Blagodaram majka, taka ni kaza pedijatarkata prvo zelencuk pa drugiot mesec ovoskite i jas se vodam po toa kako slep za stap! Denes ne jadese ete propustivme kasicka se potrudiv odevme baravme ne najdovme imav edna gotova ama i maz mi mile panika da ne sum i davala gotova kojznae shto bilo toa konzervansi i stoeni po magacini po raftovi po sonce po sneg hahahah....kako samo nie dete da imame drugite 8 milijardi vo svetot neznam dali probale gotova kasha hihi....cekano dete 100 godini so mnogu maka dobieno pa sega da prdne i se treseme moram da smenam taktika nemoze vaka i so nego i so nea
Купувај органски готови без додаток на сол и шеќер. Тоа демек стоеле ваму таму ми нема смисла. Од кај знаеш па кај стоеле свежи намирници и кој се ги пипнал или кај ги пикнал. Ќе се најдеш уште многу пати во ситуација каде не можеш да обезбедиш нешто свежо па ќе си имаш мака. Секогаш имам резерва дома и со мене нешто готово да ми се најде да не се мафтам навака натака
Оваа кашичка ја пипува како за ужинка, ама има и бисквити, па се прашувам дали би можело да се даде за доручек? Дали е многу густа дека е со чепче или како другите е шо се во теглички? За прв пат синоќа дадов ноќна на хипп. Не ја изеде цела дека многу сме јадачи нели ...дали остатокот можам да го додадам во друга кашичка за вечер?
Поретка е од тие во тегличка. Кога беше помал му давав за појадок, сега оти не се најадува давам шмукалче за ужина. Ноќната ако не е директно јадено од тегличка и чувана во фрижидер можеш да ја дадеш денес.
Мајки, за појадок секој ден ли давате житарки? Имам воведено еден оброк, 6++ сме, воведувам и нови вкусови во меѓувреме. Уште немам воведено месо, риба, јајца, леб и појадокот ни се состои од овошје, зеленчук и можеби 3-4 пати во неделата со житарки. Осетив кога е само овошје или зеленчук бебе иако јаде по 130г. како уште да е гладно - машала и лакомо и буцко си е Од 7 месеци планирам да воведам и ручек, бидејќи е на АД и воведовме исхрана од 4 месеци.
Јас скоро секој ден давам житарки со овошје, еднаш, два пати во неделата може само овошје. Инаку на 5 почнавме со храна, со еден оброк на 6 веќе два оброка имаше, сега на 7 има три оброци.
Ние две млека, едно пред спиење, едно навечер, ретко два пати да стане навечер па да пие два пати...денски не пие млеко од кога воведовме вечера на 11 месеци
Мојата не сака млеко па ни воведоа вечера, а 8++. А не е ни по кашите, а ни по килажата не е . Па затоа прашувам.
Ние сме 7+, одбива АД од пред 1 месец и докторката рече обавезно 3 оброка. Инаку пие млеко 1 сабајле и 1 пред спиење, ретко во текот на денот да испие.. ама вкупно околу 300мл дневно пие.
Мајче кај си ти до сега да ми дадеш подршка . Грамче немаме ставено овој месец. Плус насабале пред 10 нејќе храна да види. Немам време да и дадам 2 млека и 3 оброка. Ќе се товиме сега со житарки. А кашички јадете ли барем, ние едвај 1 мала а некогаш и пола
Те читам цело време, и јас многу бев загрижена првите денови ама педијатарот тука ми рече дека нема потреба од грижи се додека детето напредува. Совет беше да има 3 оброка во кои ќе вклучам грчки јогурт 10% масленост и млечни зденки ( доручек грчки јогурт и овошје, ручек зеленчук со пилешко,риба,телешко , а за вечера житарки) - вака ми кажа педијатарот. Кашичките и ги правам по 200гр. некогаш ги јаде цели некогаш малку остава, ама сака да јаде кашички. Последниов месец качи само 500гр. , ама др вика дека е добро.
Супер сте. Ќе пробам и јас грчки јогурт. Почнав и јас месо. Ама на хипп повеќе ги јаде отколку домапна месната каша. Ваљда ок е ако е готова.
Ориз, палента, просо од кога давате? Ние сме 5++ почнавме со вкусови уште нешто ни е останато, а на листата што ја имам вика може од 4 м
Незнам колку пилешко има во Хип, јас едни што ги земав само 10% имаа многу малку е тоа и сега и правам дома батаче и бело мевце со зеленчук. Пробувај се, мора нешто да и се допадне.. кромидче, спанаќ, брокула, лукче (нешто со појак вкус). Пробај овесни палачинки со банана и грчки јогурт, можеби сака парченца. А кога и правам само зеленчук знам да и стопам зденка внатре, или палента со зденка.
Скоро секогаш појадокот ни е житарка плус овошје (една третина е житарка, а две третини е овошје). Така имаш нутритивно комплетен оброк. Е сега и да се случи некогаш појадокот да е само овошје - ништо страшно ☺. Може да даваш веќе.