Дај боже да нема никаква реакција и се да си јаде..јас сум со непотврдени алергии само на полен и прашина, маж со никакви алергии а бебчево испадна со еден куп реакции...сеуште не знаеме дали се само реакции или алергии зошто чекаме бар до година и пол па да направиме тест, можеби организмот ќе смени нешто до тогаш...пример на авокадо имавме реакција на ден 1, почекав 6 месеци пак дадов пак одма реакција...на карфиол исто имаше реакција ама мала реакција беше, давав 3 дена си продолжи реакцијата и повеќе немам дадено...на жолчка имаше голема реакција на ден 1, многу црвенило околу уста и баталив, чекав два месеци дадов пак, сега без проблем јадиме...на цвекло исто реагираше, немам пак дадено..и последно реагираше на какао, ама давав три дена реков да видам дали ќе продолжи и продолжи па засега паузираме и со него Кај нас се појавува само како реакција црвенило и рапава кожа околу уста, образи и брада...имаше @IRBBB постирано слика поназад во темава од синчето нејзино, исто така е и кај нас
@doubleinfinity после колку време после реакција даваш пак од истиот алерген? Кај нас помина 1 месец од последна реакција во столицата од млечни и матичната ми рече со козји продукти да пробам. Ама премалку јади за доручек, не можам да му дадам да внеси доволно алерген за да знам дали има реакција, а навечер ми е страв да давам. Нас матичната ни препиша Алвотадин, консултирај се матичниот педијатар.
Aerius, но сепак консултирај се со педијатар што да користите. Се дозира по килажа. За среќа сеуште стои неотворен.
тој што ќе ви препише педијатар...ние имаме Летизен ама негде прочитав Летизен се давал над две години ...ама педијатар ми го даде па си го имам дома за секој случај, зошто алергиите не се зафрканција Жолчката почнав прв пат да ја воведувам на 9 месеци по препорака на педијатар по шема...одма имавме реакција првиот ден на 1/8...почекав два месеци и пак воведував по шема 1 месец и успешно ја воведовме, сега јадеме по цела веќе А за авокадото пробав после 6 месеци и пак реакција одма на прво давање, исто како првиот пат... Матичната ми рече после некое време, никогаш не ми текнало да прашам колку е тоа некое време а на Детска клиника пред една недела исто правев со докторката што не води таму муабет, таа ми рече исто..пробувај после некој месец пак..е колку е тоа некој месец пак не прашав #mombrain одам со листа на прашања и само заборавам на прашам...ама мислам бар месец да помине
И Aerius мислам дека е над 2 години, но ни го препишаа за секој случај. Еднаш ја прашав докторката што во случај на алергија, кога пак да пробам да дадам ми кажа после месец време можам.
Сите сирупи за алергија се за над 2 години, затоа обавезно консултација со педијатар. @MissChievous Да не треба веќе да одиш, ни да прашуваш нешто.
Мене ми рече не дај боже ако има некаква реакција се паузира до 3 месеци , моето е лом околу устата уште пред да внесуваме па незнам како да приметам
Влегов во темата исто за реакции да прашам. Откако сме почнати со цврста храна синко се исфрла по челото и околу очи некогаш, со ситни брунчиња и околно црвенило. Нема околу уста, нема по тело. Прво го поврзав со лазењето, зашто се влече низ цел стан, а нема многу сила и стално е со лицето на под. Ама два три дена кога бевме позитивни не внесуваше цврста храна и лицето му се исчисти. Почнавме и пак се исфрли. До сега има пробано тиква, батат, маслиново, јаболко, круша и си има цело време по едно две на челото. Вчера проба прв пат тиквица и бајаги му се направија попладнето, пола фаца црвена му беше. Бев на чекор да дадам сируп по консултација со матичниот, ама се смирија сами. Според него е реакција од храна. Сабајлево пак ги имаше, а само има цицано. Некоја со слично искуство?
Од каде купуваш слива, кајсија, праска? Нема моментално свежи.. а и со втор оброк кога мислиш да почнете? Нас ни кажа педијатар да даваме вака од сабајле колку толку да јаде па после 2 недели втор оброк да воведуваме со оглед на тоа што касно почнавме на 6 месеци и 5 дена
После колку време од првиот оброк даваш втор оброк? Нас ни кажа педијатар после 2 недели од првиот оброк да воведуваме ручек
Фала мами...се надевам со тек на време организмот ќе се избори сам..многу ми е криво зошто многу работи му ги имам одложено од страв од реакции Ние сме со атопичен на лицето и никогаш не можам да сум сигурна кое е кое...плус не се прават децата само од храна лом околу уста, зависи која возраст е, ако става се во уста може и од тоа да е Да не е атопичен дерматит? Рапаво е или не? кога воведуваше од претходните состојки не се појави реакција? пошто реакција може да даде и на 4-5 ден...пробај пак некое време да воведуваш само чисти работи да можеш да исклучиш од што е...тешка работа се овие реакцииве, особено ако детето има и атопичен дерматит никогаш не си начисто што е
Палентата како ја приготвувате? Нели ви се прави како глупава смеса, да се лизга од лажиче? Денеска пробавме, 2-3 лажички само изеде. Ем не му е убава, ем ми паѓа од лажичето и некако смотана смеса ми е. И како ја мешате со овошје, зеленчук? Додека е топла или додека се вари? Или?