Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Спанаќ со ориз обично и кисело млеко, некогаш јогурт ама не го сака.
    Авокадо со крем сирење, ама најмногу го сака со банана.

Инаку како се воведува јајце? Колку, кој дел?

sani99 likes this.
  2. Lea.Messi

Lea.Messi Популарен член

Со ручекот треба да имаш 4 млека по 200
    Јас навечер и насабајле му давав по 240мл и денски уште 2 по 200мл
    Сега пие 2 по 240 и едно 200
    Еве во текот на ноќта ти пие млеко, кога ќе стане пак млеко во 7 пример,во 10 појадок, во 13 млеко, во 16/17 ручек и пред спиење млекце, јас вака би се организирала

MissChievous likes this.
  3. lia22

lia22 Популарен член

Te chitam pa se zamisliv
    Kolkavo e tvoeto bebence?
    Moevo e 8meseci imame doruchek,ruchek i od ponedelnikot pochnavme so voveduvanje vecher.Doruchek i ruchek mu e po 200gr,vecherata okolu 150gr,no so mlekoto neznam mozebi sme za nikade (jas sum za nikade sekako) po okolu 500ml vo 24h pie.

4. Lea.Messi

Lea.Messi Популарен член

Моето е 9ипол месеци
    Скоро се му е по 200г,доручек, ручек, вечера, ако му се свиѓа цело јаде ако не по пола зависи
    Плус кога ќе види дека некој нешто јаде одма лази и сака да јаде хаха ама тоа е др, пример јогурт такво нешто може да се напие, сирење од неговото, лепче или смоки и тоа не го сметам
    ама млеко се трудам да пие повеќе, сепак до годинка тоа треба да му е основна храна

5. lia22

lia22 Популарен член

Po kolku mleko pie?
    Minatiot mesec pieshe po okolu 600-700ml,na shto pediatarot ni reche ok e dovolno.
    Ke vidime na novava situacija shto ke kaze.

6. Lea.Messi

Lea.Messi Популарен член

2 по 240 и едно 200,значи 650-700 пие

7. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

@Lea.Messi Мене малку ме буни млекото измеѓу доручек и ручек. Според нашата матична немало потреба од млеко измеѓу. Е сега дали мислеше да не воведувам тек топрва ад (бидејќи ние сме на цицање а јас почнувам со работа) или навистина нема потреба воопшто од млеко. Ми вика подобро е да касне пак нешто измеѓу, дали овошје, павлака... И во врска со тајмингот според неа најкасно 6 да е вечерата, ручек накај 1 а доручек кога ќе стане сабајле. Ние доручкуваме 9 ипол, 10 а ручек ни е во 3 а измеѓу цица и за тоа ми кажа дека касно ни биле доручекот и ручекот. Се збркав сега и јас.

8. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Не му ја мислете толку со саати со се. Мојава ако стане во 6 и давам млеко па кај 9-10 доручек , во зависност дали ќе доспие или ќе си игра. Ако стане во 8 веднаш на доручек, после кај 11-12 млеко, гледам отприлика од еден до друг оброк да има 3-4 часа зависи што јадела. Не се оптеретувајте со саати и редоследи, гледајте бебе како сака и подредувајте да ви одговара во зависност од активности во денот.

Bubi*2 likes this.
  9. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Не ми е толку за саатите повеќе ми е за потребата од млеко меѓу оброци. Малку се опседнав со тоа:D Паниката е дека почнувам со работа, молзено не можам да оставам а матичната вика нема потреба сега да се почнува со ад. Да сум дома реално би цицал а во спротивно таа вика да касне нешто како ужина. А и за пратење исто, да сум дома си знам. Ама со баба кој знае колку ќе се пратат
    :wasntme:(facepalm)

Cherry79 likes this.
  10. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

И да е во градинка нема млеко до 4 ни цицање ни АД. Ако стане со тебе сабајле ќе цица , после доручек , ужина може млечно нешто , имаш на Холе просо со млеко се подготвува со вода, и ставам плус какао, тоа многу ми се наоѓа. Ручек кај 1 или 2 , во 4 -5 цицање. Немаш потреба од АД. Мојава е порасната на АД ама оди во градинка од 8 месеци па ете се навикна без млеко кога е во градинка, не ја гледа флашата и не бара, така и твоето нема да гледа цицка нема ни да бара

Емина1 and Bubi*2 like this.
  11. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Држи вода муабетот :D Тоа ми требаше да чујам :inlove: Фала мама. Не за џабе се рекло секое чудо за три дена. Така и со ова сигурно.

Cherry79 likes this.
  12. brm_brm

brm_brm Форумски идол

Мама ми нема логика да има 3 оброка и измеѓу млеко од 200 мл. Тогаш која е логиката на оброкот?
    Денот не е толку долг за бебе да има толку оброциби млеко. Барем мене ми нема логика.
    Како расте бебр треба да се храни на подолг размак.
    Барем јас така знам.

lia22, Tea SK and Bubi*2 like this.
  13. Lady..M

Lady..M Истакнат член

По која табела за воведување намирници се водите? И може ли нов вкус од готовите кашички да се воведе?

14. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

200 не пие мојава , 120 мл пие измеѓу оброци, навечер може само150 да испие и ако се разбуди ноќта ама ретко се случува.

15. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Така е и за мене нема логика.Бидејќи три оброци би замениле три доења. Измеѓу една ужина и доење сабајле и навечер. Тоа ми е најлогично. Ќе испадне дека бебе цел ден треба ко на норма да јаде само (facepalm) :lol:Ама дека кај членката погоре прочитав и дека дава млеко измеѓу па затоа се збунив.

Tea SK likes this.
  16. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Просото колку треба да се вари? Го оставив ноќеска да кисне и само толку сум запамтила од што ве читав пред некое време. (facepalm)

17. lovely91

lovely91 Популарен член

За околу 20 мин е готово,ќе видиш ке навари ке се растурат зрната.

nevermet18 likes this.
  18. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

На тивко вари го за 10-15 мин е готово. Ќе распукаат зрната и меко на лажица ќе биде. Наварува побајаги :)

nevermet18 likes this.
  19. Tea SK

Tea SK Популарен член

Истиов муабет го правев пред 1 мес на форум. Многу ми е нелогично да бутам млеко кога бебе јаде 200гр каша 3 пати на ден. Мојава одбива измеѓу, 10 секунди ако цицне, сита е. А да и форсирам цицка, да и кратам храна не планирам.
    Тоа може по книга е така млеко главна храна до 1 год ама во пракса многу тешко. Баш ко на норма би биле бебињава, на 2 саати јадење, млеко.

Oneo, lia22, lovely91 and 2 others like this.
  20. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Еве вака јас правам. Денови кога е дома. Ако стане во 6 млеко 120 , ќе доспие до кај 8, доручек само овошје во 9. Ако не се разбуди во 6 , во 8 веднаш доручек. Во 12 млеко пак 120 и спие до кај 2. Во 3 ручек месо и зеленчук, во 6 вечера нешто млечно со житарици тоа околу 150 гр, бањање и во 7 ипол 120-150 млеко и спие до сабајле. Денови кога е во градинка млеко 120 кога ќе стане, што јаде јаде во градинка, 4 ипол -5 и давам да јаде секогаш различно, некогаш овошје, некогаш зеленчук со месо , некогаш јајце некогаш млечно зависи што јаделе во градинка, бањање, млеко 150, 7 и 30 во кревет. Некад се буди еднаш на две недели ноќе и тогаш и давам 120 млеко.

Емина1, Tea SK and MissChievous like this.