Така има логика. Се водам по матичната штом вика не треба, така ќе правиме. И верувам дека би имало одма реакција. Тнх мама
Фалааа. Го имам овој еднаш за грлцето, ама многу мала доза и давав. Ти која доза даваш? Ај белким нема да ни затреба.
Мајки за 1 недела сме 5 месеци и веќе сметам дека треба да почнеме со вкусови. Така ни предложи и педијатарот ни рече да почнам прво со компирче или морковче па брокула, така една намирница 2 дена да ја давам за нели да се види дали ќе има алергиска реакција. Е сега да напоменам моето бебе од 3 недели имаше свежа крв и се смета дека има алергија на кравји протеини и пиеме млеко Неокејт. Сама сум, маж ми е надвор од државата и некако имам страв од тие алергии и секој ден одоговлекувам хах. Што мислите да пробам денес со компирче ? Педијатарот ни рече прво со зеленчук да пробаме дека овошјето е поблаго па после да не ми сака зеленчукови каши. И како да го спремам ? Фала ви.
Компир обичен може да направи запек. Па не е пропорачливо да се даде на почеток. Можеш со батат да почнеш. И тој е во намирници од 4 до 6 месеци. Брокула е исто така тешка за меше за почеток. После батат можеш да дадеш тиквица. Па можеби наредно морков. Или да почнеш со тиквица, па батат, па морков. Вариш во вода или на пареа. Лесен старт мама
Zdravo majki deteto mi e 5 ipol meseci i nesto pocinja da mi gi odbegava kasickite ovosni zelencukovi nepceto mu e belo za zabi dali nesto ima vrska so toa iskustvo zs pocinja da odbegava so kasickite gi jade ali po malce
Јајцето го варам т.е. врие повеќе пд 10 минути. Но жолчката во средина не е мека тука има поцврсти делови, како гума. Зашто така?
Moze ja bolat nepcata pa zatoa ne saka da jade... i moite pravea taka koga vadea zabi na pocetok... trpenie ke pomine
Девојки, бебево изгледа не е многу љубител на морков. Дали после морков може да и дадам јаболче, може поубаво ќе и биде? Или тиквичка/брокула е подобра идеја за почеток?
Реакцијата од глутенот обично се забележува на подолг период. Ретко дава алергиска реакција, но за да се утврди дали има нетолерантност или целијакија треба да се внимава дали мешето е потврдо, дали има промена во каката. Не мораш да даваш гриз, можеш ако сакаш да дадеш и друга житарка што содржи глутен.
Брокула е потешка за варење, јас не дадов одма. Тиквичка можеш или тиква. Јаболче е благо, би требало да ти го сака одма.
А ако дадам јаболче сега 3 дена после можам да и дадам мешано? Земав таква кашичка од хип - јаболче и морков. Или да ги истераме сите зеленчуци прво па понатаму да мешам?
Јас од старт и мешав. Некој дава чисто демек вкусот да го осетело бебето, јас не правев така. Само морков, тиква на почеток и дадов чисти и толку.