Дали кога се пробуваат вкусови мора да е исклучиво само еден вкус? Сакам праска да и' дадам, имам купечка каша праска со јаболко, јаболко веќе проба. И уште нешто, во Дм на нивниот бренд има каши за 4+ со боровница, со јагода, со киви, со пилешко. Зарем во Германија толку рано ги воведуваат овие вкусови, а кај нас јагода препорачуваат после 12+? И уште нешто, гледам на 5 месеци може ориз, палента и просо; може да се меша или за пробување вкус мора да е чисто посебно? Палента и просо поготово ич не се убави само така без ништо.
Може да се мешаат со веќе воведени. И јас за палентата се мислам со што да ја искомбинирам, мене ми е одвратна на вкус... За другото прашање не знам, гледав и јас кашички за 4 мес со месо, ама не би дала толку рано.
@marta993 на ло бело имаш вакви бисквити.Мене поклон ми ги донесоа со слива се на кутијата и како мини плазми внатре.Ама не ни се пробани уште.
Прашањево ми беше дали пример од утре 3 дена да давам јогурт, па наредните три павлака т.е. сите млечни што се 6+ да ги поминам како вкусови последователно?
Јас не давам 3 дена. Пример дадов цвекло пред 4 дена првпат, по 2 дена пак, со др зеленчук/ намирници. Може да се случи 2 дена по ред да дадам, ама по мала количина. Од млечните кисело млеко, моцарела и јогурт баланс имам дадено ама последователно преку неколку дена.пр денес и утре к млеко. По 3 4 дена моцарела, и се така за да се навикнува и секако со др намирници. Давај во мали количини за почеток. Да почне да јаде.
Јас мешам со веќе воведен вкус. На почеток давава само од новиот ама кај тиквица заглавив, нејќеше и мешам од тогаш се. За другово не знам, не давам купечки каши.
@MissChievous тоа со кашите е всушност структурата на кашичката.4+ тие мазна блендирана,и како оди нагоре има со парчиња внатре.Нема врска ако пишува на неа 4+ дека можеш да ја дадеш на бебе што тогаш почнува со дохрана.
Јас не воведував посебно јогурт 3 дена, па павлака 3 дена, па кисело млеко 3 дена, туку со едно од нив сметав дека ми се воведени млечните производи. Но ако сакаш секое посебно тогаш можеш да правиш пауза измеѓу со друг вкус
Работата со давање намирници 3 дена не е ништо друго туку да се види дали детето ќе пројави алергиска реакција на некоја намирница...да знаеш од што е...мене пример од цвекло ми пројави и тоа на 3 ден...иначе ако немате некоја историја на алергии кај детето и/или во фамилија можеш да тераш како сакаш
Со се'. Овошје,...круша, јаболка, слива, банана Кисело млеко. Зеленчук....спанаќ, морков.... Јас користам инстант пченка на хипп што не се вари.
Да мила фала богу нема проблем барем засега. Јас на мои 13 год добив алергија на белка од јајца, прашина и полен. Белката ја јадев многу малку. Фала на богу сега на прашина и полен сум. А пред 3 год излезе дека сум алергична на домат, портокал компир и бел леб и лешници. Правев диета еден период. Сега јадам се пак. И од сите намирници само лешниците ги јадам печени, ама и ги избегавам бидејќи на нив веднаш се закашкувам ме гребе грло. Бебе засега нема проблем. Фала богу нема никаква алергиска реакција. Му давам од некои намирници по 2 дена. И новите ги мешам со веќе воведени. Дај боже да нема никакви алергии од храна. Од полен и прашина нема спас. Пијам за алергија таблети. За време на бременоста се прскав си синомарин спреј. Да сме здрави и живи. Таа е.
Гледав видеа кај што велат дека подобро е кикирики (мислам беше и за јаткасти) да се воведат порано за да се намали ризикот од алергија на истите. Па ме интересира кога сте вовеле вие? Дури и на Solid Foods пишува дека треба од 4+, секако разводнето со вода.
Јас воведов на 7-8 месеци. Дадов мелени кикиритки во каша. Сите алергени ги воведов порано од периодот назначен во табелите: јагоди, јаткасти, јајце. Во фамилија немаме историја на алергија на храна и затоа така се осмелив, а и новите препораки се да не се чека со нив. За секој случај при рака ми беше и сирупот против алергија.