Кога мислиш и гледаш дека е спремна тогаш. Нуди а секоа ден по нешто , јаболкото најпрво обари го малку и сечи и на ленти. Затоа што сеуште нема осет колку количински да гризне и свежото јаболко е дoста ризично и може да и застане на грлце.
Prva namirnica od ov9sje mi e inaku zelencuci vocedov cel mesec bea samo zelencucite i sega tie mi se za rucek a za dorucek ete da pribuvame vkusovi ama ona izede 100gr denes probuvajki jabolka hah
Mnogu blagodaram, taka napraviv okolu 15 30 dadiv rucek ama odma posle dorucekot ispi uste 100ml mleko, ne trebase taka da napravam ama veke se zeznav, si rekov shtom pie znaci i se pie, ona koga nesaka ja pluka cuclata ama izgleda i dojde premnogu
Извини заборавив дека пишуваше пред некое време Нека си јаде бебе ако си сака Инаку, нас распоредот ни е следен: доручек околу 9ч, ручек околу 14ч, а млеко измеѓу колку сака и кога сака. Е сега моево е на доење, не знам дали има врска твоето со АД што му даваш брзо после оброкот
Ja utnav skroz denes kaj prv den probuvanje ovosje, kaj izede 100gr, odma posle toa mleko 100ml, pa rucek tikvica i batat 100gr pa mleko pak cel den 820ml i se sobra se komplet, 4h 33 min ne mi zaspa kenkase placese se sakletisuvase poludev, mi se otkavija i race i noze i kicma mi se vrishteseeee a sama bez nikakva pomos go cekav maz mi kako dzek pot da dojde...po termin na raganje vlegovme od vcera vo 5ti skok moze i toa da e, sabajle se razbudi vo 4 30 placejki, imase gasovi dodushe moze od toa i bese ama zaspa duri nakaj 7 i toa samo 30min i cel den taka po 25 min dremka i edvaj i se sobraa 7 30 saati od nokta od 12...ne si go osekjam teloto
Dobar raspored, mene mi se cinese 9 rano da ne e ama ke smenam i jas neka ima prostor pomegu dvata obroka vaka denes ja opteretiv skroz. Blagodaram majka
Мајка да не ти солам памет ама тоа е превише за бебе. Јас ако денес сум дала да пеоба пр јаболка не и мерам колку ќе изеде ама друго не воведувам. После 3 саата ад па пак после 3 саата дали од истото што сум го вовела дали ад. Многу си го преоптеретила желудничето. Кажи ми тиквицата и бататот виведени ти беа или денес прв пат?
Mislam.deka toa e premnogu za bebe sto davas, moeto e 7+pa seuse ne aum vovedela vtor obrok planiram za edna nedela a ti previse davas ne e dobro bas toa za bebe.Ima malo zeludnice ke mu bide epten tesko,ne znaci deka bebe samo treba cel den da spie i da jade i ako place deka e gladno.Konsultiraj se so pedijaterka nekoja druga prasaj ova mene licno ne mi se dopaga sto go pravis ama ti najdobro sepak si znaea da ne ti se mesam samo ti spodelivam moe mislenje.
Синчето така лакомо ми беше кога и да му дадев јадеше пиеше. Затоа е убаво размак да си имаш да не ти плаче после ноќе и да се грчи. Не знам житарици дали си вовела, воведи си следно за да имаш убав оброк. И тогаш ќе можеш да правиш поголем размак меѓу оброк и млеко.
Cim ima interes davaj i...simni si solid starts za da vidis kako se dava najbezbedno i baska ke si ja doranis so lazicka. Ova da se zabavlja em da uci da jade. Jas ja teram kombinirano mojata zavisi od obrok ili raspolozenie. Preeska na primer omlet so kiselo mleko imase za vecera, prvo go sobirase samo kiseloto mleko pa pobara leb aj toa...pa zema omlet nekoe parce pa i se zdosadi i cekaee ja so lazicka da i davam i parcenca omlet u lazicka gi stavsv so kiselo mleko malce...izede skoro 2 jajca omlet so spanak....whatever works ali generalno posle 8 mes pocna epten da se podava so racinjata za sama da jade
Мајки може помош. 6++сме почнав да давам втор оброк.Каков е кај вас редоследот јас давам во 09:00 ад 12:00 доручек 03:00 ручек и 06:00 ад Дали грешам пл помош
И јас тука некаде му давам да јаде. Околу 8 30/50 цица, околку 11+-30 мин доручек, ручек околу 3 и после кога побара тогаш цица пак. Секој ден различно, немам одредено точно време оти различно станува насабајле.
Ne, tikbicata i batat veke vel mesec gi jade so drugi zelencuci vovedeni ni se site zelencuci i cel mesec jadese vo 11h samo zelencuci, sega pocnavme so voveduvanke na ovosjata i zatoa zelencucite se pomestija da bidat rucek. Greskata moja e stho namesto da dadam nekolku lazici i postepeno da vovedam dva obroka jas odma naednas dadov.
Vi blagodaram majka za sovetot, i jas se prasuvam dali gresham ama od druga strana taa vkupno jade dnevno so se okolu 650-820 a za nejzinata kilaza 6.750gr spored preporakite po 150ml obrok bi trebalo da jade okolu 1.050gr zatoa si vikam moze i e taman. Pedijatarkata mi reche vaka da vovedam i ovosja i da napravam 2 obroka malata e veke 5m i 1 nedela nemam jas mleko zatoa pocnavme od 4m so dohrana. Mi rece ako izede pod 100gr da dadam mleko a ako izede 100 ili nad 00 da dadam vodicka, ona za zal voda nesaka da vidi, sekako probav i dzabe. Sega mi rece ao jadenjeto sa i davam so lazice 2-3 lazicinja kasha- pa 1 lazice voda i se taka....neznam veke kako da poatapam me mrdna ova jadenjeto em nemam ideami em neznam kako i kolku e pravilno
На 5 месеци, два оброка се многу. Плус, детето си има задоволителна тежина и нема потреба уште сега толку цврста храна. Доручек, плус млекото и е таман. Сепак до 1 година главна храна треба да е млеко, а вака како што си тргнала до 6 месеци три оброка ќе и воведеш, а внесот на млекото со тоа ќе се намали. Плус, по таа формула 150 х тежина на детето се пресметува додека истото е само на млеко, но не и кога истото ќе почне со цврсти оброци. Не може дете ем два оброци да има, ем 1Л млеко да пие. И те прочитав дека си и дала да јаде, па после 45 мин млеко. Тоа е премала разлика, размакот треба да биде 2/2.5 часа.
Кога се почнува со дохрана ако бебе е на АД млеко и на кој начин, совет од педијатар е да се почне со сок од 4месеци
Lele ja utnav skroz znaci ama ete bozem doktor slusav bre....do 6 meseci da sum gi vovela i zelencucite i ovosjata zatoa vaka mi rece cetvrti mes3c bea zelencucite sega 5ti ovosjata za probuvanje a rucecite zelencukovi....ama jas dedinitivno ke napravam sega za sega ovosjata po 3lazicinja za proba samo i odma mlekce a rucekot zelencuk...pa od nareden mesec koga ke i bidat probani site neka i bide obrok cel. Site takov sovst mi dadovte definitivno do mene e jas ja gresam
Тоа е многу по стар водич. Т.е. имам книга од 80тите каде стои со сок да се почне, во новите книги и програми веќе не се почнува со сок. Не ти треба по мене, почни си со обарено јаболко 2 3 лажички прв ден, втор ден 5 6 , трет ден 10 15тина лажички. Јас почнав негде на 4ипол месеци со први вкусови