Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Maya12

Maya12 Популарен член

Кај мене мајка вака е планот:
    во 7-8 часот ад млеко 180мл
    10.30- каша овошна со житарки 200 грама
    14 часот ручек зеленчукова каша
    18 часот ноќна каша
    21.30 ад 210 мл
    јас претходно имав 6 оброци 3 млека и 3 каши ама беа мн набргу временски и не јадеше се плус последното млеко не сакаше да го пие и почна да се буди ноќеска и да плаче а инаку по цела вечер спиеше и кога еднаш два пати му дадов млеко навечер и си заспиваше веднаш сфатив дека е гладен и затоа направив реорганизација на оброците секако со консултација на педијатар и вака сега ми е супер дете најадено и навечер спие цела вечер

2. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Со какво млеко ти? Јас ставам 2-3 мали лажички ориз, вода претходно зовриена изладена, мешам и може некоја капка мајчино да додадам. Вчера зеленчукова и направив со оризот (батат, тиквица и малку лукче)

3. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

А кашите од хипп може да се мешаат? Да се прават комбинации?
    И јас имам на хипп, па незнам дали може.

4. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Zaso da ne moze, jas gi mesam. Tie ovosnite gi turam u zitarki za dorucek, ima samo zelencukovi tie so meso sum gi mesala

Prolett and Naatashka123 like this.
  5. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Не е рано на 7 месеци за вечера трет оброк?

Prolett and Mom's_life like this.
  6. Maya12

Maya12 Популарен член

Секое дете си и индивидуално и кај мене ужива во оброците.Според насоките на др Симонида од Систина бидејќи не следи од првиот месец трет оброк воведов на 6+ и бебето се развива и напредува одлично плус на адаптирано млеко е од почеток.Му одговара и си тераме и баш она ми кажа тие што дојат дефинитивно од 6 месец со прв оброк се почнува

Prolett and kostovaivana like this.
  7. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Ад и ставам, бидејќи ми штрајкува и не сака да пие.

Prolett likes this.
  8. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Е може. Има логика. Ние на 6 почнавме со 2 оброци. Јас по блв и давам. Убаво си почна па некои 2 недели уста не отвараше пошо 4 заби наеднаш вадеше. И сега кога и помина маката се разјаде. Ама ја применувам за доручек јаде повеќе него за ручек и баш и не ми е момент за вечера, затоа викам :)

9. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Апсолутно се сложувам дека секое дете е различно и почитувам одлуки. Само не знам дали добро ја разбрав препораката од педијатарот, бебиња доени на 6 месеци почнуваат прв оброк, а ако е на АД на 6+ може три оброка да има? 8-|

Prolett likes this.
  10. Maya12

Maya12 Популарен член

Да точно разбра тие што се на адаптирано со вкусови почнуваат на 4+ а тие што дојат ппчнуваат на 6 месеци.Кај мене бебето многу брзо ги прифаќаше вкусовите и затоа си има три оброци.Пак ќе кажам секое дете си е индивидуално и затоа секој педијатар го следи неговиот развој и врз основа на тоа се воведуваат.Јас сум против тоа исхраната да биде по шаблон за секое дете бидјеќи секое дете различно прифаќа вкусови и различно напредува.Ова е моето мислење и на мојот педијатар,секако дека секој си има свое мислење.Јас сум задоволна и најбитно ми е дека детето супер напредува

Prolett, Mom's_life and kostovaivana like this.
  11. Maya12

Maya12 Популарен член

Супер мајка,ќе си ја следиш и самата ќе видиш кога ќе биде спремна за трет оброк без форсирање.Некое деца и на адаптирано потешко прифаќаат и на 6 + си имаат еден или два оброци

Prolett likes this.
  12. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Може да. На почеток фрлав, не ми текна да мешам, сега се уходав:D

@kostovaivana и ние имаме уште два оброци, вчера бев на педијатар, и ми рече со трет да почнам на 8+

13. Maya12

Maya12 Популарен член

Слободно мешај ги кашите,немаш никаков проблем,и ако ти остане каша може во фрижидер да остане 3 дена по отварање

Prolett and Naatashka123 like this.
  14. Estella

Estella Истакнат член

Нема никаква врска дали е на адаптирано или доено колку оброци ќе има по сите светски препораки. Се почнува од 5 и пол или 6 за двете и од еден оброк до друг се прави месец дена пауза.

