Blitva ti e ko spanakj.jas koga ke provrie prvata voda ja frlam i ppsle uste nekoi 10 15 min varam.naknadno ja dodavam so ostatokot( orivce, morkov, paskanat, kromidce). Bebus poln tanjir jade, pred nekoj deni staiv lazicka pavlaka i se izede
Prasuvam zosto jas cel zivot spanak so kiselo mleko go jadam.i ne samo jas, zboram za drugi luge sto sum praela muabet.ustvari spanak bez kiselo ne mozam da go jadam.
Што и да се пие, јаде што има железо не треба со млечни производи. Јас апчиња и ампули тотхема кога пиев не пиев млеко барем неколку часа..
немаат врска овие работи една со една,да , точно е дека апчинјата за железо не треба да се мешаат со млечни производи, 2 часа пред и 2 часа потоа не смее да се пие млеко ниту млечни производи, ама тоа не е случај со спанакот, блитвата, штавељот, со нив обавезно треба да се јаде кисело млеко затоа што го помага нивното варанје во желудникот, во спротивно ке имаме мачнини.
Која е разликата измегу синтетичко и природно железо?Железо е железо и ако не се апсорбира во синтетичка форма тогаш не би ни во природна. Кај лицата кои страдаат од слаб хемоглобин или анемија се става акцент токму на ова да не се мешат истовремено двата продукти. За тоа дека хлорофилите прават мачнини јас прв пат слушам.Знам дека се тешки за бубрезите ако количински се јадат мн бидејки испуштаат нитррити а за другово стварно прв пат слушам. Кога сме кај блитвата вадете ги големите жили од блитвата.
Во сите медицински журнали стои да не се меша спанаќ со млечни производи. Се сложувам со гореспоменатото мислење на џои, да не повторувам.
Ние сме на комбинирана исхрана и од полни 4 месеци ќе почнеме со овошјето тоа е за 10 дена ме интерсира на колку време комплетно воведувате еден оброк со првото дете тоа г оправев на месец и пол ( на 5 почнавме со вкусови а на 6,5 имаше сменето еден оброк ама малата беше недоносена ) што сеганее случај можам ли после 3-4 недели фактички на полни 5 да воведам комплетно еден оброк
Да така мила,ги варам и блендирам,мада нема ептен како каша да ти бидат,освен да ставиш повеќе од течноста што се вареле,инаку купувам од маркет само гледам да немат јајца,обично сите се вода и брашно,имаш и тарана без јајца
Јас до сега пасирав. Денес решив да блендирам но не успеав бидејќи нашиот блендер е преголем. Има ли некој исксутво со тие малите блендери наменети за подготовка на бебешка храна? Инаку денес додадов пашканат на морковчето, сркна малку. Добро беше. Утре продолжуваме со компир.
Вчера и денес пробавме банана погусто пасирана. Изеде по 3 супени лажици. Денес дури и се поднаучи да џвака Не лизнуваше како претходноте три дена, ама па и мама му правеше друштво за јадење. Шлапка мама шлапка и он Утре круша ќе пробаме.
И јас правам во голем блендер, бокалот е 2 литри.и не го менувам за ништо има моќност од 800 вртржи и лом прави се. Дури и сусамот и ленот ги меле во смутито за нас. Јас ставам едно јаболко или крушка и малку од водата што се вареле и го меле. (Без водата не успева) за синко турам ви една чашка, а тоа што ќе остане оди во моето смутида не оди зијан. Инаку знам дека од нутрибулетот се многу задоволни, тој си има и помали чашки и е доста моќен.
Феминки да прашам нешто. Сакам утре тиква да му дадам. Дали може од вечер да ја испечам и утре само да му изблендирам со водичка. Или мора утре да ја печам?
Jas varena davam, pedijatarot mi rece deka taka e podobro. I jas od vecer gi pravam jadenjata, skoro site