Го гледав, и во него има сол ама се' мислам дека и стевиа видов во составот. Не сум сигурна дали беше баш ова. @Poppins, и во Тинекс сум ги видела.
Да ти кажам мама ептен надеж ми влева постов твој. Ние сме 6+ по блв се храниме. Покажува интерес све ама многу малку јаде . Има денови кога само плеска и фрла . И искрено многу се нервирам и секирам. Кога читам како бебиња јадат по 150г оброк се чудам. И се си мислам дека кога ќе тргне во градинка гладно ќе ми остане . И стварно ми влеваш надеж дека ќе пројде еден ден
Не сакам каши да и давам. Сакам по блв да се храни. И не се замарам со количини ама сепак. Треба да се замени оброк eventually
А што ќе биде ако и даваш пасирано ? Не е крај на свет , барем дури стекне навика на храна , ќе јаде и парчиња што толку форсирање. Кое дете не прејадило ако не на 6 на 8м ќе јаде , нека уживаат децата во секакви вкусови што се прикладни за нив.
@jarec6 https://www.instagram.com/p/CUxOuOlsEDV/ @kostovaivana многу ви е рано за да се грижиш. Само што сте почнале, уште не сфаќа дека со храна може да задоволи глад. Игра и' е.
Ама блв не значи давање само на парчиња. Јадат и пасирано ама на предходно наполнета лажица. Блв е детето само да јаде, а не ти да го храниш. И давам јас и пасирано. Уствари скоро на секој оброк, зависи од храата, тоа што е, освен како парчиња и пасирам и и давам со лажиците да јаде. Нормално со лажиците повеќе ќе изеде ама сепак е дааалеку од количина што ве читам 150г.
Мене ми е сосема јасно што значе блв , само не а сваќам поентата на форсирање и очекување од бебе на 6 или 7м само да седе и да јаде па и со лажица , затоа што некое др на интернет по таа шема јадело така. Јас оставам сами да си течат работите и да си ги мине фазите уз јадење нормално , и пак ќе кажам секое дете една ден почнало само да се хране. Јас нудев секако од скрос блендирано , до пасирано па парчиња , па сам да јаде , кога како сакал , па еве без проблем може да кажам веќе јаде убаво се од понудено , и секоа ден на различен начин му е спремано речиси . Од 8 -10м најчесто се случуват тие работи поактивно детето да јаде само и поубаво , ама не и со лажица без игри и шлакање . Чест на исклучоци.
Читав за блв пробав еднаш зашлапа се, ништо не изеде, сфатив дека јас немам нерви и време за такво нешто, секоја чест на родители кои им успева, ама не е за мене. Јас сакам за 5 мин да изеде и да излеземе, да знам дека е најадена, таков ми е животот , толку имам време. Минатата недела ја земам од градинка и онака негувателката ми кажува дека јадела бисквитче сама, јас во прашалници , згора на се не и било првпат. Муабетот ми е ќе научат кога тогаш. Инаку и давам блендирано и пасирано, сега веќе и парченца , а никој не ја форсирал.
Е добро, баш ми е мило искрено за вас. Ама еве мојата не сака да и доближам лажица до уста. Или ми ја фаќа раката и бутка, или ја врти главата на другата страна или затвара уста и плаче. И како да ја хранам јас во овој случај? А да напоменам кога јас јадам ќе се потепа да ми го земе од раце. И сама кога и давам си јаде. И чаре за вакви деца? А јас блв не практикувам затоа што некое дете на интернет ми се видело интересно, него заради сите бенефити од ваквиот начин на хранење.
Pocekaj ne se nerviraj ke jade. Jas davav parcinja i mojata sakase tikvicka i modar najvise ama koga ostanav sama doma strav mi bese loso se zakasla ednas i tolku. Baska sto ne znaes kolku jadelo. Osven toa na babite ne mozam da im recam mora blw koa ke ja cuvate, takov stres ne prifakaat i ne sakam da nametnuvam. A i gradinka e se na blend. Pa modificirav pocnav da pasiram. I ne jadese od start 150gr. Ne jadese ni 100 na pocetokot kade sto ste vie sega. Tegleno 125 ne go jadese celo nikako .otvara dur otvara i posle lepenka na ustata. Ama den po den se poveke jadese j duri sega e megu 150-200(200 poretko) na 8 mes. I na 8 mes mi ja graba nejzinata lazica i saka da brca race vo tanjirot. Vecer se spremam palacinki da i pravam pa da vidime kako ke pomineme....sakam da kazam retko koe dete na 6mes jade 150 gr blw ili ne taka da ne se smaraj ic so kolicinata....bebe gladno nema da ostane sekako
Јас го разбирам како концентрат.Се става по една лажичка во јадењето.Не би го ставала во детска каша , не знам.Повеќе би ставила патлиџан наместо ова мислам дека има конзерванс иако вика дека нема.
Да, по една лажичка во базата се става... користам за нас вакво Италијанско. Концентрат е затоа што е готвен доматот, редуциран (со испарена течност). Фала ти, ќе го искористам и ова за нас тогаш.
На почеток почнав белото месо од пиле да му го давам, од кам купував цело пиле, ама можеш и стек свеж од месара.