Домашните траат 2 дена. Мислам ако не се изеде денес, може утре, ама да се чува во фрижидер. Веќе 3 ден се скиснати.
Траат до 2-3 дена во фрижидер, но под услов да не е контаминирано со лиги од бебето, да не јадело директно од тегличка.
А тиквичка со што комбинирате и како ја спремате? Тиквичка, брокула, ориз, просо и сл за ручек ли ги давате или?
Вчера давав тиквичка, батат и кромид, се сварено, па блендано и на крај малку маслиново. Зачудувачки превкусна комбинација. На нас ни е ова за доручек пошто сме уште на еден оброк. Исто и просото со овошје за доручек го давам.
Мами ај ве молам за совет, после саат и пол му давам кашичка и некогаш цела и некогаш пола зависи што има а до пола саат највеќе му се спие и сака да цица .. како да направам за да не го боли мешето?
Изгледа и мојата. Од хип кашичите ја јаде цела само брокула, јас дома и правев со компир не ја сакаше. Ништо како сакаат така ќе правиме
Pocnavme so vkusovi i ne znam dali pravilno pravam ili pak ne, no ne se vodam po knigi ili pedijaterkata sto mi kaza da pravam,tuku teram po nekolku soveti tuka od vas i jas kako mislam deka e dobro za bebe. Do sega imam dadeno tikvica,brokula,batat,kompir.se od ova jade ,nitu pluka nitu nisto, od vcera pocnav da mu mesam kompir so tikvica, deneska kompir so brokula i tikvica ke mu dadam. Po 2 dena davam ista namirnica za da vidam dali ke ima alergiska reakcija,tretiot den veke davam druga i mesam so sto e veke probano.Sega za sega mu davam samo zelencuk da prpba od osnovnite raboti ,ne mesam izmegu ovosje.planiram ovosje da dadam za 2 dena bidejki utre mi e plan da mu dadam tikva blaga da jadi 2 dena. Ne mozam da mu dadam po 2 3 lazicki tuku mu davam po 5 6 bidejki bebe saka da si jade .Posle jadenje ne saka voda mu davam ama edna goltka i tolku. Za pola saat ili nekogas saat saka da spie i mora da spie na cicka da cica .. Ne znam koga treba da pocnime so eden obrok ,valjda toj sam ke si pokaze koga mu e vreme sega za sega teram vaka pa ne znam sto e pravilno sto ne ,no odlicno mu odi so jadenje fala mu na Gospod. Brokulata ja jade cista bez nisto, tikvicata isti, kompirot,batatot bez da plukne si jadi so slast se nadsvam taka i ke ostani. E sega da ve prasam, koga da pocnam so davanje na palenta,oriz i dali i niv da gi davam pp dva dena da gi probuva?