Ај и јас да се умешам Ако прашуваш за колачињата, све ставам само во подлабок сад и блендирам, без претходно кинење на овесот. Ако прашуваш за овесот како кашичка, го варам во вода
Мајчички ај вака да прашам..Почнавме со вкусови 4+ пошто млекото ми го одбива и останати сме на едвај 90мл веќе месец и пол и повеќе,ретко кога пие 120. Од кога ќе ги проба сите вкусови нели по 3 дена по неколку лажички после кога ќе почнам да и комбинирам и давам исто по неколку лажички или по еден оброк? Некако малечка ми е за да ја натупам цело тегле кашичка по 2 3 недели.. Бананчето го мешате со вода така? Густо ми е само да е испасирано и исто така дали некоја има даено праска,авокадо на толку мало бебче? Да се водам скрос по табелата или да избегнувам нешто?
Ја мислам дека ќе му е многу цело тегличе, пола или една третина за почеток, ќе видеш како ќе си бара. Бананата само испасирана ја давам, или поголемо парче и си го шмука сам. Праска не сум дала уште, авокадо не ни планирам да давам. Имаме скоро 5 мес.
Денес и дадов готова кашичка од холе тиква и ориз,не и се допадна со што да ја помешам за да смени вкус?
Баш за авокадото зборевме со педијатарот. Ми пиша список и гледам нема авокадо и го прашувам. Ми вика ти си пробала авокадо, викам да ама многу ми е грдо. Вика епа тебе ти е грдо, а на бебе мислиш убаво ќе му биде?! И вака коа ќе размислам во право е ептен, зошто да и давам нешто што ни јас не го јадам.
Хаха ја неам ни пробано. Списокот тој ли е ист од 4-6 мес: банана, јаболка, авокадо, праска, круша, ориз, просо, палента, батат, компир, морков, тиква, тиквичка, брокула?
Не, мешани со овошјето. Се формираат колачи со лажица и се печат. Премеки и превкусни се. Може и наместо јаболко со круша да се направат. Може по вкус да додадеш цимет, ванила, какао. За авокадото- премногу е здраво. Полно е со растителни масти шо се неопходни за развој на бебешките мозочиња. Има и витамини Б, Е и многу битно цинк.
Плус слива, кајсија, карфиол, блитва, без авокадо, просо и батат. Со тоа што прво се даваат банана, тиква, тиквичка, праска, кајсија, јаболко, круша, морков и слива, па кога ќе се заврши со нив компир, ориз, палента, па после тоа броокула, карфиол, блитва.
Јас па авокадо обожавам како намаз @nevermet18 тој е списокот.. Знам дека ми е рано ама има некаде список за нагоре од 10 месеци? Во овај гледам фалат бааги работи што ми текнуваат на памет..
Хмм, некоја феминка го имаше овој објавено. Ваљда има некои варијации. Тиквичка не сум сретнала сега низ маркети, ни па у каша, ќе почека до лето изгледа. Блитва како се приготвува за бебе? Ја неам јадено.
Мајки бебе ми е 6 ипол месеци.Пред месец дена почнавме со пробување на вкусови.Тогаш веднаш бараше да цица, а сега бара некаде после еден час откако воведовме оброк.Но нема изедено повеќе од 50, 60 гр, а некогаш дури и помалку.Јаде се до сега што му имам дадено но си мислам дека е тоа премалку.Колку јадат вашите бебиња на таа возраст иаку знам дека секоедете си е приказна само за себе
2 pati kupuvam i od sto neame navika da go jademe doma go zaboravam. Inace vo restoran vo salati, sosovi super mi e si go sakam ama doma nemam navika. Sea se spremam da zeam namaz da napraam i toa da i mackam na lebce,mafini i sl
Во Тинекс имаше тиквичка. Блитва на пареа ваљда, не сум давала уште. Иначе е супер комбо со компир, јас обично правам тоа за со риба.
Нас па прв вкус ни беше авокадо и дадов колку за проба да видам дали е спремна за да јаде најубаво ми е во комбинација со јајце. Сега и го воведив и неа 7+