Nie rodeni 4400, vo petokot go merea 8900 a mislam 3 dena se moevo i tvoeto razlika, taka da ubavo napreduva... Mojov krka pa pak si stagnira malku, vazno krvnata slika mu e super zamisli na 3ipol m bese 7350, sega na 7m 8900 ne stignaa site malecki bebinja, a on dzince bese sprema site hihi
Nie sme 6+,dosega od vkusovi imame probano se od ovosje toa sto e za nejzina vozrast,i pocnav i cela kasicka nautro da i davam a bidejki bara uste i davam i navecer po malku ama vo glava mi e haos,kasa corba.od ovosje jade se,zelencuk i pilesko nesaka ni da proba go pluka i place ako nastojuvam.neznam kako da se organiziram kako da stavam raspored za jadenje,telesko od koga davate?smeam li i nautro i navecer po edna kasa,ne li e mnogu.?denes gled deka napladnina bara pak jadenje,si place,i dadov da vidam i si jade i odma ja gledam povesela si bese.aj vi se molam mala pomos kako da pocnam?
Ќе одговорам глобално на повеќе од вас со надеж дека ќе помогнам. Компирот го лупам и го варам - ама не ми се верува дека децата ќе го сакаат, затоа што само како компир е многу безвезен. Кога почнувате со дохрана, особено ако давате купечки каши моја препорака е да го читате составот позади. На пример, на хип кашата со банана, јаболко и житарки е 6+ ама реално е 8+ затоа што содржи глутен. Има многу и што се на пример компир, морков а позади пишува лимонска киселина и не знам што друго. Проверувајте. Не е на одмет. Галапче, можеш да почнеш со палента и несолено сирење - урда. Јас со тоа почнав со млечните. После дадов малце јогуртче (полномасно) па кисело млеко. Инаку сега давам само кисело млеко. Имам читано дека процесот на преработка е таков да киселото млеко многу пофино и полесно се преработува во нашиот дигестивен систем, па не форсирам друго. За бисквити внимавајте на шеќер. Јас не давам преработен шеќер уште. Житарките зависи како ги спремате. Ако се целозрнести се варат. Снегулки се киснат во вода за да се помеки... Јас лично ги мелам како брашно и ги додавам во овошни каши или со кисело млеко. Мешам, оставам 5 минути и сервирам. Читав дека снегулки и не мора да се киснат. Па и ние некогаш ги јадеме тврди, нели?
Epa i moeto bese takvo.place li place a taa ziva gladna.akp si saka davaj i.mene dr mi rece primer od rucekot da i dadam i da vecera ako ostane.ama ne ostanuva Sega si krka i e super i vesela i zadovolna.
Море колешки што не ми кажавте компирот да не го ставам во блендер леле леле каков стана лепак буквало абе блендерот не се мие. Можам да си лепам со него. Сега нов варам.
Јас денес и дадов на малата од водичката што варев јаболкце, крушка и слива. Голтна дури некоја капка. Инаку слива ни беше прв ден, за сега е ок. И додадов плус од веќе внесените крушка и јаболко. Туку столицата на малава ептен и е цврста. Очекував промена секако, а и предходните денови беше видно изменнета, но не и до волку. Важно редовна е, не мачиме мака веќе. Инаку оброк немаме сеуште заменето. Си цица пола саат после кашичката.
Јас не пишав вчера, ама поучена од искуството со првото и дека ни за жива глава не сакаше сам компир, и нормално дека не сакаше бидејќи е лигаво, лепливо, ужасно, јас на малава не и дадов сам компир туку го варев со едно мало морковче и во блендер со водичка и двете и убаво испадне. Плус додадов и малку млеко и може да се јаде. Комбинирај го со морков или со другото ако имаш воведено. Може и тиквичка мислам.
