Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. lilo

lilo Популарен член

Овошјето и зеленчјкот треба да се варат. А и брзо се варат. Морковчето е потврдо, другите за некоја минутка се готови.
    Инаку давав прво јаболко, морков, круша, тиквича, батат, тиква, слива, компир, ориз, просо, пченка.

2. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Во вода значи си варам и после пасирам т.е. блендирам.
    А тиквицата дека е водена затоа мислев на пареа да не треба?!

3. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Кога спремате кашички по колку намирници ствате? Јас некогаш ставам се сто имам а некогаш само 2 намирници

4. macka91

macka91 Форумски идол

Подобро е да е се на пареа, место варење. Можеш во тенџерче вода да ставиш, цедалка одозгора покриено со капак.

@kostovaivana Фала ти, ќе ги побарам и со тоа да пробаме.

IRBBB and kostovaivana like this.
  5. Saraaa9

Saraaa9 Истакнат член

Најчесто гледам да не се повеќе од 3 заради ротација, да не биде се едно исто. Спремам како јас би го јадела, тоа и ставам.

MorskaSirena likes this.
  6. starfish

starfish Популарен член

Зависи што имате воведено, ама во просек 3 намирници се доволно + малку маслиново масло откако ќе се изблендира се.
    Кога имате месо, комбинирај со компир, батат, морков, кромид, блитва, карфиол, броукла, тиквица. Кога нема месо може 4 намирници, и грашок кој нутритивно е сличен со месо. Повеќе од 4-5 намирници јас не сум ставала, барем до воведување на јајца и млечно, тоа се премногу вкусови…

Ljubova and MorskaSirena like this.
  7. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Од кои кашички (кој бренд) сте задоволни?
    Да си имам во предвид во случај бебе да не сака домашна кашичка па да имам купечка.
    Има шанса вака една да сака а друга не?

8. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Mojata jade i takvi i takvi ama kupeckite poveke gi saka nekad deka tie poblagi se. Inaku sum zemala i hipp i babylove....babylove poveke mi se svigaat deka ne e bas blendirano ima i parcenca unutra. Inace dobri ti se onie cistite ovoski poso sea nema nisto svezo jas gi koristam za so zitarki da gi smesam. Na primer denes jabolkoto mi bese svezo rendano, a slivata od kasa deka bebe vcera ne kakase ja staiv.

brm_brm likes this.
  9. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Учи го и на домашни и на купечки. Јас често на Холе и Хип земам, во главно битна ми е комбинација и да нема шеќер и сол. Купечки најмногу ја учев за на одмор , да не носам се и сешто со мене.

brm_brm likes this.
  10. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Мамички, денес правев болоњезе сос за беба и во Тинекс барав доматен сос без сол. Ова најдов со ептен малце сол. Уствари лупени домати во сос од домати. Едно доматче испасирав и малце од сосот и превкусно излезе. А и сосов е стварно вкусен многу. 20211222_182409.jpg 20211222_182419.jpg

11. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Дајте совет' : ќе треба да почнеме со вкусови. Пробав со лажичка да и дадам витамини ама не отвара уста за жива глава.
    Како ли ќе биде со вкусовите (facepalm)

12. Marge

Marge Популарен член

Да прашам нешто, може глупост е, ама ај :$

Имам еден куп кутии со инстант житарици, ги изнакупив пред да почнеме со нив, а бебе од старт јаде цели житарици. Е сега, ги немам отворено кутиите, ама претпоставувам мелени се, како брашно.

Прашањето ми е - може ли како брашно да ги користам, пример како овесно брашно за палачинки, за мафини или за нешто друго? Има ли некој така користено?

13. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Можеш, има куп рецепти со мелени овесни снегулки.

Marge likes this.
  14. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Не е глупо прашањето. Отварај една по една и пробувај во некој рецепт да ги ставиш. Можеш и по една лажичка да додаваш во јадењето за да добиеш густина. Јас за нас дома имам правено мафини од нив колку да ги искористам кога се пред крај со рок, само помалку течност ставај.

LivingGlam and Marge like this.
  15. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Кога го воведувам првиот вкус првиот ден, дали тоа е само еднаш дневно или може повеќе пати во денот?

Како да ја натерам да отвори уста? Дали пола лажиче успеав да и ставам на усте од надвор и дали ова вака со пола лажиче се важи за прв ден?

Смеам да почнам со вода сега? Кога и колку?

Каде има цуцли со мрежичка за вкусови? Тоа ми рекоа да си набавам и дали е практично?

16. LjLj

LjLj Истакнат член

Ново и е, тек треба да научи како да јаде, скроз е различно да врти храна со јазикот и да голта во споредба со града и цуцла. И мојата така правеше, првиот ден пола лажица, следниот две лажички, за некој ден повеќе јадеше, а за една недела по пола кашичка од малите. А и не треба многу наеднаш, за да се навикне желудникот, цревата.
    Јас еднаш во денот и давав, претпладне.
    А со што почна, ако и малку голтнала зашто да не е рачунаш прв ден :)

Вода, за некој ден би почнала јас, не мора се одеднаш ново. Може и со лажичка прво да осети каква е. За колку вода не можам совет да дадам, едвај ја пие, три чашки купив, па и со стаклена пробувам.. не сака :(

Тоа со мрежичка не земав, нека каже некој друг дали е практично.

17. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Си реков само ние сме така.хахаха
    Абе уста затвори и не ја отвара. Па ајде со песнички да се насмее и така ќе и пикнам врв од лажиче.

Со јаболка пробав.
    На кашичката стои во рок од 2 дена да се искористи.
    Тоа значи 48 часа? Како да рачунам? Или ќе може 3 дена да и дадам од истата.

Некако не се доспа, а и се наближуваше време и за млеко па може и затоа така ми реагираше.
    Но сепак претпоставувавам дека е нешто ново и треба прилагодување.

18. LjLj

LjLj Истакнат член

Треба да не е прегладнета за да не е нервозна, да е доволно наспана.. има фрка додека најдете тајминг соодветен и расположение.

На тие што пишува 2 дена, јас ги користам дента кога ја отворам и следниот.
    Може малку е за готвење ова, ама можеш да си спремиш една јаболка, ќе касе нешто она другото ти., ако планираш да и готвиш подобро на такви вкусови да се навикнува. А измеѓу давај и по некоја купена кашичка за да ги сака и тие, дека некогаш притребува и таква.

Од моево искуство, мислам дека е подобро повеќе зеленчук на почеток. Почнав со овошје и потешко идеа зеленчуковите каши...

19. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Планирам овошје па зеленчук, наизменично, мислам дека може нели?

Земав за прв пат готова за да ја видам густината за понатака.

Пример јаоболкото го вариш во вода на прчиња и додаваш од водичката при блендирање?

20. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Imas uste eden brend mutti i tie se bez sol. Do sega za nas sum zimala imaat i celi patlidzani i seckani i sos. Vo celite iam doma nema sol dodadeno

kostovaivana likes this.