Мушмула после една година, а праз по табела е од 7-8 месеци но мој искрен совет да го одложите за до годинка, премногу гасови ствара.
Мајки мора да прашам. По колку грама јадат вашите деца? Мојава е 10 и нешто, веќе има три оброци, ама некако немам осет по колку грама треба ѝ е оброк. А ја гледам, мешето ко балонче ѝ е...
Синко си јаде кашичка од по 190 грама и понекогаш уште бара,кога му правам ја ставам во таа тегличка и од прилика знам колку има изедено,но чудно ми е што млеко не може да испие по толку,си пие по 120-150 до сега дали само 2 пати пиел по 180 а за 4 дена полни 8 месеци.Инаку си придава добро на килажа.
Исто три оброци? Едит: мојава јаде колку ќе ѝ дадеш... А оброците ѝ се околу 200 - 240 грама. Два пати има и 300 изедено!
Да, три. Додуше сега откако тргнав на работа има плус и ужинка (кисело млеко или банана или цвекло со јаболко) околу 14 часот. Некогаш оброкот му стига и до кај 200 претпоставувам, ама по чинивчињата се водам и мислам главно се околу 150. Тој и би јадел можеби и повеќе, ама и педијатар ми рече дека нема потреба, па секогаш толку му е и спремено.
Како ја спремате брокулата?Со што да ја комбинирам или може со било каков зеленчук? И колку да дадам за прв пат? 7 месеци сме
Jas so oriz ja davam. I na sinko moj mu e omileno jadenje Inace go varam toa gore, ne drskata. Aj sega jas da prasam. Kupiv sveza boranija. Da mu napravam mandza so kompir, morkov i kromidce malku, ili imate nekoja druga ideja. Meso ne sum vovela, toa od naredna nedela ke bide, taka da bez meso ke treba da ja dadam boranijata. I koga vovedovte tret obrok?
Mozes takva mandza, jas ja imam davano I taka, I vo kombinacija so kuskus ili proso. Tret obrok vovedov na 8 meseci, koga pocnav so mlecnite proizvodi. Se osekjase po nego deka mu fali obrok navecer I taman dojde da davam zitarici so kiselo mleko.
Здраво мајки..Нашиот педијатар реце дека мозе со наполнувањето ма 6месеци мозе да се воведе и цврста храна детето, месо, зеленчук и овошје. Сакам да прашам за золчката дали мозе да се даде на таа возраст, според тоа што го читам рано е за тоа.. Инаху бебетоп засега. добро го прифаќа јадењето.
Мајки, моја беба има грчеви и многу тврда столица откога почнавме со воведување. Што да правам, да направам ли пауза или да продолжам со давање кашички па евентуално ќе се навикне? Денес имаше морков компир и еве ја многу се буди, ги собира ножиња, плаче, испушта гасови. И другите денови беше исто, со другите вкусови ама не баш вака интензивно како вечерва. А јадеше во 12 денес. Има 5 месеци и 10 дена.
И кај анс столицата е стврдната одкако воведовме храна ама не би ја дефинирала како тврда. Доколку од се ги има истите симптоми можеби би било добро да намалиш од количината. Не знам колку даваш. Кај мене малата денес изеде 120мл јаболко/круша/банана. Вчера 120 компир/морков/пашкинат. Утре планиеам нешто ново да воведам, па ќе одиме со помалку мл.
Мајκа, сваρи слива и дај и од водичκата κаκо соκче. Па и сливата пасиρана можеш. Ќе ρегулиρа. Нас тоа ни помага.
Денес дали беше 50 мл и тоа покашесто. Има тврда столица, ептен се мачи. Не знам колку па помалку да и давам. Ионака не сакам да и заменувам оброк сеуште, ќе и биде малку млеко тоа што го пие. Ваљда ќе и се навикнат цревцата наскоро. Ептен и е осетљив системот за варење. Кога се навикнуваше на ово ад млеко вака беше, кога зголеми количина на испиеното млеко пак овака беше едно 7 дена. Сокчиња не сака, едвај малку вода ако се напие. И имам дадено слива со јаболко и пак исто беше. Единствено сама слива да и давам. Ама приметив нејќе такви покисели работи да јаде.