Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Да, точно.
    Јас знам, и ќерка ми била и полоша од бебето на сликата, а сега и бебето (3м) моментално од вчера ми е полошо од ова.
    Затоа не ме ни интересираат новите препораки и не би му препотачала на некоја мајка да даде соино или бадемово млеко на 7месеци кога веќе прашува и внимава на алергени. А ако не и се битни тогаш не ја гледам поентата на прашањето.
    И ако се водиме по новите препораки оваа тема за совети за воведување на цврста храна губи смисла.

На Oneo, Ladybug98, lovely91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. sikica7

sikica7 Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    1.998
    A zosto ne davas ovosje ne mi e jasno , zosto samo zelwncuk cel mesec?

На Viki2021 и joy1 им се допаѓа ова.
  3. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Mnogu blagodaram majka, itekov jas sekoj den ovde so prasanje shto sledno da dadam no nekako slabo idei, sega nekako mi olesnavte...na 01vi sme na vakcina taman ke kaze pedijatarkata koj oriz, palenta, kinoa i ovosja pa ke pocneme, slednite 3 dena ke dadam pashkanat toa ne mi bese vovedeno. Dali moze idea so shto da go kombiniram?

4. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.632
    Допаѓања:
    1.457
    Каква урда давате и со што комбинирате најмногу?

5. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Epa ajde de i jas toa se prasuvam. Ne sme vo Makedonija i ovde pedijatarkata taka reche, prviot mesec samo zelencucite so maslinovo maslo i edna tretina kompir dve tretini zelencukot a od vtoriot mesec i ovosjata...demek plodovata voda i mlekoto bile blagi i sekako ke gi sakala ovosjata a zelencucite da gi naviknala bez da gi odbiva taa bila logikata spored mene gluposti ama jas se vodam kako slep za stap oti ako nesto i se pojavese alergija ili problem i ako i se javev ke mi rechese valjda shto se javuvas koga ne me slusas i si teras po svoe habahaha. Ne sme na svoj teren i slusame shto da pravime

6. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Majki prasanjeto mi e 2 vo 1. Dali e mozno ova da e alergiska reakcija od celerot ili e iritacija od cucla i pikanje se vo usta 24h dnevno? Bevme i vo hotel minatata nedela ama otkako se vrativme se pojavi i drug pat i se pravelo vaka ama sega ne pominuva ni od krema shto ja mackam. Vtoroto prasanje ne e za ovde no moze nekoj ke mi odgovori. Racete i se non stop vo usta, se ligavi, place, kenka i ne zaspa vcera do 12 30 nokta a si legnuva obicno vo 21. Placese vristese, brmchi so usta pluka, se chesa cela po nos, ochi lice lom e cela. Dali e mozno da e zabce? Imal li nekoj zabce bez da otecat nepcata i da se nazirka nesto?

Прикачени фајлови:

7. Ladybug98

Ladybug98 Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.202
    Живеам во држава каде што табели за исхрана речиси и не постојат, освен со што да почнам од 4 до 6 месеци и забранети намирници до годинката. Кога почнав да ја читам темава се збркав скроз. Сега пробувам да правам баланс помеѓу советите од вашите педијатри и мојот. Не би дала грав на 6 месеци ама не би чекала и јајце да дадам на 10.

На Tiny Love и scorpias им се допаѓа ова.
  8. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    5.215
    Одговоров мој многу нема да ти е од помош ама да споделам искуство…на моето вака му се прави и од храна и од што има атопичен дерматит и од ладно и од пикање се во уста…најлесно е прво да елиминираш храна, ако се повлече од тоа е…да спречиш да става се во уста не можеш…

А за второто прашање може…и моево изгледа ваѓа двојки сега, а ништо не му е отечено, случајно пред некој ден му бришев уста и така се погоди да го видам, ѕирка бело ама уште не е пробиено…

На Viki2021 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. BezglasnaBukva

BezglasnaBukva Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2015
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    1.956
    Непцата изгледаат како да ќе пробие запче :)

