Јас не се ни замарам со килажава веќе, колку сака нека качува, битно весело си е бебе. Прво на Виталиа земав, кога го заврши тоа, сега си земав на Бако од Стокомак, дупло поевтино.
Јас навечер не давам овошје освен во случај да има минимум 2 саати до спиење. Од шеќерот збеснува па не спие после. Практикувам житарици со млечни производи за вечера.
Него заборавив за урдава да ти пишам прееска. Му кажав на педијатарот за оваа Хомоље урдава дека на 100гр има 1% сол, ми рече давај малце е тоа, ко несолена се води, бебе нема да јаде 100гр сигурно, ќе јаде 3 лажички.
И ние сме 7+ веќе 2-3 дена давам и вечера сака да си јаде не сака многу преку ден да цица сака кашичка да јаде инаку ние сме околу 10кг. Не сме биле на преглед цел месец.
Јас и давам млечна каша ноќна на хип бисквити со житарки,не ја форсирам многу помала количина и давам
Просото треба да го киснам одвечер? Колку вода наспрема колку лажици просо? Не можам да ги најдам мислењата наназад. Се вари? Колку време?
Да просото убаво се мие па се кисне од вечер. Јас на 1 лажица супена ставам околу 100 мл вода и на тивко варам. За брзо распукува, не повеќе од 5 мин. Ќе си видиш за вода дали ќе ти треба да дотуриш.
Јас не го киснам веднаш го варам 2 лажици со еден филџан вода за 20 мин е готово целата вода си ја прима малку да се олади и го блендирам со банана.
Можеш а и не мораш. Ако не го киснеш можеш првата вода да му ја истуриш. Јас повеќе вода ставам, не мерам, секако зрното ќе распука за 15-20 мин. Па вишокот вода истури го.
По правило се кисне 8ч поради намалување на фитинската киселина која ја нарушува апсорпцијата на минералите во просото како магнезиум,калциум и железо.
Здраво мајки да ве прашам.. уште сме на пробување вкусеви ама веќе и е и како оброк цела каша си ја јаде.. И пробавме брокула веќе 2 дена како мало исип и даде на лицето.. Сега ме интересира денес 3 ден смеам да и воведам сакам тиква на пример и да и дадам 3 4 лажици тиква а башка можам да и направам оброк како што јадеше до вчера на пример тиквица и морков или цела кашичка само со тиква смеам? Пошто до пред тоа и ги воведував и си јадеше по цела каша ама сега од брокулава ме фати некако страв
Јас по ова се водам, може некому ќе му врши работа: Инаку ја сретнав урдава на инста стори, можеби е добра се бебе, ако некој знае кај ја има, нека пише:
Majki, planiram od Ponedelnik da vovedam vtor obrok,rucek na bebe, bidejki veke pomina skoro mesec dena otkako pocnavme so vkusovi. Vovedovme pred 2 nedeli dorucek i si jade se tpj uste otkako pocnavme da probivame dosega nisto ne e isplukal ili pak da ne saka da jade, se jade bukvalno se sto mu pravam, a i sme na doenje. Vo red li e veke da pocnam so vtor obrok i sto najcesto davate za rucek. Jas planiram nasabajle za dorucek(inaku toj se budi vo 10h pa dorucek nekako mu doaga vo 11-30h) da mu davam ovoske so nekoka zitarka, a za rucek zelencuk so oriz i sl?! Kako pravite vie?