Jas na sinko mu davam voda i sokce od casa iskreno ne piese ic od sise, se gadese i se trgase i slucajno piev voda i mu ja stavam caskata na usta i goltase kako golem coek i sega taka si potpivnuvame vodicka i sok, mu zemav i caska so klunce i od nea saka da pie, ama pogolem e sinko od vas pa...
Ваρи и сува слива. Воопшто не е κисела. Многу е вκусна. Нема штета сигуρно! И вода повеќе давај и. Со лажење аκо тρеба Масиρај и го стомачето.
До сега дадов јаболко, круша, тиква и слива. Крушатс и тиквата добро го протераа. Се искака доста и столицата течна. Тој инаку кака на два три дена еднаш. И без да размислам дадов слива и кога ми текна си викам сега ја опрајв работава, кога тој не се ни искака . Можеби затоа што давам по многу малку буквално по 6-7 лажичиња од кој пола ќе му истечат од уста. Всушност јас така го сфатив ова пробувањево на вкусови, значи само да го осети вкусот. Ве читам вас во милилитри кажувате, а јас ни еден прст од тегличката не испразнувам. Штознам, страв ми е. Имавме случај со другото бебенце што ни е во фамилија, после брокулата имаше силни грчеви и кога почна да повраќа неможеа да го сопрат, па на ургентен ја носеа. И јас сум живи стравови. А мм вика вариш, мелеш, ставаш за пет лажички да му дадеш и шест да ти исплука. И цело јадење останува џабе, машка логика .
Irena pri probuvanjeto na vkusovi, odnosno voveduvanje na nov taka e i pravilno. Poiskusnive mamicki neka kazat, Ako vkusot oďdelno e daden 2x, pri toa prviot pat malku, vtoriot nesto poveke, dali pri mesanje ma vkusovite moze Vaka Golema doza? Kuticeto zbira kaj nas 120, pa go polnam. Kolku izede tolku.
Досега има пробано: банана, јаболко, круша, слива,авокадо, морков, компир и хип ориз и имам дадено. Ептен малку намирници. Денес ќе и дадам пак морков компир, па потоа сакам да и воведам пашканат, тиквица, брокула. На мисла ми е со што да почнам со оброкот. Мислам да и го заменам првин ручекот. Зеленчук со житарки, па потоа и месо. Да и биде во 12. Потоа вечера, а доручек на крај да воведеме. На син ми му давав за доручек овошје, кога беше бебе, со или без житарки, ама со него се беше набрзина. Читам дека овошје може да се остави за после ручек, како ужина, дури и пред годинка, за доручек пак млечна каша. Малку се збунив околу тоа како да направам. Вие што воведовте прв оброк, кој ви беше? Вие што воведувате со кој оброк планирате да почнете? Дани, тоа е фактички веќе цел оброк, 120 гр. Ако си почнала со цел оброк, а следниот ден пак по малку и даваш со нов вкус, малку е збунувачки. Затоа се дава се по малку додека конечно не и воведеш цел оброк и напоредо со оброкот пробување нови вкусови. Така барем јас мислам. Мада и кај мене е каша попара. Еден ден јаде, друг не. 50 мл некој рачуна ко цел оброк, друг ден едно лажиче и така..... Наместо да ми е полесно бидејќи ми е второ, јас се испомешав водејќи се по син ми, а со неа е скроз различно и прифаќање и се.
Јас воведов доручек, и после 2-3 дена количината ја качив на 100-120мл, цел оброк. Секако после тоа не му намалував, туку новата намирница или ја комбинирав со веќе воведени, или додатно неколку лажички.
Istata reakcija ja imavme i nie od taa kasa.. ama bevme daleku poisplaseni i odma go odnesovme na detska klinika i mu stavija urbazon. Po nekoe vreme po preporaka na pedijatar probavme AD na HIPP i samo sto mu kapnavme edna kapka na raceto odma se pojavi plik.. potoa probavme i so APTAMIL isto. Dali ja imate otkrieno istata reakcija i na nesto drugo? Mene mi e strav od proizvodi so mleko vo prav.. inaku na kravjo mleko ne pojavuva alergija
Nie sme 7 plus i seuste nemame zamena za obrok. Pravam sekoj den ii zelencukoiva i ovojna,probuvam duri i so sila,ma se desava i da ne blizne. Pocnav i so telesko,ama se odi vo korpa. Me sovetuvaat da dadam kiselo mlekce,moze so toa ke prejadel.So koj mlecen proizvod pocnavte i od koga? Isto sakam da prasam od koga moze biskviti,plazma i kakvi? Palenta da vovedam,ama deka ne davam uste mleecni poroizvodi,so sto bi ja dala? Iglupavoto prasanje,dali kus kus i palenta e isto? Kazav na mm da zeme od zegin,zemal i mene mi se cini isto.
