Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.642
    Допаѓања:
    1.458
    Овес со што комбинирате најмногу?
    Јас утре ќе почнам со млечни производи, меѓутоа мислев овес со јогурт, палента со кисело млеко а павлака незнам со што би ?

2. dipsidipsidipsi

dipsidipsidipsi Популарен член

Се зачлени на:
    4 април 2018
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    1.591
    Им давате ли фрутолино на пример на вашитр бебушки? Ние сме 6++ а имам 2 дома ми ги донесија па незнам што да правам:)

3. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.173
    Допаѓања:
    10.605
    Целер, пашканат како го давате? Јас за мене никогаш не сум правела, не ни знам како се продава/изгледа. Свежо се купува? Педијатарот ми рече како за зачинување на кашичките.

4. BezglasnaBukva

BezglasnaBukva Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2015
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    1.956
    Еве ги :) Screenshot_20220318_124807_com.huawei.fastapp_edit_311986270111246.jpg Screenshot_20220318_124835_com.huawei.fastapp_edit_311975489477394.jpg
    Сум ставала во супи, пашканат рендан, а целерот исецкан ситно. Од наредна недела планирам да му воведам, оди убаво со тиквица, морков, компир.. Заедно варени па блендирани. Е ако пасираш, пашканатот мн тешко, така да исецкај го ситно

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  5. teddy85

teddy85 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2019
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    443
    Moeto bebe obozava ovesni snegulki so pavlaka i plus nekoe ovosje.Kako sladoled i doaga

На Tiny Love и sani99 им се допаѓа ова.
  6. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.642
    Допаѓања:
    1.458
    Колку количински? Кое овошје одговара со павлака? На алпско кисела павлака може??

7. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.173
    Допаѓања:
    10.605
    Првово го знам, сум го гледала :D. Пасирам јас, ќе смислам нешто ќе и ги рендам па ќе варам. Фала :hug:

На BezglasnaBukva му/ѝ се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.755
    Свежо да.
    Пашканат варен на тркалца.Даваш малце колку за вкус.Јас не ставам повеќе од две тркалца

Целер уште немам дадено.Алерген е и страв ми е дека малата ми е со дерматит.Нешто од храна и смета ама сеуште немам октриено што.

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.173
    Допаѓања:
    10.605
    И ќерка ми е со егземи. Ќе причекам и јас за целер ако е алерген, сепак не е нешто неопходно

10. teddy85

teddy85 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2019
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    443
    Da jas taa ja davam.So kakvo imam vo momentot.So sekoe ja jade.Ili stavam od ovosna gotova kasa edna lazica

11. Karmina1989

Karmina1989 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2012
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    751
    Оваја недела почнавме со пробување вкусови, пробавме се по два дена јаболко, морков, слива и продолжваме два дена овошје, па два дена зеленчук. Мудавам 5-7 лажички да речиме помалце од половина кашичка од малите, се надевам ок е количината. Ќе пробвавме секој вкус три дена ама голем дел од кашичките пиши дека можат два дена да траат па затоа решив се по два дена да тераме па ко ќе завршиме овошје и зеленчук планирам да продолжиме со житарки: палента, ориз, просо и киноа и потоа да имаме еден оброк доручек од овошка и житарка , а со зеленчук ке одиме на ручек и пострпено да стигниме и до втор оброк. Еден оброк после три недели од почнувањето а вториот по еден месец од воведување на доручекот. Сенадевам ок ми е планов ама сакам да слушнам ако имате некој предлог или нешто ако ми е погрешно да ми посочите. Поздрав мамички

12. Babycool

Babycool Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    520
    И мојата е со дерматит и смета морков,тиква и круша, а пред 2 дена и воведов спанак и од него имаше реакција.

13. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.932
    Педијатар ми има кажано дека на бебиња со егзема им смета портокалова храна како морков, тиква, кајсија. Како совет да ти кажам за спанаќ и круша, ако си приготвувала ти можеш ако сакаш да пробаш и со готова каша ( само од хип, дм или холе) за да видиш дали навистина се работи за алергија.
    Пример на ќерка ми и сметаа пестициди.
    Моментално само тие три бренда на каши се органски што значи нема во нив ни пестициди ни конзерванси.

На joy1, nevermet18 и Babycool им се допаѓа ова.
  14. Babycool

Babycool Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    520
    Фала ти мајка многу ми значи советот. По извесно време ќе пробам пак да дадам приготвено дома чисто да видам дал ќе има повторно реакција,па следно од готовите кашички.

На Maca Macka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Се зачлени на:
    13 декември 2016
    Пораки:
    5.374
    Допаѓања:
    5.244
    Мама каква реакција имаше кај вас?

16. Babycool

Babycool Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    520
    Црвенило по лицето и вратот и на местото каде што има изразено дерматит се влоши. По 2-3 дена исчезна,ја мачкам со млеко на Биодерма а за чешањето Филагрин протект

На brm_brm и nevermet18 им се допаѓа ова.
  17. Krismare

Krismare Активен член

Се зачлени на:
    18 март 2022
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    27
    Majki sto mislite kako e podobro kupecki kasicki Ili doma prigotveni so ogled na toa sto se e prskano

18. Krismare

Krismare Активен член

Се зачлени на:
    18 март 2022
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    27
    I mojata taka se samo blago kasi krusa sliva zelencuk ic ne Saka I za kajsija jabolko ne I se pravi kefot samo epten so blazat kasi

19. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Rano ti e pocekaj use nekoja nedela za vtor obrok ke mu bide tesko na stomaceto i moze zapek da pravi

На sikica7 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Kaja991

Kaja991 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2020
    Пораки:
    685
    Допаѓања:
    4.487
    Frutilino dadov na 7 meseci ama samo dvapati rekov da smenime malce, Sega e 8++ vcera prv pat dadov karamelino so ad mleko ama mi pojavi sitni mozolcinja I zavrsi v kanta.