Majki moeto bebe ima 4ipol meseci i pocnavme so kasi po preporaka na pedijatarot no bebeto odbiva kasi i kupecka i domasni. Morkov jabolko i tikva probame se odbiva place samo. Nekoj sovet?
Не знам што ти кажал педијатар зошто толку рано,но да почекаш до кај 5 ипол месеци па да дадеш ? Можеби не е спремно.
Чисто јатки се или има и друго во состав? Сретнав во маркет некои био путери, ама имаа млеко во нив, конкретно за тоа ме интересира. Млеко, шеќер и сол да нема.
Мајки на 7 месечни бебенца . Колку оброци имате ? Ние од прилика сме вака. Во 8h сабајле доење. Во 11h доење (за да заспие) Во 13h оброк . Во 16h доење. Во 19h оброк. И во 22 доење . Во текот на ноќта може уште 1 -2 пати да побара. Ама мислам дека преку ден и треба уште еден оброк така како да ја осеќам. По колку давате вие ?
@IRBBB ко што ти кажала Ивана само јатки се, немаат додатоци. @Pacient srna можеш директно на страната на инстаграм да нарачаш со достава до дома, а имаш и таму продажни места во highlights кај се ги има
https://crux.mk/contact/ Прочитај тука, има на кои места се продаваат. А можеш и онлајн. И ние сме 7м и само на доење. Денот ни изгледа вака: 6-7 цица 8 будење 9 9:30 доручек 10 10:30 подцицнува малку и заспива 12:30 13 цица и втора дремка 16 ручек 17 цица и трета дремка 18:30 цица (не секогаш) 20 20:30 цицање и заспивање Ноќе еднаш два пати исто цица
Дали давате вакви кашички на бебе? Доби поклон неколку, па незнам дали да му дадам. До сега само домашни му давам. 8 месеци има.
Добив неколку каши на подарок, Конкретно Lino i Hipp. Значи hipp си е hipp, не за бадијала се поскапи. Праскава на лино многу кисела, мене ми е не пак на бебе. Фаци пресмешни правеше, па морав да ја искомбинирам со нешто. Исто, ориз зедов демек органски да проба на хипп, убав е вака за јадење и комбинации, ама некако заприметив кака ама недокакана е, како да и стои уште внатре, можно е да е од оризот?
Ги имам давано и сега еден куп на подарок добивме, фини се и бебе ги сака, ептен му е интересно да ги шмука, а дел со лажичка сум му ги давала. Ова со морков комбинацијава е киселкаста малку, моево не ја сака само така и ја комбинирав со компир за да биде понеутрален вкусот.
Ние сеуште не сме пробале немлечно ништо ама за дома земаме од Љубовна куќичка. Ги прават таму и се 100% јатки. Има од се путер :кикиритки, лешник, бадем, индиски ореви, сусам
Моево ги шмука почесто, некад со лажичка сум му ги давала пошто така пишува позади на декларацијата. Иначе на Хипп тие што ги добивме најголем дел се за над 1 година, провери тоа пред да дадеш.
Втор ден јас и давам ориз на хип. Го јаде и брзо се прави. Јас со млеко го правам и плус овошје. Вчера и денес по 1/3 тегличка јаде . Како за нов вкус мислам дека е ок. Денес направив пола лажица ориз. Ти по колку даваш? Можно е каката да е од оризот. Прави запек. Јас вчера со круша го комбинирав а денес со јаболко.
И од Хип доби исти ама му немам дадено до сега. Затоа прашував дали да дадам. На некои пишува со лажичка, на некои да се шмука. Ќе ги пробам двата начини
Мамички ние сме 4ипол месеци за некој ден, матичната вика да почнеме со вкусови веќе, но не ми даде листа, рече ќе гледаш на тие што пишува 4+ од готовите, но јас сакам дома да си правам, некогаш да купам по ретко. Има некој листа некаква? и во каква позиција им давате?
Мами ако бебе си напредува убаво до сега немате зошто да брзате со немлечна. Од 5,5 до 6,5 месеци е препорака да се почне. Мешето уште не им е доволно развиено на 4 ипол месеци не знам зошто педијатрите форсираат воведување на храна ако реално нема некоја потреба. Цел живот е пред нив да јадат. Инаку за почеток се дава нешто што лесно се вари, тиквичка, батат, јаболко, круша итн. Ориз и компир избегнувај на почеток заради запек. Види го профилот на mala_beba_veliki_gurman точно за воведување на немлечна исхрана е.
Мами овај месец малку стагнирала бебка на килажа па можеби затоа, исто и на вакцина бевме денес, и таму ми рекоа да почнам. Не е на мајчино инаку. Ее фала супер што го сподели профилот ќе разгледам баш. А тие работи ќе ги избегнувам и онака мака мачевме со какање пред извесен период