Jas ke go kombiniram sekoj den so se, mi rece pedijatarkata edna tretina kompir dve tretini zelencuk i taka da gi vovedam site zelencuci. Jas odluciv batat da bide namesto obicen kompir taka da ovoj mesec sekoj den toa ni e na menito so razlicen zelencuk.
Батат киноа јаболко банана Батат банана јаболко-ова му е омилено Грашок, батат, кромид, лукче, морков Батат морков јаболко/крушка
Со се..батат ќе ти е скробот т.е. основата на кашата и после давај се зеленчуково па и овошно што имаш воведено
Јас батат со се комбинирам, освен со морков, исто ми е некако . Со пашканат , целер, спанаќ, блитва, цвекло, брокула, карфиол, лукче кромид обавезно во се. Можеш и со овошје.
Цвеклото како се воведува, приготвува и комбинира? И колку е доволно за во оброк, ако може да ми појасниш мама. Некако се едно исто вртам.
Мијам , лупам, рендам и варам. Повеќе од една голема лажица на почетокот не сум и дала. Ставам за неа толку, рестото за нас за салата. Обично го правам со морков и јаболко со малку маслиново. Прво цвеклото го варам и морковот и на крај јаболка. Јаболката не мора да ја вариш , можеш и свежа да ја ставиш. На крај можеш и неколку капки лимон ако имате воведено.
Да, ја давам оваа комбинација за ручек плус додавам и месо. Ако немаш месо воведено додади житарици. Многу ретко користам житарици за доручек или ручек. Обично житарици за вечера и давам со млеко или јогурт да ја држи за спиење.
Фала мамаа. Ние едвај јадеме и пиеме млеко после 5иот месец се ни се поремети. Затоа ќе пробам цвекло. А вечера од кога воведе?
Во еден оброк, колку авокадо давате? Гледам на нет за 6 месечно бебе некаде пишува 1 до 2 мали лажици, а некаде пишува 4 до 6. И колку пати во неделата смее да се дава авокадо? Читам на повеќето места пишува дека може секој ден, но да се комбинира со разноврсни намирници за да не го ограничуваш бебето.
После 9ти. Почнав со вкусови на 5 и пол, доручек на 6 и пол, ручек на 7 и пол вечера на 9. Со авокадо некаде после 7 месец почнав, ама искрено не сум внимавала на колку лажици освен на почетокот кога пробуваше. По пола авокадо во оброк давам, другата половина следниот ден. Ја пакувам во пластична фолија и во фрижидер да не потемни, ако малку оксидира го засекувам тој дел. Значи два пати неделно.
Јас авокадо дадов како 5та намирница во воведување и од сите зеленчуци и овошја најмногу го сака. Ако првиот ден од новата намирница не јаде, вториот мешам со авокадо и јаде. Дали покремасто е така, па повкусно, не знам. Ама си помислив дали смее секој ден, по мало парче, изгмечено да биде 2-3 мали лажички. Додека не почне да јаде повеќе, што знам.
Па можеш зошто да не, ама не е баш практично. Трет ден во фрижидер многу е за авокадото, освен дома ако не го каснете вие , па секој трет ден ново да пресечеш. Ние со се и сешто го јадеме, убаво е и со овошје за смути , и со омлет , и со риба , и во салата марула. Ова како идеи за вас
Mislite mnogu deka 2 sostojki kako za prv pat ili mnogu kolicinski? Mi ispaga od 72gr morkov i 36gr batat okolu 100gr kasicka, vcera izede 50gr denes samo 15gr ama mislam mnogu i se jadese i edvaj cekase da go pie mlekoto...ke vidime utre kako ke bide, inaku mesham oti taka mi kaza pedijatarkata ne sme vo Makedonija i tuka pretpostavuvam taka im e praksata, prviot mesec samo zelencuk i toa sekogas mesano so kompir a od vtoriot i ovosje...nemam majcino mleko zatoa pocnavme od 5m so kasicki
Ахам, па добро, не јаде многу, таман колку за проба. Ќе почне натака повеќе да си апнува. Инаку и јас сум слушала дека прво треба зеленчук, па овошје, ама ова за компирот не ми е познато
Dali nekoja majka koristi Oriz od Hollei Dali go prigotvuvate samo so AD mleko kako shto pishuva na upatstvoto ili moze i so voda? Nekako ne mi odi so zelenchukovi Kashi da stavam Oriz so mleko. A orzot od Hip moze da se prigotvuva I so AD I so voda spored upatstvoto.