Јас го варев излупен и сецкан на кругови. Не го блендирав туку пасирав со вилушка и додадов од водичката што се вареше па дојде ко пире. Касна 4-5 големи лажици што е супер. Сега испи и 60 мл сок од јаболко
Сварив друг и само го испасирав со водичката и поарно дојде. Синко повеќе отвараше уста него изминативе денови, ама некако го дави, прави аааа. Утре мислал да не го дадам чист, па ќе видиме како.
Не го дави туку не е навикнат на вкусот. Мојов на секој нов вкус се "стресува" и вика ааа Само упорност и трпение. Ќе пројадат и пропијат се.
хахахаха ете од искуство ке научиш и јас првиот пат исто така направив... иначе од сите работи до сега компир највеќе мрази, ако е нешто повеќе на компир.. нема шанси да го изеде прави фаци за повраќање зинува и се дави
Majki,moze li od sinokja varen pasiran kompir da i dadam i denes da proba plus morkov vnatre da dostavam,da go stoplam vo topla voda kompirot?ili nanovo da varam?
@bella.s читав дека компирот не се притоплува. Него, мајки кога воведовте ужина. Мојата е девет ипол месеци и два дена и давам ужина, ама приметувам дека е многу раздразлива овие денови, да не и е тешко на стомачето? А, си ги јаде без проблем.
компирот јас го блендирам, ама му ставам и од водата со која се вари, за да не е толку густ, ставам и морковче, пробав и со брокула,ама не го јадат.. сол не сум ставила, чекам да неполниме барем 7 па да ставам некое зрно хималајска, и да водедам месо, па белки размешано со месо ке пројадат и зеленчук. и оризот не го јадат. со зеленчук, со овошје не сум пробала.Инаку од овошје јадеме се, вчера дадов и јапонка, убаво го извадив со лашичка мекото и го изблендирав, ставив вода превриена затоа што стана како компирот лепак и малку домашен сок од праска, без шекер.. цело чинивче изедоа, немавме реакција од јапонското јаболко, ке продолжам да го давам некогаш за појадок. Во овошјето одавам просо, киноа, амарант, палента... Се тешам дека сме уште 6 ипол, па за половина месец ке морат да пројадат и зеленчук
Ај јас да ве прашам нешто рано ние уште но како ги давате киноата амарантот и просото колку ги вриете и потоа ги пасирате или? И дали кионата се вари. Со првото дете пробав да дадам просо иамарант ама амарантот некако тврд ми остануваше и не нараснуваше а просото кога ќе го пасирав стануваше како вода ?
Јас просото го варам и после ќе процедам ако останала водичка и блендирам, па испаѓа како кашичка... Иначе сакам да прашам, замрзнав месо малку на мали парченца доволно за еден оброк и сега некако во приготвување не ми се допаѓа месото, свежо е многу помеко убаво кога ке се свари, ама не сум во можност да зимам по малку месо свежо да ми е секогаш. Дали нешто грешам, колку време да го варам? Го одмрзнувам прво, па варам едно 20минути само месото, па после ке додадам компир, морков, карфиол нешто такво... и си крчка некое време, кога ке омекне се го тргам и месото не ми е нешто посебно, како гума :/ што да праам, неискусна
Месото подолго се вари од 20 минути сигурно. Не знам точно временски ама саат, саат и пол го варев на тивко, помалку сигурно не. Инаку ако сакаш можеш да свариш поголема количина месо, исечено на коцки. Кога убаво се свари, ставаш во посудите/ чашите месо колку за еден оброк заедно со водата од месото/бујонот. Така ги замрзнуваш и по потреба вадиш и одмрзнуваш. После само зеленчукот го вариш и ручекот е побрзо готов
Κупувам Baby beef телешκо за синκо,и тоа само 500гρ.(да не стои долго во замρзнувач аκо е повеќе) го делам на паρчиња за сеκој обρоκ,и си одмρзнувам за сеκој обρоκ. Го ваρам на тивκо повеќе од 1.5ч можеби и е супеρ. Пилешκото ми е исто поделено,но бидејќи е домашно,него од сабајле го ставам на κамин и си κρчκа до ρучеκ,а богами и убаво ни миρиса дома