На Viki2021 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. sikica7

sikica7 Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    1.998
    Ete nie na primer od zelencukovite i ovosnite kashi toj poveke gi jade so zelencuk otkolku ovosje.Jas pocnav so zelencuk po dva dena davav za da vidam dali ke ima alergiska reakcija i posle si mesav so nova namirnica, veke imam vovedeno dorucek i davam primer eden ili dva dena zelencuk pa ovosje zavisi sto ke mi tekne da napravam.Plus davam i zitarki.
    Jas i so ovosja i zitarki plus sekoj den se mislam sto dadam da jade a ti samo so zelwncuk epten tesko,oti tie se osnocnite zelencuci,kompir,batat,brokula,karfiol,morkov,avokado.. i zamisli cel mesec samo toa da jade.
    Inaku ako toj pojavi alergija sekako deka mora da se javis na pedijater dali od zelencuk ili ovosje ne e bitno,bitno doktorkata treba da ti kazi so da prsvis a ne da te kritikuva zosto si dala ovosje a taa ti kazala mesec dena zelencuk da davas, ti koga togas mora da dades ovosje.
    Ne znam kako funkcionira tamu ama toa mene lino ne mi se dopaga.Jas nekogas ne ja slusam mojata doktorka sto mi kazuva tuku si go gledam dete i se slusam samata sebe i taka teram. Mene mi kaza da i davam mleni od 6ti jas ne ja poslusav normalno i eve sme veke 7+ uste ne sum dala mlecni planiram za nedela dve da probuvame.
    Ti si znaes najdobro kako e za tvoeto dete ama slusan se nekogas i samata sebe ne samo doktorkata.

На Viki2021 и nevermet18 им се допаѓа ова.
  11. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.701
    Допаѓања:
    175.436
    Мајки, тиквичка може некако да се замрзне за бебе?
    Или идеја како да ја складирам за едно 3м .
    Годинава порано ќе ни стасаат нашите, па сакам од нив да зачувам.
    И знаете ли дали е подобро да ги берам ептен коа се мали и млади, или да ги чекам нормално да си пораснат.
    Истото ме интересира и модриот патлиџан

12. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.168
    Допаѓања:
    10.589
    Се премислив, немам кога да варам цвекло за утре, цреши ќе воведувам.
    Може ли да комбинирам со авокадо и банана? Би ставила прв ден една цреша

На marta993 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.396
    Допаѓања:
    31.806
    Мајки бидејќи мојава се стреми кон манекенска професија и не качува на килажа педијатарот не советуваше да почнеме со кашички за 2 недели. Ќе биде 4++ тогаш. Понатаму ќе и правам дома само за почеток мислам да почнам со готови кашички. Дали е добра идеја? И дали можат да стојат отворени во фрижидер тие 2-3 дена колку што ќе пробува? Ни кажа за почеток со зеленчукови каши. Прво треба се зеленчуково да проба па потоа да комбинирам со овошни или цели овошни? Цела сум збунка со кашиве. Ви благодарам :)

14. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.242
    Не се комбинира овошје и зеленчук, освен морков и јаболко, барем јас не сум мешала друго. Иначе на сите фирми различно си пишува, некои треба до 24ч да се изедат, некои 48, некои и до 72ч се ок за јадење. Можеш и дома да ѝ ги правиш. За почеток најверојатно една кашичка од 120гр ќе ја јаде три дена, па и ќе ѝ остане. Пробај, нуди секој ден по малку, па со тек на времето и по повеќе ќе си јаде, нема потреба да ја ограничуваш само на 5 лажички.

На LiquidLuna му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.083
    Допаѓања:
    4.138
    Screenshot_20220329-205751_Instagram.jpg

Јас се водев според ова, есеноска замрзнав излупени тиквици исечени на тркалца, колку за по еден оброк и супер ми се најдоа за во јануари. Замрзнато овошје/зеленчук до 6 месеци може да се дава.

Screenshot_20220329-205901_Instagram.jpg

Со зеленето е со што најубаво си одговара. Нема нешто со што не си одговара за комбинација. :)

На nevermet18, Tea SK и Bubce38 им се допаѓа ова.
  16. mommy's love

mommy's love Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2020
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    365
    Мама, од кој профил се сликиве ? :)

17. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Blagodaram majka, imate pravo nemoze da se znae od shto e, na alergija mi lichi nekako samo dali od hrama ili od proletta neznam se chesa celata po nos, ochi, lice....kivka taka pocesto, solzat ocinjta....

18. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Eeeej daj boze, jas sum spremna za sutlijash, zlatce, biserce, kolacinja i edvaj cekam! A i nea da i olesni da ne mi se machi...mene ne mi lichi na zabce nekako ne e oteceno, nababreno, ne mi e tvrdicko ama shto znam shto vie poiskusnite velite taka ke chekame sega da ze raduvame.

На BezglasnaBukva му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Taka e za se ste vo pravo ama jas budala da ne pogresam bozem doktor mi kazal i slusam otstapka nemam...ke pocnam i ovosjata sekako od 01vi, zitarki, oriz, kinoa toa nemam nisto vovedeno taa za tie ne mi ni spomna ke moram sama da teram i da se educiram definitivno. Blagodaram mnogu majka

На sikica7 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Ja imam ovaa kniga interesni soveti i recepti ima ke sliknam utre nekoja idea moze nekoja mama ke se inspirira.

Прикачени фајлови:

На Ladybug98, sikica7 и mommy's love им се допаѓа ова.