Nie denes slavime,maoto devojce pravi 7 meseci,e sega da prasam dali moze da i dadam visni nekolku vo kashicka za prv pat,i koga vnesovte meso,kakvo,veke vreme ni e?
Jas davav sabajle ovosje popladne zelencuk ,zamenivme obrok ovoshen ,i prodolziv po pola kasicka zelencuk na rucek i po saat mlekce,da ne i zamenuvam obrok,denovive sama bara poveke zelencuk na rucek znaci ke vnesam vtor obrok,denes pravi 7 meseci,vcera jadese palenta i po 3 saati barase mlekce,sama vnese vtor obrok
Majki vcera dadov za prv pat solena kasicka od miks zelencuk,toa sto e dozvoleno za 6 mesec ama iiic ne ja bendisa,pocna duri da place.i sea neznam sto ponatamu?dali da probam samo eden vid zelencuk?vie kako pravevte?a ovosnite gi saka posebno od jabolka,meraci..
Isto bese kaj nas,zemi domasno pravi i stavi batat,gi zasaka vednas morkov,tikvica,batat se izede... i tikvica so se saka
Mozes da vovedes meso, telesko ili domasno pilesko. Visni tuka citam deka moze, a pedijatarot mi gi pisa na 11 zaedno so drugoto oboeno ovosje.
Aha a isto mi rece posle nedela damu vovedam i modar patlidzan e sega neznam dali e dobro toa. Mi rece damu vovedam cveklo palenta oriz pashkant brokula moze i mandarina sosem malku avokado a od sledniot mesec i meso a i mozelo tret obrok mlecen
патлиџан модар од колку месеци се дава? јас вчера направив ориз зо морковче и брокула и малку авокадо, ама не го сакаат, ич, незнам како да ги натерам да јадат зеленчук... денес ке давам од хипп мелена пченка во кутија ама наместо со АД млеко ке ја растворам со мое, сега ке се измолзам, сабајле јадеа јаболче круша и праска, блендирани, денес за прв пат живи... за цвекло и пашканат мислам дека се 6+, а целер?
денес станаа и цицаа, после 2 часа им дадов јаболκа κρуша и слива, доста изедоа, но за 15 тина мин паκ баρаа да цицаат, дали затоа што се навиκнати таκа да заспиваат... вашите на цице заспиваат? додеκа не им дадов не затвоρија очи... е сега за ρучеκ незнам што, може малκу κρомид κиноа и κомпиρ, и малκу бρоκула, незнам дали да ставам и малκу јаболκо аκо не го јадат само зеленчуκот, дρугаρκа ми ставале во зеленчуκот и банана, јаболκо, κρуша, за да го јаде. ама неκаκо глупаво ми е банана и κρуша и бρоκула и оρиз... плус зеленчуκ и овошје не се ваρат исто
Batat imate probano? Probaj nego kombiniraj go so nekoj zelencuk i vidi dali kje jadat. Jas maka nemam i da e gadna kasata ne e vooduseven ama si otvara usta si krka, osven cisto kompirce ne mi sakal do sega...
I jas ne i meaam zelencuk ovosje,da,malo bebe e ama pa ne mi odi taka,jas nikad ne bi jadela mesano,i jas so zelencuk stavam batat i jade,vcera oriz i morkov polno tanjirce i se dopadna,i palenta chista obozava,dodeka ne pocneme k.mleko chista ke i ja davam.Denes batat brokula i kromid
@pilenka , @Kaetana jas davam testenini (makaroni,jufki bez jajca ) gi miksiram ili so viluska gi gmecam,zavisi kako ke saka sin mi
Фала Кети за инфо. Некако си ги замислував како храна после 12 месеци и за деца кои џвакаат. Мојава... уште на блендирано. Значи ги варам во вода и после во блендер? Со што ги комбинирате? Несолена урда, кисело млеко?
Јао, јао! И ние почнавме со воведување веќе неколку денови. Првиот ден-два беше така-така, се мислам дека не знаеше што ја снајде, па муљаше нешто по устата, пљукаше, брмчеше. Ама овие последниве денови устата ги зацементира, не отвара и крај. И играчки, и тропки, и цртани и ништо не помага. Не отвара. Јас додуша и давам кога не е многу гладна, ама па за неколку лажички нема круна од глава да и се симне еееј Имам впечаток дека и е досадно да седи. Додека и е занимљиво, додека ја занимавам ќе се насмее, ќе ја протнам некоја лажичка, штом и стане досадно, затвара уста и почнува да кенка и ништо веќе не помага. Денес не и давав ништо. Утре пак. Морков -јаболко највероватно. До таму стигнавме вчера. Со син ми многу лесно одеше. Тој ко со лажица да беше роден. Со оваа мала зврца ќе биде интересно За тестенини... На син ми му давав домашни јуфки. Свекрва ми ми ги правеше и тие кога се варат ептен се размекшат и нема потреба од блендирање или пасирање. Куповните избегнував бидејќи не наоѓав некои убави. Од тестенини му давав тарана, таа нема потреба од блендирање.