Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. VioletMK

VioletMK Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    36
    Дали ако една кашичка направете денес и малото воопшто не е расположено за јадење истата ја ставате во тегличка во фрижидер и ја нудите утредента или ја фрлате?Прашувам оти моето е нејадач голем и секој ден фрлам еден или два оброка :( Колку грама или како рачунате големина на еден оброк?Јас се водам по тегличките мали од hipp но не знам дали е правилно така
    Не знам дали се прашањава за темава,ако има друга тема за ова ве молам пишете

2. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    17.700
    Пашканат стои најдолг период свеж од зеленчук. Секогаш купивам по 3,4 и стојат во фрижидер подолго време. @Tea SK Ние па многу го користиме. Скоро во секоја манџа. А за бебе првиот пат дадов од тегличка на холе така чист. Си лапкаше без проблем:D. Сега две тркалца(0,5 цм) одприлика ставам за вкус.

На nevermet18 и Tea SK им се допаѓа ова.
  3. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.210
    Допаѓања:
    5.767
    Ако јадењето не е контаминирано со лиги од бебето, би можела да зачуваш во фрижидер. Исто внимавај да нема компир во неа или други состојки што брзо оксидираат и што не се презатоплуваат. До сега само готови каши имам оставано за нареден ден, мое готвено не или дојадувам јас :D или канта.
    На почетокот 80-100 грама рачунав дека се оброк или мала тегличка од готовите каши. Со тек на време зголемував количина според возраста и потребите на детето.

На VioletMK му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lilijan7

Lilijan7 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2019
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    476
    Боровинки на која возраст воведовте? И дали воведувавте се' посебно од шумско овошје или со воведување на едно се смета дека се воведени сите?

5. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Auuuuu a shto e so pashkanatot? Jas kako obrok go davam 100gr naednas kombinacija so batat ili morkov! Nesto nesmee po mnogu?

6. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.241
    Па не знам баш, али и ние не јадеме по толку многу пашканат, само во јадење го ставам колку за да даде вкус, а не како главна состојка.

На Tea SK и Tiny Love им се допаѓа ова.
  7. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    2.683
    Пашканатов гледам коментира денес на тема. Од кога да почнам да давам пашканат

На Viki2021 и Tea SK им се допаѓа ова.
  8. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    1.735
    Смее и јас го давам во поголема количина, го сакаме сите по дома. Внимавајте само на листовите , отровни се исто како на морков, не сум баш сигурна за морковов дали беа само отровни за луѓе или само за мачки

Последна измена: 14 април 2022
  9. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    1.735
    После 6 месеци.

10. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.151
    Допаѓања:
    10.550
    Јас на 7 го дадов ама може после 6.

@Tiny Love ми спомна дека ставаш ад во гризот. Откако ќе го свариш во вода, колку мл ад ставаш за да не е многу течно?

11. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.210
    Допаѓања:
    5.767
    Кога го варам со вода го правам погусто од вообичаено и потоа го разредувам со АД. Обично 60-70мл во зависност од количината и густината на претходно сварениот гриз.

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2022
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    403
    Jas go dadov na 4ipol meseci, na 4 meseci pocnavme so zelencuci i po dve nedeli od probuvanje drugi zelenvuci dojde redot i za paskanatot, mene mi e mnooogu ubavo so batat blagicko mh mh mh neznam zosto se preporacuva po malku i posle 6,7 meseci jas eve vaka napraviv

13. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.151
    Допаѓања:
    10.550
    Морам да и дадам да проба пилешко, зашто гледав менито во градинка им даваат еднаш неделно. Домашно немам од каде да најдам од познат. Е сега дајте совет од продавница кој дел од кокошката да го дадам? Стек многу ми е дувано со хормони, мислев копанче. Што давате вие?

14. Bubi*2

Bubi*2 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2021
    Пораки:
    1.067
    Допаѓања:
    17.700
    Јас од што немав од каде за домашно по консултација со матичната дадов готова на Дм био кашичка со пилешко. А за прво месо за проба кажуваат да е бело месо ( знам дека е со хормони). Нека каже поискусна мајка што давала мевце од продавница. Некаде прочитав дека и пилињата од Фармата на Тони биле ок. Некоја мама да не користи од нив да каже искуство?

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lilijan7

Lilijan7 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2019
    Пораки:
    409
    Допаѓања:
    476
    Можеш копанче, читав дека побогато е со железо од белото месо. Инаку, и јас како @Bubi*2 додека да најдам домашно, му давав пилешко од готова кашичка (јас на Холе земав, има кашичка чисто пилешко и јас му го мешав со домашно приготвен зеленчук).

На Tea SK и Bubi*2 им се допаѓа ова.
  16. BezglasnaBukva

BezglasnaBukva Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2015
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    1.956
    Јас нарачав стек од Фармата на Тони, од тоа му дадов прво за проба. Јадевме и ние, превкусно е месото, се приметува разлика. Сега пак си нарачав повеќе, па ќе си замрзнам :)

На sani99 и Bubi*2 им се допаѓа ова.
  17. Натушка88

Натушка88 Активен член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    Здраво девојки како воведувате жолчка по колку со што ја мешате колку дена со ред и колку дена пауза поздрав убав ден

18. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    1.735
    https://babyshop.mk/mk/kako-da-gi-vnesete-jajcata-vo-ishranata-na-bebinjata
    Јас давав понеделник и четврток. Гледај да ја измешаш со нешто малку пример банана, јогурт или слично да бидеш сигурна дека ќе ја изеде.

На Натушка88 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    6.221
    Цел месец се воведува само жолчка и ништо друго измеѓу?

На Натушка88 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    5.215
    Јас така направив…така и советуваат…мислам во тој месец само лук воведов плус ама два пати воведував јас првиот пат од прво ни се појави реакција…пробај две недели давај без ништо ново, ако видиш нема реакција нешто полесно можеш измеѓу да воведеш

На Autumn Love и Натушка88 им се допаѓа ова.