Prolett likes this.
  15. Maya12

Maya12 Популарен член

Би било добро да ги прочитате уште еднаш светските препораки.Секој педијатар си има свој начин на работа и образование и не можете да побиете некој став бидејќи не е ист како вашиот или на вашиот педијатар.И не е исто дали се на ад или мајчино млеко бидејќи во мајчиното млеко се наоѓаат витамините и сите хранливи материи кои доаѓаат од мајката која ги внесува во исхраната а во ад има витамини ама кои се синтезирани кои во превод не значат дека се лоши за детето ама сепак се синтезирани и затоа мајчиното млеко и ад не е исто и баш поради ова тие бебиња кои се на ад се препорачува а не дека мора да почнат со 4 + со цел преку храната да внесат витамини а доенчињата тоа го прават преку мајката и затоа се препорачува да почнат покасно

Prolett and nevermet18 like this.
  16. Estella

Estella Истакнат член

Како сакате така правете мајка. Околу мене имам три другарки со бебиња ,на никоја не и кажувам што да прави,секоја сама нека си одлучи. Мене лично нема педијатар што ќе ме натера да давам храна на 4 месеци и не давав ниту пак ми сугерираше така мојот доктор. Ги кажав општите препораки и не навлагам кој што учел. И три оброци на 6 + и тоа по 200 грама каша е премногу за тоа мало стомаче. Пак ќе кажам како мислите така правете сепак е ваше дете.

Last edited: Jan 18, 2022
    Prolett, Evertsen, Oneo and 7 others like this.
  17. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Ај да ме упатите.
    Ние сме грото на ад. Со вкусови почнавме на 5++. Сега сме 6+.
    Кога треба дете да има прв обрк?
    Кој оброк во денот е прв?

Мала кашичка ако изеде се смета за оброк?
    Пример житарка со нешто? Дамо овошје не е оброк така?

Хахаха, леле какви прашања поставив (facepalm).
    Мојата почна да одвива млеко и педијатарот ме советува да почнам со житарка и да ја пробувам за ручек со овошје. Ама тоа треба време дур вкуси да се навикне за да биде оброк нели.

Prolett likes this.
  18. Maya12

Maya12 Популарен член

Се согласувам мајка секој знае најдобро за своето дете и секое дете не е исто и не прифаќа вкусови исто.Извини може по напишаното излезе како дс те напаѓам ама немав талжква намера.Инаку јас може погоре грешно сум пишала јас трет оброк воведов на 6+ ама беше од 100-120 грама и постепено зголемував асега сме 7+ пдносно скоро 8 па направив реорганизација со 200 грама ама секако временски зголемувани врз основа на реакциите на бебето.Секое добро мајка,секско најбитно е да си растат и да се развиваат

Prolett, nevermet18 and Estella like this.
  19. Maya12

Maya12 Популарен член

Мила вака јас најпрво започнав со вкусови морков тиква тиквичка јаболко круша слива... си пробуваше по еден вкус па после започнав да мешам два вкусови кои ми се веќе воведени на пример јаболко со морков,круша со слива тиква со јанолко тиквичка со морков и слично и постепено почнав да зголемувам количински ама кај мене малиот па веднаш прифати се и му воведов оброк од две или три намирници кои му се пробани и кога почна да јаде 120 грама тоа веќе му го сметав за прв оброк.Станува кај 7 пие млеко и кај 10 си го јадеше оброкот.После почнав да воведувам житарки амарант киноа просо рж овес безглутенски ...и како правев со веќе воведено овошје на пример јаболко му правев со амарант и ако нема реакција си продолжував со друга житарка а нареден пат од веќе воведената житарка зголемував количински ама целиот оброк да ми остане 120 грама.Јас и денес некогаш за појадок му давам јаболко круша слива ама оброкот му е 200 грама и ако е со овошје го сметам за оброк иако гледам повеќето појадоци да му ги правам со житарици и овошје бидејќи го држи повеќе сит а и житариците имаат витамини плус.Кога започнав со втор оброк ги разграничив првиот оброк овошје со житарици а вториот зеленчукова каша и третиот оброк кога го воведов со ноќна каша на хип со јаболко што е за 4 месеци оти е без глутен.Постепено му ги зголемував оброците бидејќи има желба и спремен е за тоа.Ти најубаво следи го бебчето види дали сака дали е спремно да започне со прв оброк бидејќи педијатрите препорачуваат ама не секое бебе прифаќа брзо вкус или оброк и не секое бебе е спремно за тоа.Некое бебиња се млекарчиња а некое си сакаат да си јадат.Оф се надевам ме сфати и дека не те збунив повеќе.Јас вака правев ама ќе споделат мајките повеќе искуства
    п.с малите кашички од хип се сметаат за оброк 125 грама се и ако немаш вага па да мериш по тоа мало тегличе можеш да се водиш за количината

mjay.yyy, Prolett, nevermet18 and 2 others like this.
  20. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Оо добро што прашав. Си фрлав и јас досега некогаш (facepalm)(facepalm)(facepalm)
    Фала Ви

Prolett likes this.