Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    10.431
    Да да исто.
    Баш и така правиме.
    Околу 7.30 цица и се разбудува, па околу 9 и давам кашичка, и после накај 9и30, 10 најкасно и се приспива и бара млекце и и давам да цица.
    Не гледам на саат да е до мин точно, ама скоро секој ден ист ни е ваков.

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lilo

lilo Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.294
    Вака јас правев!
    Сабајле се будеше и цицаше. Потоа ја заспивав и ќе спиеше од прилика сат и нешто. Кога стануваше после 10 до 15 мин и нудев да јаде кашичка колку што си сака. За почеток купував од малите хип, 3 до 4 кашички и тоа јаболко, морков, крушка а потоа и готвев.
    Неа доволно и беше во 5 месец скоро цела кашичка. Храната што ја варев и блендирав и ја собирав во ова тегленце и тоа ми беше мерка. Една кашичка тежи 125 геама а на почеток малата јадеше по 80 до 100 грама првите 2 недели, а понатака повеќе. Така цел петти месец и во 6 месец почнав да и давам плус некое лажиче. Онолку колку што самата сака. Додека не затвори устето цврсто.
    Потоа ја играв и пред да ја заспијам ќе и понудев цице. Така таа си цицаше додека и стане доволно.
    На почеток прв ден давав јаболко околу 3 големи рамни лажици на хип.
    Втор ден и ја давав кашичката до половина.
    Трет ден половината кашичка и нов вкус но неа од морков 3 лажици.
    4 ден терав морков
    5 ден останатиот морков и дополнував со крушка.....потоа пак и дадов јаболче и морков и потоа воведов бартат, тиква....

На MandyLane му/ѝ се допаѓа ова.
  3. lilo

lilo Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.294
    Screenshot_20210912-132137_Chrome.jpg
    Evo jas po ova odam od forumov mi e prezemeno

На MandyLane му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Води се според детето. Јас 2 недели пробував во различни термини да и давам "доручек ". Одма по будење, саат време по будење, одма после прва дремка, пола саат после прва дремка. И пробував саат по цицање, два, пола саат. Шетав вака дур не најдов кога и одговара највеќе. Сега цица накај 6ипол 7, се буди 8 и давам во 9. Ама не секогаш е исто заинтересирана за јадење :?:

На Naatashka123 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675
    Screenshot_20211216-153228_Instagram.jpg
    @Pacient srna само незнам дали го има кај нас

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675
    Сигурно има и на др фирма , баш ќе разгледам и јас деновиве , сакам да земам. Гледам и по хрватската група го користат овоа на Подравка. Кај нас пасата на Дивела знам ама составот незн каков и е. Во Дм сигурно имате убави. Јас во Тинекс ќе барам таму има и некои италијански добри сосови гледам.

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.129
    Денес баш ги гледав во Тинекс, сите Италијански се со сол.
    Ако успееш да најдеш нешто пиши.
    Овој на Подравка без сол не сум го видела.

9. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675
    А ја баш се токмев утре за таму |(

Ако најдам нешто без сол ќе биде кец на десетка :envy:

10. olly14

olly14 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2010
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    847
    Zdravo :)
    Za nekoj den treba da pocneme so domashni sokcinja :)
    Sakav da prasham po kolku ml treba da davam kako za prv pat?
    Do sega e samo na doenje, nishto drugo nema probano :)

11. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.716
    Допаѓања:
    5.652
    Зошто наместо сокчиња не почнеш со овошна кашичка? :)

На Naatashka123 и Lili4e им се допаѓа ова.
  12. olly14

olly14 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2010
    Пораки:
    586
    Допаѓања:
    847
    Pa pedijatarov vika demek od 5m so sok a od 6 so kashicki. Inaku i jas sakav so kashicki, moze i taka ke napravam :)
    Ako e kashicka po 2-3 lazicinja za pocetok?

13. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.716
    Допаѓања:
    5.652
    И нас така ни рече педијатарот ама јас почнав со кашички овошни тоа од тебе зависи :) да така по неколку лажички секој ден,по два три дена исто овошје даваш за да видиш дали ќе има реакција и плус да се навикне на вкусот полека трпеливо :)

14. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.466
    Допаѓања:
    6.219
    Здравје за месец и нешто треба да почнеме со немлечна и сакам за бебе нели да земам посебни тенџерче, тањирче, прибор и сл. тракатанци, па прашањето ми е што е неопходно, најпрактично?
    Колкаво тенџерче, чинии какви, силиконски лажички имам, имам нутри, дали да земам пасатор или ќе брка тој работа?
    Би ви била многу благодарна да ми дадете насока да не изнакупам све и свашта :D.

15. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Мајки моето бебе никако не сака да јади пред 11-12часот. Воведив еден оброк ама никако да отвори уста порано за да сметам дека има појадок. Ова испаѓа ручек. Не давам да цица сабајле, ама исто е, не сака да јади.
    Во 11-12 часот јади, со чејф отвара уста.
    Што да правам? Да го оставам вака?

16. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Tendzere ne kupiv, a ostali pribor ima bukvalno sekade zavisi kolku pari sakas da trosis. Inace tie jadat obrok do 200gr i toa posle nekolku meseci znaci malo ti treba. Nutrito mislam ke tj zavrsi rabota mada jas praktikuvam pasirano ne blendirano

На Slonce91 и Autumn Love им се допаѓа ова.
  17. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.445
    Допаѓања:
    3.937
    Што правите во случај кога бебе неќе да изеде каша? форсирате да ја изеде или давате млеко?

18. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.413
    Доручекот си го јаде цел а ручекот колку сака толку не форсирам После пола саат давам да цица

На lovely91 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    5.213
    Најдобронамерен совет…остави бебето да ти диктира и многу не се замарај со количини и време…ова важи за сите мамички со слични проблеми со јадење како нашите

Ние тргнавме супер…после една недела место по 10 лажички тоа јадеше по 125 грама…пресреќна бев, мислев дека нема да имаме проблеми барем со јадење…во меѓувреме почнавме да даваме реакции на некоја храна и малку после тоа отидовме на одмор…од страв да не ми јави реакција во непозната држава ајде реков не давам 4 дена кашички ќе паузираме…и ни се изгуби редот…тоа ни се спои со примање вакцина и една недела неможевме да се смириме од вриштење, а јадење никако..,само готвев и фрлав…читав по темите како деца си јадат на 6,7 месеци по два оброци ние скоро 9 направивме се молевме за 5 лажици за доручек,10 за ручек…ниедна житарка не ми ја сакаше, само овошје знаеше да касни повеќе ама тоа не е оброк…само читав на форумов и им завидував на мајките кога пишуваа дека на 7 месеци имаат и доручек и ручек, се обвинував себеси зошто моето дете не јаде…наполна 8 месеци за брзо требаше да тргнам на работа тој јадеше со молење по 10 лажички…3 недели не спиев, буквално не спиев, најмногу два часа во текот на ноќта, имав срцелупања и слично од мислење што ќе биде кога ќе тргнам на работа…иако моите се нафатија за чување не можев да им наметнам обврска и да готват и да го молат насекое…дали детето осети или тогаш му се наместија коцките, тогаш му дојде време, на два дена пред да тргнам на работа изеде 180гр за доручек, 180 за ручек…јас во неверување…дали е тоа моето дете? Пу пу да не го заречам веќе 11 месеци ќе прави, дури сега почнуваме со воведување вечера, зошто на 9 буквално почнавме да јадиме, ама другите оброци си се наредија…самото си воведе ред…до 8 месеци стануваше во 11, нормално ќе доручува покасно, кога почна да станува рано, само си го помести доручекот па и ручекот и сега си прави и место за вечера…и многу ми е криво за сите секирации што сама си ги направив, ама кој знаел дека ќе си пројаде детето кога ќе сака

Па така совет од мене, кога ќе сака само ќе бара, со секирации ништо не ќе добиете освен што ќе изгубите здравје

На MissChievous, Mom's_life, Oneo и 7 други им се допаѓа ова.
  20. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Во Дм има органско доматно пире.
    И многу е вкусен.
    28-600x600-600x600.png

На Chrysanthemum, IRBBB, kostovaivana и 1 друга личност им се допаѓа ова.