На mala_beba_veliki_gurman советуваат замрзнатото да се искористи во рок од 6 до 7 месеци и да се става замрзнато директно во водата за готвење.
значи и за месото исто е? јас обично прво го одмрзнував..претпоставувам така првата вода треба да се фрла?
Мало парче месо се става директно во вода што врие, не се одмрзнува. Доколку се работи за поголемо парче месо го оставаш преку ноќ да се одмрзне во фрижидер и убаво би било на некоја решетка за да се цеди водата/крвта.
Treba li da se somele ili ? Znam pred upotreba da postoi malku vo topla voda pa se blendira so ovoska.. kolku lazici stavas?
Јас купувам поголемо парче телешко, baby beef, го сечам на коцкички од око и го ставам да се вари. така сварено со водата си го пакувам во малите теглички од Хип и во замрзнувач. Од сабајле вадам по една тегличка и водата и месото одмрзнати ги ставам во зеленчукот што се вари. Со оглед на тоа што месото е претходно сварено го додавам во крајните 5 минути на варење. Логистички вака ми е најлесно....
Овесот нема глутен, но може да е контаминиран со друга житарка при обработка и тогаш пишува може да содржи траги од глутен. Постои и деклариран овес без глутен.