Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675
    Овие на Греен да не ги имаше и по др маркети или грешка сум некоа нивна марка е :?: Нема кај нас Дм :envy:

2. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.129
    Го гледав, и во него има сол ама се' мислам дека и стевиа видов во составот. Не сум сигурна дали беше баш ова.
    @Poppins, и во Тинекс сум ги видела.

На monik55 и Poppins им се допаѓа ова.
  3. Barbie*world

Barbie*world Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2021
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    105
    Мајки коморача имате дадено? Ако имате кога прв пат дадовте?

4. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Да ти кажам мама ептен надеж ми влева постов твој. Ние сме 6+ по блв се храниме. Покажува интерес све ама многу малку јаде :(. Има денови кога само плеска и фрла |(. И искрено многу се нервирам и секирам. Кога читам како бебиња јадат по 150г оброк се чудам. И се си мислам дека кога ќе тргне во градинка гладно ќе ми остане ;(. И стварно ми влеваш надеж дека ќе пројде еден ден :D

На doubleinfinity му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Prebaci se na kasi ke projade, so blw ne treba ic da se smara so kolicina.

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Не сакам каши да и давам. Сакам по блв да се храни. И не се замарам со количини ама сепак. Треба да се замени оброк eventually

7. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675
    А што ќе биде ако и даваш пасирано ? Не е крај на свет , барем дури стекне навика на храна , ќе јаде и парчиња што толку форсирање. Кое дете не прејадило ако не на 6 на 8м ќе јаде , нека уживаат децата во секакви вкусови што се прикладни за нив.

На girl__20, Nefertiti., Oneo и 3 други им се допаѓа ова.
  8. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.129
    На jarec6 и kostovaivana им се допаѓа ова.
  9. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Ама блв не значи давање само на парчиња. Јадат и пасирано ама на предходно наполнета лажица. Блв е детето само да јаде, а не ти да го храниш. И давам јас и пасирано. Уствари скоро на секој оброк, зависи од храата, тоа што е, освен како парчиња и пасирам и и давам со лажиците да јаде. Нормално со лажиците повеќе ќе изеде ама сепак е дааалеку од количина што ве читам 150г.

10. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675
    Мене ми е сосема јасно што значе блв , само не а сваќам поентата на форсирање и очекување од бебе на 6 или 7м само да седе и да јаде па и со лажица , затоа што некое др на интернет по таа шема јадело така. Јас оставам сами да си течат работите и да си ги мине фазите уз јадење нормално , и пак ќе кажам секое дете една ден почнало само да се хране. Јас нудев секако од скрос блендирано , до пасирано па парчиња , па сам да јаде , кога како сакал , па еве без проблем може да кажам веќе јаде убаво се од понудено , и секоа ден на различен начин му е спремано речиси .
    Од 8 -10м најчесто се случуват тие работи поактивно детето да јаде само и поубаво , ама не и со лажица без игри и шлакање . Чест на исклучоци.

На azelea, Oneo, monik55 и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    1.735
    Читав за блв пробав еднаш зашлапа се, ништо не изеде, сфатив дека јас немам нерви и време за такво нешто, секоја чест на родители кои им успева, ама не е за мене. Јас сакам за 5 мин да изеде и да излеземе, да знам дека е најадена, таков ми е животот , толку имам време. Минатата недела ја земам од градинка и онака негувателката ми кажува дека јадела бисквитче сама, јас во прашалници , згора на се не и било првпат. Муабетот ми е ќе научат кога тогаш. Инаку и давам блендирано и пасирано, сега веќе и парченца , а никој не ја форсирал.

На lilo, IRBBB, Poppins и 2 други им се допаѓа ова.
  12. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Е добро, баш ми е мило искрено за вас. Ама еве мојата не сака да и доближам лажица до уста. Или ми ја фаќа раката и бутка, или ја врти главата на другата страна или затвара уста и плаче. И како да ја хранам јас во овој случај? А да напоменам кога јас јадам ќе се потепа да ми го земе од раце. И сама кога и давам си јаде. И чаре за вакви деца?

А јас блв не практикувам затоа што некое дете на интернет ми се видело интересно, него заради сите бенефити од ваквиот начин на хранење.

На Zumbulche, IRBBB и Poppins им се допаѓа ова.
  13. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Pocekaj ne se nerviraj ke jade. Jas davav parcinja i mojata sakase tikvicka i modar najvise ama koga ostanav sama doma strav mi bese loso se zakasla ednas i tolku. Baska sto ne znaes kolku jadelo. Osven toa na babite ne mozam da im recam mora blw koa ke ja cuvate, takov stres ne prifakaat i ne sakam da nametnuvam. A i gradinka e se na blend. Pa modificirav pocnav da pasiram. I ne jadese od start 150gr. Ne jadese ni 100 na pocetokot kade sto ste vie sega. Tegleno 125 ne go jadese celo nikako .otvara dur otvara i posle lepenka na ustata. Ama den po den se poveke jadese j duri sega e megu 150-200(200 poretko) na 8 mes. I na 8 mes mi ja graba nejzinata lazica i saka da brca race vo tanjirot. Vecer se spremam palacinki da i pravam pa da vidime kako ke pomineme....sakam da kazam retko koe dete na 6mes jade 150 gr blw ili ne taka da ne se smaraj ic so kolicinata....bebe gladno nema da ostane sekako

На Oneo, IRBBB, Poppins и 2 други им се допаѓа ова.
  14. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.129
    Во ДМ најдов доматно пире без сол. Само домат е составот.
    IMG_0487.JPG

На CareTee, Solen☀, Pacient srna и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.898
    Допаѓања:
    34.102
    Јас го разбирам како концентрат.Се става по една лажичка во јадењето.Не би го ставала во детска каша , не знам:?:.Повеќе би ставила патлиџан наместо ова мислам дека има конзерванс иако вика дека нема.

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  16. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.716
    Допаѓања:
    5.662
    Од кое пилешко месо давате? :?:

17. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.129
    Да, по една лажичка во базата се става... користам за нас вакво Италијанско. Концентрат е затоа што е готвен доматот, редуциран (со испарена течност).
    Фала ти, ќе го искористам и ова за нас тогаш.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.328
    Допаѓања:
    9.394
    На почеток почнав белото месо од пиле да му го давам, од кам купував цело пиле, ама можеш и стек свеж од месара.

На lovely91 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Estella

Estella Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2021
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    535
    Јас домашно само ако најдам.

На lovely91 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675
    Ако немам домашно , на цекин или перутнина птуј , свежо на тацна премиум филе што им е.

На lovely91 и LivingGlam им се допаѓа ова.