Jas zavcera pravev,jabolko na parcinja seceno,lupenovo rerna,staviv malmuvodicka i se pecese 20min,go izblendirav,prevkusno!
Сакам да воведам жолчка. Малата е скоро 10. Ако некоја не ја мрзи нек ми пише како одеше распоредот со воведување. 1/8 прво, па 1/4, па 1/2.... Ама колку пати се дава 1/8 и преку колку денови? Фала ви.
јас денес купив хип прва брокула со ориз за доенче пишува 4+, за неколку дена прават 6 месеци. Ама не ја сакаат, неколку лажички каснаа и повеќе нема шанса, ја држат во уста не ја голтат. Се мислам утре дали да им ставам и морков внатре, или млеко од мене да измолзам. Сакав да воведам ориз, па затоа прво купив, ама нареден пат јас ке си сварам. Со шт о комбинирате вие? со јаболка, друго? А за вода и сокчиња не пијат, бре ги разредувам со вода,а пак само вода, нема шанса а после кашичката знаат и по 10 мин да цицаат, изгледа така си ја гасат жедта.
Имам едно прашање до мајки чиишто бебиња се на ад. Кога им веќе воведете цел оброк, им се скратува едно млекце, така ли? Заборавив, ама и не ми многу значи и да немам заборавено пошто син ми со пиење млеко беше катастрофа, така да скратено, не скратено, исто ми беше. Нејсе, бебуш ми пие 4 пати млекце преку ден. И кога ќе јаде еден цел оброк автоматски ќе пие три? Малку ми тоа изгледа. Тогаш испаѓа со три воведени оброци ќе има само едно млеко??? Не можам крај да фатам никако :/
ние сме на ад и кога почнав да му воведувам кашички ке јаде и после пила саат саат пак си бара млекце џабе е не го држи или незнам до детето си е.и преку ноќ си пие се буди за млекце и јас никако уште ред да се фати ни со кашички ни со млекце
Majki moze li da mi kazete od kade kupuvate sadovi za gotvenje na parea i kolku cinat? Jas sakav tengere i vo nego da stavam onaa resetka za cedenje makaroni i taka na parea da pravam. Ili pa onaa metalna bas cedalka golema.
Nie sme na ad,i koga na pocetik probuvase vkusovi bidejki tri dena edna kasicka jadese,po 1.5 chas barase mleko,a koga pocna sa jade po cela kasicka tocno 3 chasa ja drzi,cel obrok skokame,taka i ni rece pedijatarot.Koga pak,jade oriz ili banana ja drzat i 4 saati.inaku i nie navecer uste se ranime,bidejki posledno ispieno mlekce e 20.30,nokeska vo 3.00 jade....
јас овошјето/зеленчукот го варам во многу малку вода на тивок оган и после го пасирам и му ја додавам истата вода во која се вареше и си доага како каша. Ако се вари на пареа нема ли да биде многу густо кога ке се блендира? И може сум досадна, ама не ми оди многу со табелите за воведување намирници, а и секаде различно пишува... за некој ден полниме 6 месеци и ме интересира од кој месец се воведува цвекло, карфиол, мешункасти продукти како грашок, боранија, потоа карфиол... До сега имаме пробано јаболка круша слива морков тиква банана праска брокула компир и ориз, некаде прочитав дека кромидче и лук може после 6 месец, и блитва...и неглутенски житарки просо киноа амарант и палента. е сега ме интересира и како да ги натерам да го јадат зеленчукот, бидејки со сила јадат компир тиквица и брокула, сол знам дека несмеам да ставам, маслиново масло се уште немам ставено. Може поискусните да напишат и некоја комбинација за 6+... благодарам
Za nekoj den pravi 7 meseci. Posnavme so kasi od 5.5. Na pocetok se probite na vkysovi so 1/3od kasa,sega po cela mala kasha i zamenet ni e eden obrok mleko,prv obrok mleko vtor ovoshna kasha pa natamu mleko,od denen eve dadov batat i se dopadna izede kolku i se jade i pobara mlekce po 3.5.casa,znaci skokna pak sama obrok...Inaku iname 6 obroka ,od koj 5 se mleko po 150ml,a eden ovoshna kasa od 120...osven denes sto skrati eden obrok ama zatoa si ispi potoa 180 ml....
Od ovosje dadov:jabolko banana kajsija praska krusha sliva ,od zelencuk:blutva brokula kompir morkov,za nekoj den ke pravi7 meseci ke dodadam cveklo,od zitarkiriz,od utre palenta i proso,plus kupi bezgluteinski biskviti. Ne jadese so merak zelencuk denes dado batat deka blag si go izede taka chist,probaj kombinacii so nego
Цвеклото е 8+ Од зеленчук во седми можеш пиперка,кромид,лук и пашканат Од 7,5 веке можеш со месо телешко и пилешко домашно ако најдеш Од овошје авокадо и тиква
Karfiol dadov na 7, na 7 I pol grasok I boranija (pedijatarot niv mi gi stavi rano, a grav I lekja da sum cekala do 10). Na 7 I meso vekje. Probaj so maslinovo ako gi bendisa, ako ne probaj jabolce ili nesto drugo od ovosjeto da stavis za da projadat zelencuk.
Кога се вари на пареа е густо, ама исто од водичката долу која се бои од зеленчукот му додавам и така блендирам. Исто му доаѓа, само што при готвење на пареа зеленчукот задржува нешто повеќе од витамините отколку во вода. Овошјето не го обработувам термички, свежо го давам. Карфиол дадов после 7, цвекло е после 8, мешункасти се 9+ и тоа без грав, гравот е понатака, кромид и лук можеш да ставиш по малце. Блитвата исто ти е 6+. За зеленчуковите каши, нормално е да не ги јадат така. Стаци малце кромид, или блитва, треба да успее. Пробај вака: - Компир, тиквица, киноа, кромидче, маслиново. - Ориз, тиквица, морков, блитва. Би требало да им се допадне.
Фала Китен. А тука важеше правилото дека кога се воведува жолчка не се воведуваат нови намирници? Дали тоа значи дека малтене цел месец нема нова намирница?
Blagodaram,togas denes nas ke si jadam cveklo Inaku i tikva dadov. A kako pravite sonovivkusovi edenvkus tri dena cist,pa posle kombinacii?
Mozes I vednas kombinacii, no so nesto sto vekje imas vovedeno. Nekoi raboti ne ni mozes sami I da sakas - kromid, paskanat, maslinovo, meso... bitno da e so produkti sto se "bezbedni"
Aj pomos za pojadok sega se mislam se dadov,sakam banana ama so sto da kombiniram,vcera dadov jabolko,krusha,denes sa dadam mlekce ,banana,biskviti,prv pat ke i bide biskviti. I ako si davala palenta za pojadok ili rucek davas,so sto ja meshah ili cista?