Дадов блитва гледам дека ја сака. Прашањето ми е дали ја има постојано свежа да се купи или да земам повеќе па да замрзнам?! Смее да се замрзне? ...не сум нешто присталица за замрзнување, ама од друга страна пак гледам дека и се продава замрзната блитва. Мисиркино месо исто сакам да пробам. Од каде земате? И дали исто се воведува како телешкото, ...прво водичката па после преку еден ден?! Колку пати смеам мевце неделно? Многу малку давам на оброк пошто малку и ми јаде, едвај 100гр.
Zapek ke imate od kompirot,inace ok davaj mesano i jas ne terav po edna namirnica 3 dena ama kompirot prekina da prai zapek duri nakaj 8mes koa bese bebe
Da i lukce mozes...zavisi kolku ti jade ama jas stavam na primer edna saka blitva ili spanak i 2 lazici oriz(palenta ne mi saka)
Можеш да замрзнеш блитва, но прво треба да ја бланшираш. Сите меса ги воведував директно без да давам од водичката, но ако ти е кажано од педијатар така продолжи. Мисиркино земам на Vindija или Perutnina , свежо на тацна. Има во скоро секој маркет, Тинекс, Веро, Кам, Рамстор.. Некаде читав дека 4-5 пати во неделата можеш да даваш месо. Требало да има еден безмесен ден, а другите да бидат месо, риба, јајца.
Нешто што може би ти помогнало: https://www.facebook.com/notes/domaće-kašice-za-bebe/zamrzavanje-hrane/448638578488489/
Утрово прв пат дадов малку путер од кикирики и бебе изреагира, се исфрли околу устата и на други делови од лицето па после саат време се повлече. После колку време да пробам пак да дадам? 11 месеци е.
Штом имаш телешко воведено можеш директно мисирка, нема потреба од водата. Јас давам 4 пати неделно месо , 2 пати јајце и еднаш посно. Ако не сте почнати со жолчка, 4 пати месо максимум неделно. Парче месо треба да биде колку тупаница од бебето. Блитва не сум замрзнала, ама спанаќ да. Мијам, сушам убаво, и ливчињата ги замрзнувам, не бланширам. Мисирка за почеток медаљони земи, после можеш и друго.
Има замрзната блитва, јас купив на Фриком. Топ е ко брикетки, 5 мин во вода, готова е. Ја пробав и јас иста е.
Meso okolu 7mes...znam telesko so boranija i napraiv i ko za.prvpat go izblendirav....blitva,spanak isto okolu 7mes dadov
Како воведувате месо? Дали прво чисто месо или веднаш во комбинација со претходно воведен зеленчук? На 6 месеци може да се даде мисиркино и пилешко, така читав. Какво пилешко давате? Јас би земала свежо на перутина, би го исекла на неколку мали парчиња, би ги замрзнала и потоа ќе одмрзнувам едно по едно по потреба. ОК е така или има попрактичен начин?
По колку отприлика треба да јаде бебе на оброк? Матичната ми вели пола тегличка т.е 60гр и едно млеко да скратам и да заменам со водичка/чајче.Среќа Лена сака да пие течност па е дај шта даш. Денес и беше малку тоа јадење си побара уште. Да ја слушам беба и да си давам колку сака? Исто ми кажа да давам за ручек време, насабајле да оставам место за новите вкусови пошто уште немаме пробано гриз палента компирче и батат/сладок компир. Како сте задоволни од рачни пасатори? Дали ја ситнат убаво храната? За во нутрито ми е мала количина, не оди. Морам да почнам со домашни каши пошто мислам дека ќе се навикни на хипот и нема да ми ги сака моите. И што да се прави кога сезонско нема ама баш ништо и се е прскано по којзнае колку пати за да дотера до сега. Од тоа ми е најшубе и затоа е уште на хип.
Majki vcera probavme prv pat cvrsta hrana, pocnav so batat i morkov, edna tretina batat i dve tretini morkov kako shto mi kaza pedijatarkata, maslinovo ne staviv oti ne slusnav da krcne koga go otvarav kapaceto bev cela vozbudena i mi beshe shube da ne e bilo podotvoreno ke kupam utre novo i ke pocnam po edno lazice da dodavam, mi ispadna okolu 100gr so se toa cinivceto mereno na kraj mi ostana 50gr, gospogata nasha ne da proba tuku i se usladi pa go mavna pola hahaha, i od togas eve do sega ima gasovi i prdka celo vreme, dali e toa normalno dodeka se navikne zeludniceto na hrana ili od nekoj zelencuci ke i bide taka od nekoj ne? Uste dva dena planiram vaka, posle toa batat i tikvica. Ako gresham nekade pomagajte. Blagodaram
Perutina svezo ima nonstop u market zaso da go mrznes? Napravi za bebe kolku mislis drugoto za vas denta i gotovo. Generalno za pocetok obrokot da e 60gr e totalno ok ama ako e raspolozeno bebe da jade poveke davaj mu. So tek na vreme samoto ke bara poveke hrana da jade. Jas pasirav so viluska i davav parcinja ne mozam okolu pasatorite da ti pomognam Normalno e prvite nekolku meseci ke gledas jasno vo kakata sto e jadeno ako ne blendiras bas parcinja ima. Prviot mesec mojata cesto i zapek imase, t.e. potesko kakase i znarse da ripne eden den vo kakanjeto inaku regular kaka bat 1 dnevno nekogas i 2-3pati
60 грама е малку да смени со млеко. На почетоков мојава кога јадеше по пола тегличка по еден час и нудев млеко. Барем пола млекце давај. 3 часа со 60 грама мислам дека е малку. Рачен пасатор на Бош за се и сешто го користам и одличен е за мали количини. Што има сезонско купувај можеш и да мешаш со купечките.
На колку месеци почна да даваш? Мојата е 5 месеци и уште не седи па затоа ми е страв парченца. Претпоставувам твоето седело. Се водиш по блв?
Na 6 pocnavme sedese togas. Bez naslon doduse pagase posle kratko vreme ama vo stolce bez problem sedese. Inace terav kombinirano i seuste e taka nesto e kasesto ama pasirano, sega veke se poveke sama na parcinja ama skoro 11mes e. Veke i nejke da i davas...preeska jadese palacinki i gleam se ljuti deka parcenca servirani sakala cela palacinka taa da grize i kine i taka da jade
Душиче Едвај чекам да ја видам кај што јади сама и да се прави бербат! Знам дека тогаш ќе сменам мислење ама засега ми изгледа интересно