Се зачлени на:
    28 април 2014
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    4.423
    Па да и за тоа реков кој како си сака и мисли, така е најарно. Не е секогаш се баш како што пишува. Ќе пробам јас овие денови па ќе видам кај мене што ќе излезе:)

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675
    Не го пратам ја тоа чудо:lol: Кај мене оде блендирано да вкусе , па тераш пасирано, па парчиња полека вметнуваш , на нашки кажано :D Не се држам јас скрос по табели ама овие некои работи ги запазувам , и малку од малку следам нови насоки .За разлика од ќерка ми сега е многу пропуштено со речиси се.

Млечните ти се најлесни и сигурно ќе ти ги сака и нив , речиси секое дете ги сака и јаде количински добро од нив. Нормално е да има протести нови работи се случуваат , треба време да свират.

Моето ќе е скоро годинка за празници ќе има гозба со кифлички :rofl:

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ula

Ula Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2013
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    1.185
    Пример правам јаболко,дуња,вишна; кајсија,јаболко; јаболко,морков; или најправено ми е јаволко,круша и модра слива. Јас го рачунам како домашен сок или компотиве што се прават, само житарки додавам утредента пред да јаде. Кај мене не се случило да скисне или слично. Ги варам, ги делам посебно сокот и овошјето го пасирам/блендирам, во тегличките со сок ставам некоја лажица од блендираното и ги затварам во мала тегличка со нормален капак и несекогаш ги оставам во врела вода што врие (ова свеќи ми го кажа за да се вакумирале, ама некад ми е ту мач). Од зеленчук скоро се имам правено со месо, освен модар патлиџан тоа и му немам дадено, ама еве пример брокула, морков, целер и кромид; карфиол, морков и кромид; сладок компир, кромид и морков. Вчера направи маж ми брокула ,морков, карфиол, пашканат, кромид и киноа со телешко и денес јадеше само додадов грик јогурт. :D Маж ми прави луди комбинации откако ќе види табелите што дозволуваат еднаш бебето јадеше и јаболко,кајсија со пилешко хаха еднаш и лимон ставил малку во овошната каша отпосле ми кажува вика види како јаде мн му е вкусно тоа и тоа ставив :D

На Cherry79 и lovely91 им се допаѓа ова.
  6. Ula

Ula Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2013
    Пораки:
    430
    Допаѓања:
    1.185
    Читам за чиата, јас значи му давам на моето од 7м и тоа рецепт видов кај една Докторка Логопед што е се породивме на исти датум. Она има инста и соработува со овие профиливе што ги спомнуваме тукс и таму гледам што прави она и ја правам хаха Му имам давано и цимет, вишни, дуња, малини, боровинки, манго, кива, лосос, кокос, овесни млеко, оризово млеко, па дури и јагода и замислете на грашок :D пројави реакција.
    Дечки чек да прашам мора секогаш се да е варено или можам како смути форма да му дадам пример банана, малина, овесни, чиа, јогурт

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  7. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.324
    Допаѓања:
    33.660
    Од пусти страв од алергија заради атопичниот и крвавите столици да не е посклон кон алергија на млечни производи, затоа поттурнувам. Инаку и јас се надевам дека ќе ги сака и ќе камуфлирам со нив сѐ шо не ми јади. ]:)

Парчиња нудам само ако сум сигурна дека се исечени правилно и се со идеална конзистенција. Ако не ми фаќа умот, пасирам со виљушка или блендирам. Житните па паштета ги правам. :rofl:
    Ама колку поситно или колку повеќе состојки смешани, не ми го сака. :^)

И јас идам на кифлички. (poolparty)

Сподели линк ако не е тајна. :$

Ќе ти викав смути ваљда после годинка, ама зошто не би и порано? :?:
    Ај ќе каже некоја поискусна мама.

8. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Jas ne gi varam site ovoski samo tie sto mora ko jabolko,krusa,tikva....koa imase davav zivi praska,kajsija,sliva,banana....so viluska zapasirano

Inace i jas sum praela za 2 dena....na primer ke spremam zelencukova kasa i ima mnogu ja delam vo tegle vo friz i utredenta ne moze nesto da i bide i dodavam samo meso,jajce ili pavlaka ili nesto treto za da ne e bas isto

9. _Milena_

_Milena_ Активен член

Се зачлени на:
    21 мај 2021
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    32
    Утре првпат ќе пробаме риба:)
    Ќерка ми има 15 месеци и можеби малку каснам ама се плашам од алергии и одложувам цело време. Сакам да почнам со пастрмка. Дали имате некој предлог за тоа која е најдобра риба вака ко за почеток?:)

10. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Мамички, после колку време од пробување вкусови воведовте оброк? Зборам за оброк доволен да замени еден подој? И после колку време почнаа бебушки да ви се позаинтересирани за храна и повеќе од 3-4 лажички да јадат?

11. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    5.212
    И ние сме склони на алергии, реакции, со атопичен сме ама овошен јогурт јаде како ненајаден...општо кисело млеко...обожава..друго млечно немам дадено ама во кисело млеко може да се удави...прв пат детето ми отвараше уста само кога прв пат дадов овошен јогурт (т.е. овошно кисело млеко)

На LivingGlam и IRBBB им се допаѓа ова.
  12. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Какво му даваш? Од кое?

13. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    5.212
    Кораб Трница од Стокомак...овде на форумов прочитав дека го препорачуваат тоа и блиску ми е Стокомак па со тоа почнав и продолжив

На LivingGlam и kostovaivana им се допаѓа ова.
  14. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.100

Каква риба давате како ја спремате?

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Saraaa9

Saraaa9 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2019
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    570
    Пробав дома да им спремам риба печена со зеленчук ама не сакаа никако уста да отворат, и кога ни е ден за риба купувам од готовите каши со риба. Само така јадат риба без проблем :|

На Pacient srna и no name5 им се допаѓа ова.
  16. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    A so lekava sto pravite, kupiv crvena od dm ama do sega ne sum pravela. Za nas od klasicnata pravam

17. Nefertiti.

Nefertiti. Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2019
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    5.378
    Јас имам дома за нас од замрзнатите пошто си правиме смутиња со мажот и извадив баш пред некој ден три вишни почекав да се одмрзнат малце и лесно им ја извадив лушпата, кај фанав фанав нешто може остана ама во блендер после и се беше океј.

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    1.810
    Јас почнав со воведување од 6 полни месеци, да речам оброк имаше дури на 7ипол, сега и на 10 месеци знае и само 50гр од оброк да ми изеде, повеќе сака млеко, искрено и не форсирам колку сака толку, се додека цица убаво, им треба време за се, поголем дел од децата се пребирливи за храна, ќе пораснат и така, мислам дека јадат колку им е потребно.

На kostovaivana му/ѝ се допаѓа ова.
  19. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.324
    Допаѓања:
    33.660
    Денес ќофтиња од црвена леќа ќе му правам.
    Сварени леќа, пола чешне лукче и парченце морковче, малку маслиново и лебни трошки. Сето изблендирано, оформени ќофтиња и потпечени в рерна колку да фатат коричка да може да ги фаќа.

На Katerina94, Zumbulche, LivingGlam и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    После 2 недели од прилика. Ама зависи и сега ако му се свиѓа јаде и тоа ја го кратам, страв ми е да не му е многу, ако не му е толку слатко јаде ама помалку...
    Јас од кога почнав со дохрана не му давам непосредно пред/после каша да цица.
    Не ја раниш со парченца?