Каква урда воведувате и со што ја комбинирате? Јас земав на Хомеље од Кам, ама незнам дали е таа дозволена.. Исто и за спанаќ кога блендирате како ви фаќа убаво? Мене не ми блендира убаво дека е малку.. ориз давам на Хипп
Ај уште една препорака Читав дека многу работи купувате од ДМ, па предложете ми нешто оти овде немаме па ќе одам викендов во место кај што има па да земам за бебушко. Овде сум навистина ограничена со изборот.. денес сакав да му земам готови овошни кашички, некогаш немам време насабајле да му правам и сите се со јаболко, а моето се исфрла целиот од јаболко. Ова јадењето душата ми ја извади ама ајде уште некој месец да пробаме се и полесно ќе биде. Почнав да си запишувам веќе оти почнав да мешам.
И моето е со атопичен, му давам цвекло 2-3 пати неделно нема проблем. Пробај по ептен малце, ако нема реакција можеш слободно да му даваш
Неколку пати имам пишувано. Ако бебето се исфрлува од некое овошје или зеленчук што не е алерген, како што е во случајот со јаболкото, многу веројатно е да се исфрла од пестицидите на јаболкото. Пробај со кашичка од хип или холе ќе се увериш. Исто и на ДМ кашичките се органски ако случајно купиш од таму. Ќерка ми се исфрлаше буквално од сите овошја и зеленчуци, само од банана не и од тоа што имав замрзнато домашно. Овошје јадеше само од кашички. Баш намерно еднаш и купив Бебивита кашичка и се исфра исто пак затоа што не е таа органска и е правена од прскано овошје. Инаку не знам што даваш во ДМ има овесни, просо, киноа, амарант, леќа, ориз, тестенини безглутенски, кус кус, булгур, гриз од спелта, палента, маслиново масло, суви каши, бисквити детски, цејлонски цимет... Вака ова прво што се сетив. Цела храна нивна е органска нема ниту пестициди ниту конзерванси. Едит Сега се сетив дека не живееш во МК Пробај ако најдиш било кои кашички со знакчето за органски производи
Ти благодарам, таман ми ја направи цела листа што да купам. Инаку пробав со свежо органско јаболко, варено, во тегленце био и секако се исфрла. Ич не ни очекував од јаболко, ама ете. Уште на втората лажичка му се појавуваат кругови црвени под очите, околу ушињата и вратот. Испратив слики на педијатарот и ми рече да му давам слободно доколку нема други симптоми ама мене ми е шубе искрено, иако за 15 минути ги снемува. Слива, праска дадов, путер од кикирики нема ништо реакција, што е поалергено за разлика од јаболкото.
Кравјо млеко може да се дава на бебе до 1 година, во каша, задолжително полномаслено - 3,5 и максимум 200 мл на ден. После год, некаде до 18 месеци количината на млечни производи треба да изнесува максумум до 300 мл/гр на ден. Повеќе од ова, може да штети на сеуште неразвиените бубрези кај бебе. Ова се препораките во странство. Овде советуваат до годинка воопшто да не се дава кисело млеко, јогурт, павлака, урда...ништо такво, поради превисок процент на протеини, кои може исто да наштетат на бубрезите.
Може ли некоја мама да сподели за 10-11м распоред на оброци и која количина ја јадат,дали е доволно 200гр а некогаш ни тие не ги јаде, дали им давате нешто помеѓу?
Бебе на 10 месеци имаше доручек, ручек, вечера и една ужинка помеѓу ручекот и вечерата. Цицаше еднаш помеѓу доручек и ручек, замена за ужинка му беше цицањето. Од 11 ипол воведов уште една ужинка помеѓу доручек и ручек, скратив цицање, цица само за заспивање. Во врска со големината на оброците, за доручек знаеше и само нешто малку овошје да касне, ручек и вечера си јаде убаво, по околу 200 гр мислам доаѓа, не мерам, ама отприлика мислам толку е. Без разлика колку изел и дали јадел воопшто, ужинки давам. Му доаѓа да јаде отприлика на секои 2 саати.
Majki , od koga pocnavte da davate spanak,blitva griz ,kakvi davavte ? Nie sme 7+ treba da vovedam.novi namirnici pa me interesira kakvi da kupam/dadam na bebe? Plus meso od ovoj nesec li da dadam i sto najprvo? Od mlecni proizvodi sto najprvo smeam da dadam ,urda (kakva) , kiselo mleko (kakvo), pavlaka (kakva) ?? Ve molam za pomos !
Mamichki, koja urda e nesolena, od koja marka? Zedov edna od Kam megutoa vo sostavot chitam deka ima sol.
За млечни производи не знам, не сум дала уште, мислам дека ми е мал за тоа. Спанаќ и гриз му дадов пред некое време. Гризот ич не знам каков е, од маркет, 20 ден беше, го варам околу 5 мин. Спанаќот замрзнат од маркет, како на брикети е, мислам дека на фриком беше ако не сум грешка. Од месо му давам телешко. Земав 300 гр, го исечкав на ситни правоаголнести парченца, го сварив и го замрзнав во ќеси за пакување (по 3 парченца во ќеса, 8 оброци ми излегоа).
Jas mlecni planirav da dadam na 7 ipol meseci a pri kraj na 7mi mesec i meso , a spanjak ,blitva sega.. A kako go pravis spanjakot go obaruvas samo so vrela voda ili? Jas imam bebe gotvac na parea i se pravam vo nego, planirav da zemam baby spanjak od toj pakuvaniot sto go ima vo markei i piljari ama ne znam dali da go varam ili na parea se pravi??
Ваљда може и така и така, шо знам. Ја го варам кратко. Иначе не е рано за месо. Мене ми рекоа да почнам околу 6+ со месо оти му е слабо железото, а и јас сум анемична (не знам колку поприма преку млекото т.е ми рекоа штом на мене ми е слабо, и кај него ќе е исто...)