Цвекло се вари цело со се лушпа (помали цвекла ќе земеш). Откако ќе се сварат да омекнат, ги ладиш под вода, лупиш, сецкаш на парчиња колку што мислиш дека ќе ти е доволно за оброк и си замрзнуваш. Вака свежо на парчиња се од нутитивна вредност ќе изгуби дур се свари. Ѕирни си food fact и freez fact на mala_beba_veliki_gurman на инста има одлични совети.
Ми дојде ептен чудно кога го видов и си викам не личи на ништо а и што хранливо останало по 2 саати варење. Само 2 лажкчки касна и толку. Со тиквица и морков Утре цело ќе се вари. Фала мамиии.
Сега го видов прашањето, зимам Олимпус со нормална масленост, сино пакување (има и со розево и зелено). Мислам дека исто е и Викилис. И двете се мали пакувања од 250 гр.
Баш сакав да искометирам за табелата. И јас по оваа се водам но имам и бебе готвач и гледам таму месо,кисело млеко,цвекло се од 8 месец. Вие мајки од колку месеци почнавте да ги давате?
И јас тоа приметив во бебе готвач ама јас ќе си терам како што ми кажа педијататот. За една недела полни 7 мес ќе и дадам кисело млеко, несолена урда, јогурт, мисиркино, пилешко и телешко.
Zdravo ,dali e ova vaka ok raspored? Nie sme 5m i eden den. Ili pak, ako nekoja mozhe da spodeli raspored na obroci, navistina mi e strav da ne gresham negde. imame probano skoro se od vkusovi od 4+ pochnavme. Blagodaram
По мене ова се премногу оброци, ужини, па и разблажен сок Кој и да го пишувал ова или одамна нема обновено знаење или е одамна пишувано. За почеток бебиња пијат вода, не сок, не заблажен чај, само вода. Се останато се празни непотребни шеќери. На 5 месеци сосема доволно е да има еден оброк (доручек). Уште е дигестивен систем во развој. Зошто се форсира толку многу храна не разбирам. До 1 година основна храна е мајчино млеко/АД, а останатите оброци се за да дополнат железо во крвта. Подоите/Ад треба да се ужини меѓу оброци, а не да се заменуваат со храна. Примерот на кифла со путер што хранливо има во кифлата Освен што е тешка и ќе оптерети меше друго нешто нема да направи. Јас не би се водела по листава воопшто. Полека без форсирање воведи си доручек (житарици + овошки (1/3 житарка 2/3 овошје), зеленчук + мевце, останатото подој/ад. После 1,5 месец додај ручек и после 1,5 месец вечера.
Ne nzma kako go praat ama mojava go obozava ovoj...i praev palacinki mackani so ova deka go lizese samo jogurtov
Во хрватската група за дохрана прочитав дека според новите препораки предност се дава на воведување на месо и зеленчуци кои го зајакнуваат железото кај бебињата. Млечните производи препорачуваат да се воведат после 8ми, па дури и после 9ти месец затоа што можат да ја попречат апсорпцијата на железото.
I jas bas se zacudiv. Ne odam po ova tabela jas. Probavme se od vkusovi nameneti za 4+, sega pocnav da mu mesam, obicno dorucek ni od 9:30 - 10:30 toj nekoj period. Otprilika ni e vakov redosled. 08 -Ad Dremka ili posle ad ili posle kasata zavisi 10:00 ovosna kasa, moze i orizz hipp pomesan so edna ovoska ili eden vid na zelencuk 12:00 Ad dremka 15 30 ad 50/50 dremka 18 30 ad nekogas dremka nekogas ne 21 00 se banjame 21 30 ad zaspiva se do sabajle do 07 5m i 2 dena. Dali nekade gresam? Ne znam dali e ok vakov vospostaven red. Se slucuva nekogas i da se pomestat obrocite za 1h porano. Sekoj den ni e razlichen
Давате ли вакво? Ми го донесоа поклон, ама нз дали можам да му го давам. Оно си пишува од 6м, али да се консултирам со вас прво.