Фала многу на непобараниве совети . Од сега натаму веќе не идеме во ПЗУ Паскалов на педијатар, примарно ќе ги земам советите од форум .
Jas turav vo skoro site zelencukovi kasi, meso koga dinstam so praz,luk,kromidce....ko za nas sto praam i gotvam samo sol ne stavam
Прв пат кога ја давате палентата дали ставате и нешто плус или чиста палента? Кога е најдобро да почнам да давам палента?
Сладок компир како приготвувате? Се блендира или пасира со виљушка? Утре прв пат ќе му дадам, и со што да мешам или чист сладок компир да му дадам?
Јас и ја смешав со некое овошје, мислам банана беше. Инаку прв пат и дадов откако ги воведов сите овошја и зеленчук што требаше да се воведат, па после тоа палента и ориз.
Свежо е подобро да ама им го оптеретува стомачето, затоа се дава скоро се варено. Свежо негде околу година и тоа да е нешто во мала количина да видиш како ќе реагира. Има време ќе јадат цел живот и свежо и нарачано.
Сладок компир како приготвувате? Се блендира или пасира со виљушка? Утре прв пат ќе му дадам, и со што да мешам или чист сладок компир да му дадам?
Сладок компир сечам на коцки и варам 15-20 мин. Потоа го пасирам со вилушка, нема потреба од блендер. Инаку, за прв пат можеш и само сладок компир да дадеш затоа што има убав вкус. За понатаму можеш да го мешаш со нешто. Околу воведувањето на цврста храна многу совети може да се најдат во фејсбук групата domace kasice za bebe. Мене многу ми е од корист оваа група за сите нејаснотии кои ги имам околу воведување на цврста храна. Има буквално се во неа, кога и како се воведува секоја намирница, рецепти, упатства за замрзнување на зеленчук и овошје исл. Погледни ја.
Можеш варен, на пареа, ваљда и печен само да не го напраиш чипс. За блендирање/пасирање зависи бебуш како ти преферира структура. Можеш и сам да го дадеш, благ е ќе го сака.
Денес прв пат ќе пробаме Бејбилов, па ќе пишам дали ќе им се допаднат. Обично им правам домашни, ама кога сме излезени или немам време им давам обично Бебелан, Хип или Холе.
Овој ли е оризот на Хип или друг има? https://www.zegin.com.mk/mk/hipp-bebeshki-ceralii-organski-oriz-100-200-g
Zdravo Mamicki, Malata ima 6++meseci pocnave pred mozebi 2 do 3 nedeli so cvrsta hrana ima probano jabolce, kruska, morkovce, banana, tikvica i sliva. Jade po 1/4 od malite kasicki na hipp, potocno jas i hi podgotvuam doma no kotistam tegnicka od hipp kako merilo da znam kolku izela, mislam deka bi idela i pola a mozebi i cela teglicna ama mene mi e strav da ne se prejadepa i davam cetvrt samo, pa dali da i davam kolku sto kje izede? I od koga da i davam uste eden obrok?
Posle kolku vreme od kasicka nidite mleko? Malata izede skoro cela mala teglicka morkov so brokula no potecna i ja napraviv i odma placese za mleko posle pola sat ispi 120ml. Malata e 6 meseci
Мамички треба да воведеме праска, ама неможам да најдам чиста праска во кашичките од Хип, Холе, а сеуште нема свежи. Каква праска дадовте вие и дали има кашичка само од чиста праска?