Otkako ke se zavrsi so probuvanje so vkusovi li se pocnuva da se dava dorucek,osnosno mu vovedovte eden obrok? Po kolku treba gr da izede bebe otprilika? Posle voveden prv obrok ,kolku vreme pomina pa vovedovte i rucek. Bebe mi e 6+ gi probavme skoro site ovoski i zelencuk ,denes ke mu dadam palemta da prpba pa oriz i proso i da mu vovedam li dorucek? Malku mi e nejasno okolu seto ova pak se se mislam deka gresam nekade.inaku koga probuvavme vkusovi nikogas ne mu davav po 2-3lazicki tuku po ppoveke,kolku sakase tolku.
Блитва по колку да ставам во оброк, немам ориентација? Сакам со палента да промешам. Би одело и путер со оваа комбинација мислам.
Јас не чекав сите вкусови да ги поминеме.Оброк речиси има од одма кога почнавме.Пример денес и утре давам чисто јаболко(неколку лажички) ако нема реакција(осип,грчеви) следниот ден давам колку сака.Некогаш е цела мала тегла,некогаш пола.Зависи..ама и давам да јаде колку што и се јаде.Тоа е веќе оброк со оглед на тоа дека малата тегла е мислам 120 гр ,за бебе од 5-6 месеци и повеќе од доволно како за почеток.
А kakva palemta koristite za bebe? Jas zemav od Dm edna na Bio dobra li e taa da ja dadam ili da mu zemam na Hipp ili Hole ako ima ?
немам дадено сеуште палента.Само гриз на Хип( со вода)Денес ми е во план ориз да воведам,па палента. Овошје давам:круша,јаболко,слива,кајсија,авокадо и банана зеленчук: компир,морков,тиква,тиквица,брокула,карфиол. Наизменично давам еднаш овошје еднаш зеленчук пошто е на еден оброк сега за сега.Среда имаме контрола и мерење па ке прашам за втор оброк дали е време.
I jas mu gi imam dadeno tie namirnici do sega gi ima probano skoro site osven karfiol ne e probal, pa zatoa velam od denes da vovedam i palenta pa oriz.toj si jadi kolku saka ne mu davam po malku ama denes planiram da mu napravam palwmta so zelencuk, a ne so ovosje i da stavam vo teglicka bas da vidam kolku ke izedi. A za vtor obrok ne znam koga treba da vovedam zasto na pedijater sme koga ke napolni 1 godinka taka ni kaza doktorkata, togas duri na kontrola a ne znam zosto tolku dolgo
Втор оброк после 3 недели од прв кога ќе воведеш. И јас давав колку сака бебе да јаде. Сега и ограничувам макс на 200гр, зашто може да лапа цел ден. А како на година дена контрола? Кој е тој педијатар така што кажал? Колкаво е бебе? Ние секој месец на мерење идеме. До година дена секој месец се оди.
E ajde de objasni mi i mene, nie sme 6+ sega a duri za 6 meseci pak na kontorla ama sigurno deka nema da go pocituvam toa i ke go odnesam povtorno na kontrola,6 neseci e mnogu za bebe da ne bide pregkedano.Od ova doktorive kosa mi se kreva sekoj den veke , edni edno zborat , drugi drugo ne znam veke na koj i sto da veruvam.
Mu dadov inaku sega 100gr izede skoro se oriz,tikvica i morkov. Sto znaci od denes mu vovedov pojadok i si jadese ubavo. Znaci za 3 nedeli ke vovedam i rucek zdravje.
Бог да чува. И мене докторот ми кажа да не го носам секој месец, само ако има некој проблем, ама пак си го носам. Иначе оризот јас со вода му го правам. Исто и со палентата пробав, али не ја погодив. За гриз не знам. И мислам дека вие веќе сте почнале со оброк. Колку јаде отприлика?
Обичен ориз моето не може да го јаде. Некако пологично ми е пред спремање да се блендира, па после да се вари. Мислам дека пишуваа претходно дека така правеле.
Abre se nenormalno stvarno ne znam sto da kazam, ama i jas ne ja slusam ke go nosam sledniot mesec pak . Deneska mu napraviv skoro cela teglicka otprilika 100gr i si izede skoro se ostanaa uste 2 3 lazicki samo. E sega me interesira posto prv pat davam oriz , dali i oriz da mu davam 2 dena kako vkusovi sto probivavme ili da dadam utte palenta so ovosje ? Kako e najdobro ?