1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. marta993

marta993 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2017
    Пораки:
    1.606
    Допаѓања:
    29.072
    Со вилушка :D Има малечки парченца и не може сѐ убаво да се соедини во хомогена смеса, а уклучив неколку пати рачен блендер. Прво, звукот ја исплаши премногу мноогу многу плачеше, а второ количината на храната е премногу мала за да се избленда се во една смеса, сепак остануваат парченца, и сега не знам што да правам :D Подобро воопшто нема да ја блендам, само ќе пасирам.
    Знам дека има мајки кои прават поголема количина и замрзнуваат во калапи за коцки мраз, ама па што знам :?:

На Dancewere и Autumn Love им се допаѓа ова.
  2. Ladysimona

Ladysimona Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2021
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    401
    Zdravo mami
    Nie sme 5 meseci i pochnavme so vkusovi pedijatarot ni reche mozhe na doenje sme.
    Probavme morkov i jabolka no kupechka kashichka bidejki dobivme paketche so kashi.
    Mu davav po 3-4 lazhichki 3 dena ednoto 3 dena drugoto.
    Kakvi kashi ponataka
    Kompir tikva nemame probano i ako gi pravam doma dali mora blendirani?
    Falaa ubav den

3. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.795
    Допаѓања:
    6.848
    Готово, вилушка имам :D.
    Ваљда не е проблем ако не е скроз smooth за шестмесечно бебе :?:.

На marta993 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.242
    Допаѓања:
    5.795
    Пробај пасирано може од старт ќе прифати. Моето на 5месеци веднаш почна со пасирано, ни еднаш не вклучув блендер.

На Autumn Love и IRBBB им се допаѓа ова.
  5. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.192
    Имав читано некаде свареното или обарено парче овошје/зеленчук да се протне низ цедалка, му доаѓа многу ситно пасирано или недоблендано :D

На marta993 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.417
    Допаѓања:
    33.801
    Smooth за 4+, нема гајле, ќе си го научиш на различни текстури и дека има парчиња низ храната и полесно ќе почне да јаде парчиња.

Последна измена: 14 јануари 2022
    На Autumn Love и Tiny Love им се допаѓа ова.
  7. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.417
    Допаѓања:
    5.253
    Просо и палента какви?
    И мене житарки ми остана да пробам.

И од мене едно поглупо прашање...како изгледа пасатор?
    Јас имам долго тенко долу со перки, тоа ваљда е рачен блендер.
    Јас со тоа блендирам.

8. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.590
    Допаѓања:
    14.374
    Амарант исто како просо, овес, киноа. Во комбинација со овошје или зеленчук. Јас давам од 6+.
    Мама јас давам по блв од старт. Кога почнавме и давав со лажици специјални, јас и ги полнев и она сама да си јаде. Повеќе давав пасирано со виљушка ама сама да јаде со лажиците и некои меки храни како парчиња од типот на брокула, банана, морков. Вака теравме некои 2-3 недели. После почнав да и давам повеќе парчиња. Сега на 7 месеци јаде и парчиња и течни храни. На почетокот имаше многу гаг и се закашлуваше ама сега веќе е посовршена, знае колкаво парче да си скине (и тоа има 4 заби), мноооогу ретко имам гаг и ретко кашла. Веќе почна да џвака. Ако те интересира нешто прашувај слободно :sun:

На Dee*Tee и marta993 им се допаѓа ова.
  9. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.015
    I jas samo na viluska...gajle nema top si jade. Kako ke raste pomalce ke pasiras...racen pasator ukluciv samo za mesoto ama sega i toa go seckam sitno

На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.
  10. olly14

olly14 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2010
    Пораки:
    622
    Допаѓања:
    1.031
    Dali mozam da izlupam i iseckam svezo ovosje jabolko i krusha i da gi zamrznam. Da si vadam po potreba za kashicki

11. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.795
    Допаѓања:
    6.848
    Мислам дека е едното исто :tmi:.

12. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.537
    Допаѓања:
    18.933
    Јаболко и круша има во секој период од годината свежи. Зошто би замрзнувала?

На lilo му/ѝ се допаѓа ова.
  13. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.417
    Допаѓања:
    5.253
    Тоа јас не би.
    Грдо е после одмрзнување.

На lilo и Pacient srna им се допаѓа ова.
  14. olly14

olly14 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2010
    Пораки:
    622
    Допаѓања:
    1.031
    Pa mi stignaa po cela gajba, mnooooogu imam ne znam shto da im pravam

15. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.537
    Допаѓања:
    18.933
    Направи компот без шеќер. Но мислам ако ги чуваш на ладно и темно место дека нема да се расипат

16. Amy1

Amy1 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2021
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    19
    Majki kako uspevate zelencuk da im dadete Osven ovosje od sekoja druga kombinacija se gadi. Od 5m pocnavme so vkusovi sega e 6m. Kazuvante recepti izgleda losa kuvarka sum

17. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.015
    @lilo imase takva maka, stavase jabolce vo zelencukovite kasi eve neka ti spodeli nekoj recept. Mene toa sto nejke zelencuk mi proaga koa ke stavam pavlaka vo kasata. Ama sega i davam sama da jade i jade se. Taa del jade ssama del dur go brka niz hranilka parceto jas ja ranam

18. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.391
    Допаѓања:
    9.703
    Ќе комбинираш различни зеленчуци од тие што веќе имаш воведено, обавезно ставај кромид во зеленчуковите да не бидат блантави, кромидот многу убав шмек дава.
    Исто и јас многу често користев павлака за некој што не ми проаѓаа, исто и путер, путерот дава убав млечен вкус.

19. lilo

lilo Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.295
    Ако ти е многу количина јадете и вие. Стави ги крушите во фиоката од обичен фрижидер стојат. А јаболката во темно и ладно место.
    Од време на време ќе ги провериш дали некое почнало да се расипува и ќе го фрлиш.
    Давај секој ден за доручек од ова овошје а водичката каде што ги вариш користи ја за да ја пие како компот или со неа растварај инстант каши.

Јаболче ставав во се на почетокот и така ми јадеше. Па можеби цел месец така. Некогаш прво и ја давав кашата да ја проба и постепено додавав јаболче додека и се бендиса а некогаш дирекно и ставав јаболче. Читав некоја мајка истиов проблем го имала и додавала банана во се. Ставав и путер и кромид но тоа не помогна многу. Индивидуално е од дете до дете. Сега понекогаш маскирам и со јогурт. На почеток и јогурт не сакаше кога воведов а сега го обожава. Само што сега во чашка и го ставам јогуртот и и давам од кашичката па потоа едно лажиче јогурт и така.

20. Ladybug98

Ladybug98 Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.130
    Допаѓања:
    4.322
    Почнавме со зеленчук од вчера, со вилушка пасирано морков пример не можам убаво да го испасирам, а со рачен блендер не фаќа оти е многу мала количина. Како правевте вие? Да ставам повеќе па после јас да јадам? :D