А и што дека ке почнеш со зеленчук освен морков и компир неможеш ништо др на почеток да дадеш Овошје има повеке избор :круша,јаболко,кајсија,праска,црешна...мене па морковот ми има благест вкус сличен на овошјето Јас се надевам дека со ова бебе здравје ке бидам на екслузивно доење бар 5месеци па после ке воведуваме едно по едно
Ах мамички доите додека има млеко до последна капка,за жал јас после 2месец ми прекина наеднаш затоа доите колку што има поубаво од тоа за малите нема. Ке биде и храната ако нема потреба не брзајте.
Mamicki so avokado, zolcka i ananas od koga se pocnuva, mi rekoa mozelo kiselo mleko i pavlaka ke moze li vasi predlozi kako da gi kombiniram fala odnapred
Жолчка од 8ми дадов Кисело млеко јогурт павлака од 7 ми Ананас тропско овошје е тек после годината Вие колку месеци имавте?
Емилија твоето е предвреме родено, не брзај особено со тропските овошја. Авокадо мислам може после 8 месец ама не брзај.
авокадо од 6 и пол месеци комбинирано со банана или круша-го обожаваше син ми.ананас немам дадено .гледам да давам сезонски овошја кои се одгледуваат кај нас и освен банана другите многу не ги форсирам. млечни производи давам од 7 месеци по некое лажиче павлака или к.млеко со ручекот. жолчка почнав полека да воведувам после 8ми месец.знеш како-1/8 па 1/4 па пола па после цела жолчка.комбинирана со павлака моето ја сака или во попара со јогурт.со овошја не сум ја дала досега а може и така.
Sega sme sedmi mesec dadov ednas kiselo mleko i palenta ne mi sakase Bi sakala da znam kako go kombinirate kiseloto mleko
Јас го давав многу. Со жолчка, со сите видови зеленчук ( така го маскиравме зеленчукот) и со палента и само кисело млеко. Со павлаката мислам дека почнав покасно.
A koga postepeno se voveduva zolckata pr 1/8 kolku vreme pauza se pravi pa 1/2 da se dade pa pak pauza neli se pravi, cveklo od koga davavte, jas kasickite od zelencuk taka mu gi davam najcesto kompir stavam vo kombinacija za da jade
Жолчка после 8 месец, мислам дека преку два дена се дава. Јас ептен постепено ја давав на пр. денес 1/8, два дена пауза па пак 1/8 пак два дена пауза па пак 1/8. Значи три пати по една осмина, па преминуваш на 1/4 на истиот начин па 1/2 и веќе може цела. По препорака од педијатар. Цвекло после 9 месец дадов. Ќе најдеш што сака и така ќе ги маскираш
A lukot i kromidot i prazot od koga se davat, ribata isto? Kako go davavte teleskoto i pileskoto, jas povekepati mu davav telesko so blitva, morkovce, tikvicka, celer odvareno i izblendirano, site pati jadese denes ne, se zajde od placenje oti go hranev na sila edvaj 3-4 laz kasna i se otkazav
Никако на сила, ќе направиш да не сака ништо да јаде. Млад кромид можеш по малку во зеленчуковите, за лук не знам. Риба бела ќе даваш, најчесто викаат после година, внимателно со коските ( филети е подобро да земеш).
Mami da ve prasam nesto.Vaka znaci sme sest ipol meseci i vaka go zapocnuvame denot vo 10.00 ad aptamil-150mg,prespivame od12.00 do 13.00 koga ke stani mu davam ovosna kasicka potoa si igrame edno dva saati pa pak prespiva.Koga ke stani pak aptamil150 mg i po 2 saati zelencukova kasicka ma da ne mi gi obozava mnogu so sila da kasni pola fildzance.Pa pak spienje i pak aptamil150 mg.Navecer pocnav pred spienje da mu stavam vo mlekceto cici bebe,i nojke ednas se razbuduva i pie 150 ad.Vo mejguvreme vo tekot na denot mu davam cajce kolku saka i nekogas sokce,voda ne mi pie.I retko po edna kocka zivotinsko i togas samo se napiva sok.ako moze da mi kazete dali vaka ova e vo red ili treba da dodadam nesto ili da ne davam kako da davam koga da dadavam.
Подобро плазма отколку џиџи бебе, многу се благи, а веќе сте вовеле и глутен штом даваш бисквити. Чоколада на таа возраст никако. Јас би намалила и сокови, штом јаде овошје. Не знам од кога се храните ама пробај воведи и 'вечера', односно млечна каша или со житарици, воведи кисело млекце ајде за две недели, па палента ( ова се опции за вечерата). Немам искуство со формула затоа не знам да кажам дали е доволно.
Ние на сабајле си јадеме овошна кашичка за ручек зеленчукова а за вечера млечна му правам на хип и измегу цицање кога сака и колку сака е сега прашањето ми е што можи да давам друго за вечера да не е само млечна каша некоја вечер да сменам нешто што би можело незнам а да е лесна храна за спијање иначе за некој ден полниме 7 месеци.
ако имаш воведено млечни производи можеш попара со јогурт,гриз со млеко,палента и кис.млеко тоа ние вечераме и плус млечни каши секакви
Има на хумана нови кашички што се прават со вода ( добро е за тие што се на мајчино млеко), житарици со овошје се, фрутолино....
Кога воведовте жолчка. Ние сме 7,5 месеци и се прашувам дали е рано ... и пример кога ќе почнам со 1/8, па 1/4, 1/2 се до цела жолчка дали да правам пауза измеѓу? Немам воведено ниту глутен ама него го оставив за после жолчката накај 8,5 месеци.
јас воведов месо ,глутен па жолчка.7-7,5-8месеци-матичниот педијатар така ми советуваше.кога почнав со 1/8 правев пауза од 2-3 дена помегу повторното даванје.да не му дојде секој ден да јаде јајце.