И нас не ни е воведена белка ама правев проја мафини со урда само со жолчка и убави излегоа мекички Исто и урда со жолча му правев и кришки со жолчка и малку млекце убави си беа
Majki denes pocnavme so jabolce ,,probavme,, 100gr hahahah ne i davam jas po dve tri lazici i davam kolku si saka...e sega malku kenkava bese moze teskicko i bese ama taka rastat deca ke i pomine za 1h. E sega bidejki ova ke bide kako prv obrok vo 11h i go dadov i posle 45 min ispi uste 100ml mlekce koga da bide sleden obrok rucek zelencuk? Na primer nakaj 15h? Ako e ok taka na slednoto stanuvanje da e zelwncuk togas da spremam odma! I dali moze idea so shto najdobro ide tikvica? Taa e potecna pa da stavam nesto da ja napravi kako kasicka. Blagodaram
Blagodaram majka, za 7 dena ke i dadam kruska i bas mi znacese sovetot oti obicno po 100gr i davam pa toa kako za pocetok mozebi e mnogu. Denes dadiv samo jabolce ok e izede 100gr i se bendisa
1л гриз 1л палента 1л пченкарно брашно 1л бело брашно или некое др 1 жолчка 1л маслиново масло 100мл јогурт Малку пециво 100г урда 2 топчиња спанаќ Се се меша и се става во калапи за мафини и се пече 20мин на 200 степени Урдата ја пржам малку на маслиново па и ставам жолчка, уште малку пржам и готово И само средина од кришки ја вадам, жолчка мешам со малку обично млеко, ги ставам кришките во тоа и ги пржам И заборавив Како намаз ја користам на палачинки од киноа, ги има кај драгана фитлајф ќе ставам линкче
Прво сувите состојки се мешаат па после јогурт маслиново и жолчка и на крај урдата и обарениот спанаќ
Ние сме 9ипол месеци Од таму кај што го извадив рецептот беше за 9+ Ако несакаш бело брашно стави спелтино или некое др Гриз палента и пченкарно мислам дека е во ред
https://fitlife.com.mk/10-predlozi-za-baby-vecera-10/ И ова ќе го ставам тука, има интересни комбинации
Како овошен јогурт го правев со блендер заедно со јогурт и така го пиеше. Ако е за во каша може малце банана за да згусне кашата. Обожаваше еден период да го пие така јогуртот.
Ако денес си вовела прва намирница рано ти е за ручек. Прво воведи барем 5-6 намирници за да рачунаш дека има прв оброк. После 2-3 недели од првиот можеш да воведеш втор оброк
Ако тие 100г си ги рачунаш како оброче, тогаш млекото не го давај за 45 мин. Оброк ти заменува млеко бар 1ипол нека помине. Јас рачунав бар 2ч од млеко разлика меѓу оброци. Можеш доручек 11ч 13:00 ад 15:30 ручек ...
Мајка ако си вовела денес еден оброк или пробување на вкусови немој одма втор оброк д адаваш посебно не ако прв пат пробува нешто. Малецки се многу ќе го оптовариш бебе
Мајки два и пол месеца како воведовме цврста храна. Прашањето ми е дали е можно уште да не знае да голта. По цел саат се храниме и кога и дадам со лажичката го држи во устата јадењето и малку голтне малку плука и се така.
Од кога се дава на бебе парчиња? Значи не по она новоно БЛВ, него по традиционална исхрана? Јадев јаболко и сакаше да гризе, па и исеков малце ама ме исплаши дека одгриза парче поголемо, па и го извадив од уста. До сега само пасирано јаде, со мали парченца внатре, џвака. Бленер никогаш не уклчив. Од кога вие давате парчиња?
Мојата е 7++, на почеток само јадеше блендирано, сега подолг период пасирано, а парчиња и давам нешто помеко ( мандарина, банана, овесни палачинки-меки) . За јаболкото не сум сигурна дека може сега свежо да го јадат, ако знае некоја мама нека пише.