Со вилушка Има малечки парченца и не може сѐ убаво да се соедини во хомогена смеса, а уклучив неколку пати рачен блендер. Прво, звукот ја исплаши премногу мноогу многу плачеше, а второ количината на храната е премногу мала за да се избленда се во една смеса, сепак остануваат парченца, и сега не знам што да правам Подобро воопшто нема да ја блендам, само ќе пасирам. Знам дека има мајки кои прават поголема количина и замрзнуваат во калапи за коцки мраз, ама па што знам
Zdravo mami Nie sme 5 meseci i pochnavme so vkusovi pedijatarot ni reche mozhe na doenje sme. Probavme morkov i jabolka no kupechka kashichka bidejki dobivme paketche so kashi. Mu davav po 3-4 lazhichki 3 dena ednoto 3 dena drugoto. Kakvi kashi ponataka Kompir tikva nemame probano i ako gi pravam doma dali mora blendirani? Falaa ubav den
Пробај пасирано може од старт ќе прифати. Моето на 5месеци веднаш почна со пасирано, ни еднаш не вклучув блендер.
Имав читано некаде свареното или обарено парче овошје/зеленчук да се протне низ цедалка, му доаѓа многу ситно пасирано или недоблендано
Smooth за 4+, нема гајле, ќе си го научиш на различни текстури и дека има парчиња низ храната и полесно ќе почне да јаде парчиња.
Просо и палента какви? И мене житарки ми остана да пробам. И од мене едно поглупо прашање...како изгледа пасатор? Јас имам долго тенко долу со перки, тоа ваљда е рачен блендер. Јас со тоа блендирам.
Амарант исто како просо, овес, киноа. Во комбинација со овошје или зеленчук. Јас давам од 6+. Мама јас давам по блв од старт. Кога почнавме и давав со лажици специјални, јас и ги полнев и она сама да си јаде. Повеќе давав пасирано со виљушка ама сама да јаде со лажиците и некои меки храни како парчиња од типот на брокула, банана, морков. Вака теравме некои 2-3 недели. После почнав да и давам повеќе парчиња. Сега на 7 месеци јаде и парчиња и течни храни. На почетокот имаше многу гаг и се закашлуваше ама сега веќе е посовршена, знае колкаво парче да си скине (и тоа има 4 заби), мноооогу ретко имам гаг и ретко кашла. Веќе почна да џвака. Ако те интересира нешто прашувај слободно
I jas samo na viluska...gajle nema top si jade. Kako ke raste pomalce ke pasiras...racen pasator ukluciv samo za mesoto ama sega i toa go seckam sitno
Dali mozam da izlupam i iseckam svezo ovosje jabolko i krusha i da gi zamrznam. Da si vadam po potreba za kashicki
Majki kako uspevate zelencuk da im dadete Osven ovosje od sekoja druga kombinacija se gadi. Od 5m pocnavme so vkusovi sega e 6m. Kazuvante recepti izgleda losa kuvarka sum
@lilo imase takva maka, stavase jabolce vo zelencukovite kasi eve neka ti spodeli nekoj recept. Mene toa sto nejke zelencuk mi proaga koa ke stavam pavlaka vo kasata. Ama sega i davam sama da jade i jade se. Taa del jade ssama del dur go brka niz hranilka parceto jas ja ranam
Ќе комбинираш различни зеленчуци од тие што веќе имаш воведено, обавезно ставај кромид во зеленчуковите да не бидат блантави, кромидот многу убав шмек дава. Исто и јас многу често користев павлака за некој што не ми проаѓаа, исто и путер, путерот дава убав млечен вкус.
Ако ти е многу количина јадете и вие. Стави ги крушите во фиоката од обичен фрижидер стојат. А јаболката во темно и ладно место. Од време на време ќе ги провериш дали некое почнало да се расипува и ќе го фрлиш. Давај секој ден за доручек од ова овошје а водичката каде што ги вариш користи ја за да ја пие како компот или со неа растварај инстант каши. Јаболче ставав во се на почетокот и така ми јадеше. Па можеби цел месец така. Некогаш прво и ја давав кашата да ја проба и постепено додавав јаболче додека и се бендиса а некогаш дирекно и ставав јаболче. Читав некоја мајка истиов проблем го имала и додавала банана во се. Ставав и путер и кромид но тоа не помогна многу. Индивидуално е од дете до дете. Сега понекогаш маскирам и со јогурт. На почеток и јогурт не сакаше кога воведов а сега го обожава. Само што сега во чашка и го ставам јогуртот и и давам од кашичката па потоа едно лажиче јогурт и така.
Почнавме со зеленчук од вчера, со вилушка пасирано морков пример не можам убаво да го испасирам, а со рачен блендер не фаќа оти е многу мала количина. Како правевте вие? Да ставам повеќе па после јас да јадам?