Многу не има, зашто? Женчиња направив морков со јаболко и изблендирав и стои во фрижидер. Смеам утре да ја дадам? И уште нешто кашичка на хипп од брокула, напред на етикета стои само брокула а позади пишува и некој процент ориз.... е сега кога за прв пат ќе дадам брокула ќе смеам од оваа или само брокула дома да и направам, бидејќи ориз до сега немам давано.
За јаболкото и морковот на почетокот не и давав следниот ден, некаде после 7 месеци почнав така. Брокулата на Хип ми е многу гадна ко гума е, два пати купив два пати ја фрлив. Првпат направив сама, а потоа кога почнав да и давам ориз купував на Холе таа ми е некако поубава и бебе ја сака.
Која риба може да се воведе прва? За Бадник планирав Ослич да и дадам, варена со зеленчук и ориз малку, точно 9 месеци е.
Zaso mnogu da ti e? Cel zivot ke jade hrana nema zasto da brzas,baska poednostaven ti e zivotot koa cica samo I jas istovo se mislev ama mene planot mi e losos da i praam
Прво бела риба се дава Ослич , пастрмка па после плава риба како Лосос . Доволно е и ослич или пастрмка прво па после може од плавите видови. Појаки се тие мислам за први да се дадат
Не мора да е прво бела. Имаш на хип од 4м. каша со лосос, а и кога бев кај др. Сајковски во систина ми кажа дека слободно може прво лосос да дадам, така да мислам дека нема правило.
Бројките на кашите не означуваат месеци туку структура на кашата. Има и со јагода и шпагети болоњезе со 4ка ама дали на 4м ќе дадиме тоа Бројките се категории , па така од 4-6 се мазно скроз блендирани , па следна категорија е како пасирани па од 8 и 10м со парчиња се веќе. Секој педијатар различно советува , секоја мајка уште поразлично делува. Ја се водам по некои општи препораки.
Епа да, затоа и реков дека нема правило, секој да си дава како сака и мисли дека е ок. Јас давам и лосос и болоњезе од 5м. па еве не тераме и се е супер до сега фала богу
Мајки имам некои прашања можеби се глупави ама ете ме мачат, (ние почнавме со вкусови пред 3 недели скоро, е сега фала богу тоа што му се допаѓа си јаде може и цела каша од 120 гр. да ја изеде ако не му се допаѓа уста не отвара ама нејсе,) 1.Од кога се почнува со да речеме овесни снегулки, палента , гриз , спелтино брашно и др. слични работи , дали можам веќе? 2. дали исто по 3 дена се воведуваат? 3. По колку во еден оброк се става ? 4. Дали сите од нив одат и со зеленчук и овошје или некои од нив да речеме оди само со зеленчук?
Лосос е многу подобра опција од ослиќ. Лосос е најпрепорачлива за бебиња бидејќи живее само во чисти води за разлика од ослиќ.
Losos mi e najlesen za praenje, sekako togas ke bide na bebe vecera nema mnogu da i dadam da ne i e tesko na stomakot ama kolku da proba da vecerame zaedno
Во која комбинација ја давате рибата кога ја давате прв пат или само риба? Ние сме 10+ па планирам и јас да воведам.
Nie doma generalno ja jademe so kompir salata taka i za bebe ke bide. Mozda ke i ispecam i mormovce i prokelj
За 2 недели, на полни 5 месеци ќе почнуваме со каши. Кажете ми со што да се опремам, лажички, тањирчиња пластични знам ама блендер, готвач на пареа, ќе ми треба од почеток??
Мајки може да споделите каков ориз/овесни или нешто слично давате на бебе? Со овошје и зеленчук до некаде се пробавме според совет од педијатарот, е сега да почнам нешто житно. Што на пр?
Blender jas ne koristam pasiram so viluska i davam parcinja. Gotvac na parea e korisna rab poso stavas vnatre sto treba pustas tajmer i uzivas. Se zivee i bez nego ama ako mozes zemi si nekoj
Oriz i oves toa sto jademe doma. Orizot so viluska zagmecen usitnet, a ovesot vo nutri go melam pred da go smesam so voda/jogurt. Imas gotovi i na hipp i holle mozes i takvi da si zemes. Jas sum kupuvala drugo zita od niv,ima holle 3 grain i hipp multi grain poveke odednas,a imaat sekoe zito baska