На почеток и мојот беше така Тоа е ново за него и сака да ги осознае лажичката чинијата храната тоа е нормално и после недела две веќе ќе си се навикне и ќе си јаде Бар кај нас беше така
Vcera prvpat i dadov vecera i toa biskvitine na hipp so voda okolu 5.30 racunajki okolu 7.30 da zaspie. Zapsa vo 9 dali od toa dali od skok ne ja znam A i pedijatarot mi rece dokaj 5.30 da e vecerana cim toa vrmee ja uspivas. Ke vidime denes kako ke projdeme
Скоро 2 недели по лајче две каснува и после шлака по послужавник. Им треба време, мали се, уште поима немаат што треба да прават
Само првата храна кога се почнува се воведува три дена а потоа може да се комбинира првата со нова три дена и така натаму или сум грешка секоја треба три дена сама да се воведува уште трудничкиот мозок ми е не ми замерувајте , ама све ми е збунка со хранава за бебко а еве за една недела ќе почнуваме
Jajce uspesno vovedeno, e sega od damna se spremam da pocnam da dodavam maslinovo u rucekot, ama nikako da kupam, kakvo davate, stavate otkako ke izblendirate? Po kolku, kako sto 8++
Jas maslinovo od start davam vo kasite. Imam domasno organsko. Pravam kasa zelencukova na primer i turam malce. Ili meso koa praam telesko prvo ko zaprzuvam sitno seckano na maslinov da pusti voda i posle go ostavan da dinsta. Koa pocna da jade bebe dorucek i rucek i se naprai zapek i odma maslinovoto go izvadiv, znaci na neceli 7 sum i dala
Мајки пред еден месец и дадов павлака 3 лажички да проба и се нафрли околу устата и траеше црвенилото некои 10тина минути(имам претходно пишано за ова), оваа недела пробав да и дадам јогурт 3 дена по 2 3 лажички и давав и супер ништо немаше и после неколку дена и дадов повеќе (читај околу 10тина лажички) пак ми се нафрли околу устата исто со реакција од 10тина минути и толку. Има некој вакво искуство со млечните производи? Деновиве ќе одиме на контрола па баш ќе зборувам со др за ова. Е сеа дали бебка не е спремна за млечни производи или секогаш кога ќе давам ќе има реакција незнам....
Дајте мајки предлог за месо со што да комбинирам без кромпир само. Денес воведов телешко за прв пат со ориз, морков, кромид и спанаќ.
So se od zelencuk go pravam teleskoto...boranija, grasok, batat,morkov,modar patlidzan,piperka,oriz...bas ko za nas sto bi spremala 1.boranija luk morkov 2.grasok morkov kromid kompir(malce ama mozes i bez) 3.leka crvena,morkov,luk 4.piperka,oriz,kromid ili praz 5.modar,lukce,morkov 6.morkov,batat
Мамички каква им е каката на вашите малечки? Еве веќе две недели како почнавме до поручек и ручек и веќе почна секој ден да кака но каката му е тврда како глина. Денес и потврди делови забележив. Се црвени цело и се напнува пред да се искака. Чај не пие, сок исто... Вода неколку лажички едвај ќе се намолиме, само цица
Im treba vreme da se nauci stomaceto. I mojata imase ko zapek na pocetokot koa pocnavme so 2 obroka. Koristi poveke tikvicka,krusa,sliva,maslinovo,puter nesolen,kokosovo ulje....ke se sredi so vreme i nudi voda piveke pati vo denot. Ili ako ic nejke bar neka cicne i po malce pocesto Da dopolnam namali na banana i kompir
Фала ти многу, ќе го имам ова во предвид. Не сум знаела за баната и компирот дека прават запек а очигледно имаше денес пошто како топчиња тврди имаше. Сум приметила дека повеќе кака од тиква а помалку од компир. А како успевате да ги натерате малите да пијат вода со лажиче му давам и ја пљукa, а за шише уште кога ќе го види почнува да се мршти
Колкаво ти е бебчето? Јас сум на мисла за тоа кога да почнеме со вкусови. Тука на форумот често велат после 5-6 мес, а дома сите, тетки, баби, пријателки, медицински лица ми рекоа веќе да почнам (3+). И дали има врска дали ќе биде прво овошје или зеленчук?
Тие тетки баби нас не ранеле гравче на 3 месеци. Медицинските лица нека кинат дипломите. Не ги слушај воопшто. Дете кое напредува одлично и си качува на килажа препорачливо е на 6 месеци. Јас со големото почнав на 5 исто и со бебево на 5 ќе почнам.
Аман те луѓе доста слушате баби околу, па барем денес се ни е достапно да прочутаме како треба, па и на форум си ете информации плус од тука црпиш. Не ми се ни пишувс повеќе од ова, уште па медицински лица предложиле. Не си го упропастувај детето,чекај до 6 месеци.
Пробај од отворена чаша да даваш. Јас со филџан давам и не е многу мерак за јадење, ама вода обожава да пие.