Не давам готови каши јас, само домашни, барем дур сум дома . Во тинекс земав околу 100ка е кило имаше повеќе видови некоја санта марија земав
Лелее ви љубоморам. Кај нас ништо живо нема од видот на Веро, Тинекс, Жито и сл маркети. Никаде не успеав да најдам круша. Додуша овие денови никаде нема ни компири, ни моркови, ништо... детево на тиквица и на брокула ќе треба да преживува.
Телешко со компир, морков и кромид, му го давам зеленчукот посебно а посебно месото исцепкано. Исто и просо или ориз со телешко сака + некој зеленчук.
Идеи за доручек , само на јаболко круша банана сме а и палента воведов Па сега утре ќе воведеме ручек - ориз и бејби спанаќ може ? А за доручек планирам јаболко и банана , веќе немам идеи
Majki ni stigna denes avent babycooker 4 in 1 od utre pocnuvame so probuvanje vkusovi. Prviot mesec samo zelencuci so maslinovo maslence. Edna tretina treba da e kompir 2 tretini nekoj zelencuk, prasanjeto mi e dali so normalen kompir da pocneme ili so toj blagiot batat, ne si ja prasav pedijatarkata i koj zelencuk e najdobro i najpreporaclivo da go probame prv, po kolku maslinoto maslo stavate, koga go stavate i koja firma? Kakvo da bide? Organsko, obicno, nekoe specijalno za bebeska ishrana ili kako? Blagodaram!
Денес за прв пат ќе му дадам спанаќ со ориз за ручек , сакам и малку кромид за прв пат или многу ќе му дојде тоа дека и двете се нови намирници?
Незнам зошто така почнуваш, ама ако ти е препорака од педијатар продолжи. Компир обичен можам да избројам на една рака колку пати сум дала, а мојава има веќе 1 година. Компирот е тежок за мешето, знае проблеми да направи. Подобро со батат според мене. Маслиново Монини користам, ама тоа го користиме и за нас. Со вкусови кога почнав, давав исклучиво само една намирница, се додека немав некоја солидна комбинација да направам оброк. После тоа додавав нова намирница во комбинација.
Ne sme vo MK i ovde taka ni kaza pedijatarkata, i mene nesto ne mi e po kejf ama shto da pravam, cudno mi e na bebe 5ti mesec maslinovo maslo, pa samo zelencuci cel mesec pa i celo vreme kompir vo se ama ete valjda e poucena od mene neznam shto da kazam
Не можеш месец дена да даваш само зеленчук затоа што избор немаш.Освен компир морков и тиквица,евентуално брокула ако имате полни 5.Друго на таа возраст немате за јадење.Ке даваш наизменично и овошје и житарка и зеленчук.И компир секако НЕ секој ден дека бебето ке добие опстипација.Мојата е 6 месеци маслиново уште не користам. Побарај си совет од друг педијатар. @sani99 Никогаш две нови намирници заедно не давај.Поготово не вакви специфични кои може да дадат реакција.
Тоа вртам и јас за доручек просо/палента и мешам со јаболко, круша, банана, затоа и авокадо и вовоедов за промена. Нема свежо ништо друго Јас спанаќ немам вовено, кога го воведе, на 6 мес?
И за ручек и за доручек имам давано. За ручек со компир и ја мешав ја сакаше. За доручек со јаболко или така само тиква.
Пробај по препораките од педијатарот, но внимавај со компирот. Секаде се различни препораките, дури и тука во МК од педијатар до педијатар. Пробај, па ако не оди менувај.