Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Дај боже да нема никаква реакција и се да си јаде..јас сум со непотврдени алергии само на полен и прашина, маж со никакви алергии а бебчево испадна со еден куп реакции...сеуште не знаеме дали се само реакции или алергии зошто чекаме бар до година и пол па да направиме тест, можеби организмот ќе смени нешто до тогаш...пример на авокадо имавме реакција на ден 1, почекав 6 месеци пак дадов пак одма реакција...на карфиол исто имаше реакција ама мала реакција беше, давав 3 дена си продолжи реакцијата и повеќе немам дадено...на жолчка имаше голема реакција на ден 1, многу црвенило околу уста и баталив, чекав два месеци дадов пак, сега без проблем јадиме...на цвекло исто реагираше, немам пак дадено..и последно реагираше на какао, ама давав три дена реков да видам дали ќе продолжи и продолжи па засега паузираме и со него

Кај нас се појавува само како реакција црвенило и рапава кожа околу уста, образи и брада...имаше @IRBBB постирано слика поназад во темава од синчето нејзино, исто така е и кај нас

Prolett and IRBBB like this.
  2. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Каков е тој сируп?

3. IRBBB

IRBBB Форумски идол

@doubleinfinity после колку време после реакција даваш пак од истиот алерген?
    Кај нас помина 1 месец од последна реакција во столицата од млечни и матичната ми рече со козји продукти да пробам. Ама премалку јади за доручек, не можам да му дадам да внеси доволно алерген за да знам дали има реакција, а навечер ми е страв да давам.

Нас матичната ни препиша Алвотадин, консултирај се матичниот педијатар.

MissChievous and Tiny Love like this.
  4. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Aerius, но сепак консултирај се со педијатар што да користите. Се дозира по килажа. За среќа сеуште стои неотворен.

Pacient srna and MissChievous like this.
  5. doubleinfinity

тој што ќе ви препише педијатар...ние имаме Летизен ама негде прочитав Летизен се давал над две години ...ама педијатар ми го даде па си го имам дома за секој случај, зошто алергиите не се зафрканција

Жолчката почнав прв пат да ја воведувам на 9 месеци по препорака на педијатар по шема...одма имавме реакција првиот ден на 1/8...почекав два месеци и пак воведував по шема 1 месец и успешно ја воведовме, сега јадеме по цела веќе

А за авокадото пробав после 6 месеци и пак реакција одма на прво давање, исто како првиот пат...

Матичната ми рече после некое време, никогаш не ми текнало да прашам колку е тоа некое време :?: а на Детска клиника пред една недела исто правев со докторката што не води таму муабет, таа ми рече исто..пробувај после некој месец пак..е колку е тоа некој месец пак не прашав :tmi: #mombrain одам со листа на прашања и само заборавам на прашам...ама мислам бар месец да помине

MissChievous, IRBBB and Tiny Love like this.
  6. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

И Aerius мислам дека е над 2 години, но ни го препишаа за секој случај.
    Еднаш ја прашав докторката што во случај на алергија, кога пак да пробам да дадам ми кажа после месец време можам.

IRBBB likes this.
  7. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Сите сирупи за алергија се за над 2 години, затоа обавезно консултација со педијатар.
    @MissChievous

Да не треба веќе да одиш, ни да прашуваш нешто. :hug:

8. sani99

sani99 Популарен член

Мене ми рече не дај боже ако има некаква реакција се паузира до 3 месеци , моето е лом околу устата уште пред да внесуваме па незнам како да приметам

9. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Влегов во темата исто за реакции да прашам.
    Откако сме почнати со цврста храна синко се исфрла по челото и околу очи некогаш, со ситни брунчиња и околно црвенило.
    Нема околу уста, нема по тело.
    Прво го поврзав со лазењето, зашто се влече низ цел стан, а нема многу сила и стално е со лицето на под.
    Ама два три дена кога бевме позитивни не внесуваше цврста храна и лицето му се исчисти.
    Почнавме и пак се исфрли.
    До сега има пробано тиква, батат, маслиново, јаболко, круша и си има цело време по едно две на челото.
    Вчера проба прв пат тиквица и бајаги му се направија попладнето, пола фаца црвена му беше. Бев на чекор да дадам сируп по консултација со матичниот, ама се смирија сами. Според него е реакција од храна.
    Сабајлево пак ги имаше, а само има цицано.
    Некоја со слично искуство?

10. sani99

sani99 Популарен член

Од каде купуваш слива, кајсија, праска? Нема моментално свежи.. а и со втор оброк кога мислиш да почнете? Нас ни кажа педијатар да даваме вака од сабајле колку толку да јаде па после 2 недели втор оброк да воведуваме со оглед на тоа што касно почнавме на 6 месеци и 5 дена

11. sani99

sani99 Популарен член

После колку време од првиот оброк даваш втор оброк?
    Нас ни кажа педијатар после 2 недели од првиот оброк да воведуваме ручек

12. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Кај нас пламнуваше наеднаш, па само се повлекуваше за некое време, 1ч максимум.
    IMG_20211226_140714.jpg

13. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Секое бебе е различно. Моето сака повеќе зеленчук.
    А од овошје со крушка ја јаде.

14. sani99

sani99 Популарен член

И крушата ја вариш претходно?

15. Nancy27*

Nancy27* Истакнат член

Јас воведувам по 3, 4 дена. Најдобро е 2 нови намирници неделно.

doubleinfinity likes this.
  16. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Да

sani99 likes this.
  17. doubleinfinity

Фала мами...се надевам со тек на време организмот ќе се избори сам..многу ми е криво зошто многу работи му ги имам одложено од страв од реакции

Ние сме со атопичен на лицето и никогаш не можам да сум сигурна кое е кое...плус не се прават децата само од храна лом околу уста, зависи која возраст е, ако става се во уста може и од тоа да е

Да не е атопичен дерматит? Рапаво е или не? кога воведуваше од претходните состојки не се појави реакција? пошто реакција може да даде и на 4-5 ден...пробај пак некое време да воведуваш само чисти работи да можеш да исклучиш од што е...тешка работа се овие реакцииве, особено ако детето има и атопичен дерматит никогаш не си начисто што е

sani99 likes this.
  18. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Палентата како ја приготвувате? Нели ви се прави како глупава смеса, да се лизга од лажиче?
    Денеска пробавме, 2-3 лажички само изеде. Ем не му е убава, ем ми паѓа од лажичето и некако смотана смеса ми е. И како ја мешате со овошје, зеленчук? Додека е топла или додека се вари? Или?

sani99 likes this.
  19. Nancy27*

Nancy27* Истакнат член

Дали некоја мајка користи готови кашички од Бејбилов и дали сте задоволни?

Prolett likes this.
  20. Tea SK

Tea SK Популарен член

Денес прв пат и давам ручек, 3 недели негде после прв оброк.