Па јас не би рекла доцна. И кај нас од сам старт, а еве веќе уште малку и 12м ќе правиме ручекот е тоа време, најрано 3ипол, најдоцна 4ипол, ама генерално тоа време е околу 4
Рецептите што содржат кравјо млеко во нив се за 8+ така ли? Дали соино или бадемово млеко може да дадам порано т.е да го ставам во мафини?
Majki za bebe 5m moze li cveklo? Ako moze so shto go kombinirate ili samo cisto cveklo davate? I kako se sprema? Imam avent babycook samo da izlupam, iseckam i svaram ili ima nekoja filozofija Blagodaram
Почекај барем 6 месеци за цвекло, 5 ми е некако многу мало. Можеш да го комбинираш со било кој зеленчук.
Of pa shto dai dadam nemam idea se povtoruvam nekako a samo na zelencuci sme ovoj mesec. Nekoja idea? Vcera bese morkov, brokula, batat i 10gr celer.
До 6 месеци немаш многу избор, се тоа па тоа е. Житарки воведе ли? Почни со ориз, киноа, палента. Од зеленчук карфиол, брокула, компир, сладок компир, пашканат, морков, тиква, банана, кајсија, авокадо, манго, слива, круша. Додека да воведеш се таман ќе наполни 6.
Цвекло со што комбинирате, сакам да воведам?! И дали варел некој изрендано? Така мислам побрзо ќе се биде.
Цвекло се вари цело со лушпа, тоа што нема да го искористиш можеш лупено да го замрзнеш. Од комбинации можеш со јаболко, морков, карфиол, палента..
За цвеклото препорачуваат да се вари со лушпата и потоа да се излупи бидејќи содржи големо количество нитрати. Водата од свреното цвекло се фрла. Можеш да свариш неколку, да ги исецкаш на коцки и замрзнеш. Инаку го мешам со јаболко и морков, плус некоја житарка.
Да го пријавам и моето за нејадач на гриз. Мноооогу ретко јаде и тоа ако има парчиња овошје низ него. Исто од Hipp готовата ја јаде.
Кравјо млеко е над 12 месеци. Растителни млека можеш да дадеш ако претходно си вовела бадем или соја, во примеров што го даваш, по принципот 3 дена по намирница. Секако растителни млека не влегуваат во дневната количина на млеко што треба да ја конзумира бебе.
Сојата и бадемот се баш алергени и не би ги давала на толку мало бебе. Имаш млеко од овес и ориз евентуално.
Па во тој случај членката би дала кравјо. А и не ја знам состојбата на бебето ниту пак склоноста кон алергија. Во секој случај соино не би пиела ни јас.
Не, за пиење не давам до годинката ќе си пие адаптирано ама најдов интересни рецепти за палачинки и мафини што содржат млеко или пишува замена може бадемово млеко, па за тоа поточно ме интересираше од кога можам да му правам. Ама ќе почекам бебе сега ќе полни 7м. За алергени веќе му воведов путер од кикирики, сега јајце овие денови ќе му дадам и др. ќе гледам што порано да ги воведам.
Не брзајте со се Видете што е алергиска реакција на ананас (од готова каша) (не е мое бебче,од групата за дохрана на фб) ,али во секој случај греота е мн.Ова сигурно мн боли.