Крушата супер ја прифати, па пробавме и морков. Со многу мрштење изеде 4-5 лажички Почна и сокче да пие по 50 мл на хип од јаболко, ама разредено. Фати шише што ме радува. Купивме 7-8 шишиња и највеќе се погоди на нук со каучук цуцла. Утре планирам компир да му дадам да проба па ќе видиме. Туку јачмен сте давале ли и каков? Му земав и една кашичка на хип за добра ноќ со ориз и јаболко ама горниве коментари не ме бендисаа па се мислам дали да дадам
Posle ova ne davam kasi so AD, nema potreba. Na drugo nisto, vklucitelno I mlecni proizvodi, nema reakcija. Pocnav so kiselo mleko, na 8 meseci. Prvo so domasno zafateno, a imam dadeno da proba I jogurt I pavlaka. Sepak glavno kiseloto mleko go davam. Hip biskvit prv pat denes mu dadov da proba. Gledam da jade kasa so zitarica, biskvit epten za uzina. Palenta mozes da dades I so ovosje I so zelencuk. Ne e isto so kuskus, kuskus mozes otkako ke vovedes gluten (isto I biskvitite). Kuskusot ima sosema razlicna struktura, zrnest e I povekje odi vo rucekot, moze I da go blendiras. Palentata e pomazna.
Majki znaci sekade razlicno pisuva i sum totalna zbunka. Znaci vo edna hrvatska grupa za zdrava hrana za deca na fb vcera procitav deka site zitarici treba da kisnat 12 saati vo voda pa posle se varat 4-5 min.demek so stoenjeto vo voda ispustale nekoja kiselina koja bebinjata ne mozele da ja svarat.(ne me fakajte za zbor) 2. Vikaat do 8 meseci da ne se dava morkov , brokula kompir zosto ispustale nekoi nitriti sto posle preminuvale vo nitrati ( pak ne me fakjajte za zbor) sto bile stetni za bebinjata . E sega sum totalno zbuneta. Kolku pati davate brokula i morkov? Nie sme 7 i pol.
Namesto biskviti mozes proso vo kasite da stavas preubavo e a inace ima i bezglutenski na lo bello ama ne se nesto posebni kako prasak stanuvaat vo kasata mn gadno e. Jas imam kupeno takvi i mu davam da si gi gricka cat pat. Mislam da dadam ponataka biskvitki zasto mi jade bas se sega, jadac e mojov palentata mozes so banana mnogu e ubavo, mozes banana, krusa i palenta epten e vkusno, inace ako imas facebook prikluci se na grupata zdrava hrana, zdravi deca, mislam treba da te dodade nekoj ako sakas pisi mi vo lp, mn ubavi korisni soveti ima stvarno
Во глобала немој да се водиш по странси табели бидејки они се друго поднебје со друг начин на исхрана.Јас лично не ги киснам житарките повеке од 15 мин ,дали е тоа во ред незнам,не сум истражувала на оваа тема. Брокула и спанак,блитва содржат нитрати штетни зс бубрезите затоа поретко се даваат. Компир и морков кај нас обично се првите намирници кои се воведуваат.Морковот е поздрав варен него сиров.Исто и доматот заради ликопенот кој се ослобудува исклучително варејки
@mariz davam proso odamna,djabe. Mene licno ne mii se dopaga ni prosoto.Fala ti na sovetite,vo grupata sum veke vlezena.No ovdesnite soveti nekako po mi godat.
A kako napreduvate?? I nie sme kolku vas ama na poslednata kontrola bebe imase staeno samo 100 gr ..se razocarav.koga dr me prasa kolku i davam( dva pati) rece da pojacam so vecera.zatoa jas pocnav da se vodam po ona kolku taa saka a ne koga e vreme da se vovede tret obrok.bebus saka da jade i si bara a jas ke i davam.si cica taa ama ete ne i e ic dovolno.telesko i davam, dr mi rece mozam i misirkino.po malky i kiselo mleko i vovedov so palenta i tarana bez jajca fala bogu gi bendisuva.sea toa e mozebi za nekoi raboti izbrzav no koga pa gledam deka slabo stava na kg ke i pojacam so ishrana.sega i davam pocesto po pomalku i e zadovolna pa sledna kontrola ke vidime.i proso sakam da kupam da i vovedam
Утре прв пат компир. Кажете ми како го варите, со лушпа или без? Инаку како се справувате со правењето хаос со хранењево. Моево се прави лом и он и овлеката и столчето ужас ставам и едно мушаместо лигавче и крпа и пак е лом, денес и долното боди го намачка, незнам како успеа
Јас го варам без лушпа на тивко. Ние не сме многу измачкани. Јас имам друг проблем. Наиме столче за хранење ни е на 45 степени наместено. Таа нејќе така туку се дига и нормално седи и со главата ми се навалува напред, посегнува по лажица, чинијата, па оди погоди и устата. Плаче ако ја на сила врзам во полуседната положба, таа сака само да седи што не ми е баш лесно за хранење кога се само врти ама тоа е.
za mesec i polovina napredna samo 600gr.Imame 7 plus edna nedela a imase pred dve nedeli 9100gr.Roden e 3850.