Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Zaso be da frlas pa bolje ti lapni go nego u kanta:D

На Prolett му/ѝ се допаѓа ова.
  2. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    Нееее те разбрав не ме збуни.фала ти многу.
    Засега ориз имаме пробано и и се допаѓа.
    Кои житарки се за доручек?

На mjay.yyy и Prolett им се допаѓа ова.
  3. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    10.431
    Е ајде де.
    На почетокот фрлав повеќе. Сега пак и јас си поткаснувам :x:D
    Макар што овошје не остава,се јадиии
    А зеленчук и јас па несакам :rofl:

На mjay.yyy и Prolett им се допаѓа ова.
  4. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    Просо и пченка т.е. палента за почеток за вкусови какви зимате?
    Ориз земав мелен на хип и го сака.

На mjay.yyy му/ѝ се допаѓа ова.
  5. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    835
    Просо прво земав на Холе, тоа е всушност млечна каша со просо, малиов ја обожава, покасно земав и обично просо ама не ја сака текстурата и ако му давам мора да го изблендирам.

Палента таа со детенце што е на кесичката ја користам, така ми има останато од ние кога сме биле мали.

На mjay.yyy и brm_brm им се допаѓа ова.
  6. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    Мелено просо и инстант во вода или млеко се става така?

На mjay.yyy му/ѝ се допаѓа ова.
  7. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    835
    Тоа на Холе е инстант, само му додаваш топла вода.
    Просото во зрно прво мора да откине бар 2 саати, се вари околу 20 минути, па ако сакаш ќе си го изблендираш.

8. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Јас мама од старт давам парчиња и каши ама сама да јаде. Прво почнав еднаш во денот да и нудам и само зеленчук и овошје. Брокула, карфиол како китки обарени на пареа. Јаболко, круша сварени, банана пасирана. Кога видов дека има интерес почнав да давам и втор оброк.
    Нормално пошто јаде сама, не внесуваше нешто многу количински. После почна мака со забите, 4 наеднаш ги вадеше и многу ја болеше, не носеше ништо до уста. Две недели уста не отвараше за јадење. Ама јас пак и нудев два пати дневно оброци и само си играше со храната, ретко да проба.
    Сега помина маката и еве ја си почна убаво да јаде. Некогаш знае да изеде повеќе некогаш помалку количински. Јас искрено не се замарам многу со тоа колку јаде количински, пошто си јаде сама и сама си одредува колку и е доста. Плус е на доење и си цица, гладна не е. Башка 800г за месец качи така да топ е.
    Јас до сега и готвам домашно. Купечки каши не сум давала, еднаш или два пати за проба ама не ги сакаше. Житарки давам овес, просо, киноа, амарант, кускус, гриз обично помешани со овошје некое и најчесто за доручек. Ориз давам како за нас што јадеме. За ручек и давам месо или риба со зеленчук, солени палачинки со зеленчук, солени мафини, лабче со намаз некој, пример крем сир, хумус, домашна паштета од џигери итн итн.
    Ако се водиш според тегличките купечки, мало тегличе на почеток мислам дека е доволно, а ако приметиш дека бара уште ќе и даваш и од големите.

На brm_brm му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Lili4e

Lili4e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2021
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.555
    Тоа со детенце плавото, гриз е ако мислиме на истото, за палента што знам сончева долина добра е, не се лепи

10. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    835
    IMG_20220118_231245.jpg

На mjay.yyy и Lili4e им се допаѓа ова.
  11. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.166
    Допаѓања:
    10.586
    Ај некоја поупатена да ми разреши една дилема.
    Почнавме со вкусови. Е сега почнав со морков, значи 3 дена давам морков, па 4тиот ден воведувам каша од морков, па почнувам со воведување нов вкус? Или??
    Бевме на педијатар вчера ми рече полни со еден оброк ама не ми падна на памет ова да го прашам.

12. LjLj

LjLj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2020
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    495
    Сега следни 3 дена даваш нов вкус, пример јаболко. И така за секоја нова намирница, а кога ќе има доволно вкусови пробано мешаш две, три намирници.
    А количински со тек на време се зголемува, за некои две недели може да изеде кашичка од 125гр. Многу му е одма цела каша, почекај да се привикне.

На Tiny Love и Tea SK им се допаѓа ова.
  13. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    Дома имам кашичка од слива на хип.
    Во составот пишува и плус оризов гриз и скроб од ориз. Се смета дека е слива плус ориз? Сакам да воведам слива за прв пат затоа прашувам. Мислев дека е само слива. 20220119_154735.jpg

На Maya12 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Iva Mitrevski

Iva Mitrevski Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2020
    Пораки:
    1.350
    Допаѓања:
    7.242
    Mami, nie sme skoro 10 meseci, so dohrana sme pocnati od 4++ perfektno jadese se i svasta, do pred nedela dena ne znaev sto e da ostane kasice u tanjirceto. Veke pocnuva da mi gi pluka kasite, cim vidi lazice se mrsti kenka butka so raceto, istovremeno nudam parcinja i so slast otvara usta i jade. Spored mene veke e spremna da jade parcinja. E sega, sto da davam za dorucek i vecera, do sea bea zitarici u blender so nekoe ovosje ili griz… a sega? |(

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Maya12

Maya12 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2017
    Пораки:
    1.255
    Допаѓања:
    4.526
    Мајка и јас таа на хип ја воведов сливата и до сега на бебето му е една од омилените каши и плус ја мешам со други овошја,со житарици и со грчки јогурт бидејќи сливи во ова време нема а мислам некаде имав прочитано и за суви сливи во дм имало без шеќер

16. Saraaa9

Saraaa9 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2019
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    570
    Можеш мафини со овошје на парченца, со зеленчук (од овошјето можеш да направеш како намаз да и мацкаш) јогурт со лебче дробено јас давам за доручек исто, пржено (на несолен путер) лебче со јајца (ако имаш воведено), палачинки...

На Iva Mitrevski му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    "Овесна каша" можеш да ја направиш во форма на мафини или колачиња. 1 рендано јаболко, 1 пасирана банана и 4-5 лажички овесни снегулки и цимет се меша и се формираат колачиња, се печат на 180 некои 15 мин. Можеш палачинки со овошје со зеленчук. Можеш комбинација, пример каша со плус овошје или зеленчук на парчиња.
    Охрабрувај ја да јаде сама со лажичката. Покажувај и како или ти полни и ја лажицата сама да си ја носи до уста.

На Iva Mitrevski и Poppins им се допаѓа ова.
  18. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.727
    Допаѓања:
    5.695
    Од кога се дава црвен патлиџан? Имам кашичка на хип со патлиџан па не знам дали да и ја давам скоро 9 месеци сме :?:

19. Babycool

Babycool Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    520
    Ако знае некоја мајка да ми каже кога од храна ќе се појави алергија каква реакција има кај бебе?

20. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.710
    Допаѓања:
    5.676
    Дај слободно јас од 8м му давам. Ако даде реакција ќе видиш одма може малце црвенило околу муце или на пеленска регија . Кај мене не изреагирал до сега.

На lovely91 му/ѝ се допаѓа ова.