Јас на Виталиа користам и супер ни е. Со банана комбинација најмногу го сака. Од вечер го ставам да кисни, и наутро го варам..
Палачинки со црвена леќа рецепт: 100г леќа киснета од вечер, 1 јајце, 100мл јогурт и малце пециво. Превкусни се.
Davam organska od dm...na maslinov stavam lukce kromidce i lekata i varam na najtivko 15tina min i treba. Nekogas stavam i morkovce, kompirce celer paskanat sto se naslo doma. Za cookies stavam svarenoto vo nutri so malce oves i so lazica na hartija za pecenje pecam na 180 po 10tina min od dvete strani
Според формулата, бебе од 7 кг, треба да пие 1 литар млеко? Ние сме на Бебелан млеко и на кутијата пишува за 6 месеци 3 х 180 мл, значи 540 мл. Јас мислам дека 1 литар е многу и плус 2 оброци. Ние пиеме по 150 мл, а пред спиење 180 мл, 4 - 5 пати во текот на денот и имаме еден оброк. Инаку сме 7 +.
Околу 500-550мл во 24ч треба да пие новороденче, не треба никој да се води по тоа што го пишува на кутииве за ад. Моево е 3+++, 5,200кг и пие 750мл во 24ч.
Моево пие околу 700 до 800гр.млеко,зависи.Имаме воведено 2 оброка, а сега 2 дена веќе и трет - вечера. Зависи од кашите колку му држат ситост, така пие. Важно пие млеко.
Според нејзината матична да, треба да пие 1 литар. Не се водам по тоа што го пишува на кутијата. Она во 24 часа пие 2 × 150мл, 2 × 120мл и еднаш пред спиење 180мл. 2 × 120мл и 1 × 150мл пие навечер. И само еден оброк имаме. Значи нејзината матична е луда.
Баш по овој рецепт денес ќе ги правам. И правев некни кукис со јаболко рендано и овес не ги сакаше. Сега ќе пробам пак деновиве. А и макарони ме ми јади неможе да ги кине со запчињата. Брокула исто нејади варена. Морковче сака да си грицка. Ќе почне по малку
Совет од мене за тоа што не ти сака. Некогаш им треба време засакаат некоја храна. Не престанувај да нудиш. Мојава боровинки не сакаше да види, после 10 пати нудење сега и се омилени. Макарони исто едно 10 пати имам понудено дури вчера конечно јадеше. Имам негде прочитано дека бебе треба 18 пати да проба некоја храна за одреди дали ја сака или не. Тоа што не ти го јаде нуди го со нешто што знеш сигурно дека сака. Еден ден ќе го проба и може ќе го засака.
Сакам да почнам со доручек како оброк па прашањето ми е ....новите вкусови за проба кога да ги давам во денот? Дали нов вкус може да ми биде вметнат во оброкот?
Мене на форумов ме советуваа да дадам прво 2-3 лажички нов оброк па да дадам доручек..ама бидејќи моето на почеток вкупно 5 лажички јадеше, секогаш новиот вкус го воведував во доручекот
И јас така мислам. Ако ми изеде пример пола тегличе ќе се рачуна ли за доручек? Или зависи колку време ќе го држи? Пример не ми е логично бебе од 6 ипол кила и бебе од 8 кила да изедат иста количина оброк.
Ама секако цица или пие бебе ад. До година примарна храна на бебе е млеко. Секако после оброк цврста храна ќе цица или ќе пие ад.
Па не баш одма. Јас чекам час, час и пол после си цица колку си сака. Да се надополнам, 3 недели има откако сме почнати со цврста дохрана, сеуште немаме оброк прав, некогаш ѝ давам по блв, некогаш јас ја хранам. Најмногу до сега што изела е произволно 100гр без да мерам. Затоа јас ѝ нудам на час, час и пол затоа што мислам дека е гладна.
Мамички, дали готовите кашички од Хип, Холе, Бебелан неотворени ги чувате на собна температура или во фрижидер? И од која марка сте најмногу задоволни?