Јас не знам кој ја измисли таа глупост воведување глутен. Сите нешо нетолерантни задниве години, ко мода е
Напротив воведување на глутен не е глупост. Голем алерген е и треба да се прати како го прифаќа бебето.
Ја не знам само како пред 10 год и пред Џоковиќ да меле за тоа никој не беше алергичен, т.е. интолерантен
Јас имав комшија кој сега е 35 години и од раѓање е алергичен на глутен. Во тоа време немаше избор во маркетите на готови артикли без глутен, се сеќавам мајка му месеше леб за него. Со текот на времето поради не здрав начин на живот пестициди, конзерванси, загаден воздух се зголемува бројот на лица со алергии на било што. Не знам колку години имаш ама ете јас се сеќавам пред 25 години ретко кој беше алергичен на полен, а сега мислам секој трет е.
Личи на мода мама, ама не е. Сериозна е работава, ради се нездраво околу нас, вода, воздух, храна. Порано се беше чисто, а сега да не знаеш кое од што е позагадено. Затоа и незнам колку домашните каши што ги правам колку се безбедни. А инаку глутенот е алерген, затоа. Имам пријатели девојченцето не го толерира од бебе, течни столици има, дури установија од што е, она наполни 10 години.
За загадено, незагадено тоа е. Јас сум се помирила. Чим ќе расте во Скопје, нема што многу во стаклено ѕвоно чување. Едно искачање на воздухов, којзнае што отрови ќе вдиши. А за домашниве каши што и ги правам, се тешам барем конзерванс немаат ако ништо друго.
До кога треба да се вади лушпа од грав, грашок, пиперка итн? За спанаќ јас при воведувањето користев купечка на Holle, а после една година baby спанаќ, пакување за салата.
Како беше постапката со месо? Да ставам телешко да се вари и со водичка и месо во секоја тегличка за замрзнување? После при користење како се одмрзнува ? Се дава директно сварено месо во кашичка или ? Со авокадо препорачете со што да комбинирам освен со банана?
Јас од грав и грашок никад не сум извадила, од пиперка да, и тоа само од црвена, од зелена оние со тенка лушпа летните не. Зошто ја вадите? И онака се блендира убаво, можда и до гравот е, појма немам. Пробај да ја изблендираш.
Имаше нешто со тешкотија на стомачето при варење на храната, дека баш тие делови се претешки за бебе за процесирање. Не со блендирањето.