Воведување на цврста храна кај бебињата

Дискусија во 'Бебе' започната од ROSII, 29 ноември 2009.

1. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    Те читам многу твои ставови ми се супер ама твојов поглед кон домашното производство не е баш реален. Кај нас има слободно можам да кажам едно од најздравите храни (зборам за овошје и зеленчук за месо не сум запознаена). Тоа е така од повеќе аспекти
    1. Имаме одлична клима не треба многу прскања (заштита) или пестициди како што ти ги нарекуваш. Скоро секаде во околните земји околу нас(освен Србија) имаа поголема влага во воздухот(морска клима) па прскаат многу почесто да ги заштитат плодовите од гниење

2. Кандидат членка земја сме за ЕУ па сите пестициди се подложни на секакви испитувања,користиме најквалитетни препарати како што се користат во европските земји со мала каренца од неколку дена после тоа нема дејство и се тотално безбедни. И да сакаш да купиш нешто 'отровно' за да ставиш во растенијата нема никаде да најдеш

3. 80% од препаратите што се користат во Македонија се за органско производство. Само што ние сме жими к земја па нашите производи не знаеме да си ги вреднуваме и завршуваат некаде на странски пазари за смешни пари каде луѓе се тепаат за македонското,а ние ќе увеземе нешто на кое ке залепат етикета органско и ке го платиме 10пати поскапо.

4. Кај нас има најсиромашни земјоделци никој не прска колку што треба,сите гледаат да избегнат затоа што препаратите ни се многу скапи,најскапи во регионот на пр. Србија,Бугарија,Грција се далеку поевтини

5. Не знам дали си свесна дека органското може да биде многу повеќе пати прскано и со повеќе пестициди отколку нашето домашно. Да да тоа што е органско не значи дека не е прскано туку прскано е со такви препарати 'за органско производство'. Нешто што не е третирано не може да биде здраво и да свети како убаво изгледа.
    Немој да се навредиш не ми е целта да се правам мн паметна,тоа ни е работа сме оделе по семинари настрана од мк и убаво знам како функционираат работите.

Пишувам повеќе да ги охрабрам мајките да купуваат од пазар и даваат наши производи наместо да плаќаат далеку повисоки цени во маркети за 'органско'

На Slonce91, IRBBB, Bubi*2 и 12 други им се допаѓа ова.
  2. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.146
    Допаѓања:
    10.535
    Браво за постов :clap::clap::clap:

Баба ми има една круша во двор, најорганска е на свет. Никад прскана. Ама затоа иди најди крушка што не е црвосана внатре да те видам.

На IRBBB, Bubi*2, tina2018 и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    1.735
    Мојава има година и 3 месеци па има 9 кг. Битно да е здраво , весело, подвижно и цврсто. Игнорирај ги сите, не се расправај туку терај си по препорака на педијатар. Тука во темава има многу добри совети за исхрана. Јас сум во принцип многу лоша за да ми се мешкаат , па не се ни осудуваат, ќутат сите и ич не се замарам дали некому му се бендисува или не. Затоа не се расправај терај по свое. Спреми кашичка излезете сами и нека јаде надвор ако немаш услови за дома, да не ти драмат. Ќе му падне имунитетот вака па пак ќе бидеш крива што се разболело бебето.

На IRBBB, tina2018, mjay.yyy и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.216
    Допаѓања:
    1.735
    Ма и тие такви ги давам, чистам околу , од три крушки една ќе излезе :) .

На tina2018, Tea SK и Razvigorec им се допаѓа ова.
  5. sikica7

sikica7 Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    1.998
    Isto i jas ;(

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.466
    Допаѓања:
    6.219
    Тиквица, кромид, лукче.

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  7. sikica7

sikica7 Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    1.998
    A deteto na svekrvata e ili tvoe?
    Da mi kazuva taa mene jas sto da davam na moe dete pa i maz isto ocite ke i gi iskopam.
    Mozes da gi fatis za raka i da gi odnesea na pedijater pa da kazes pred doktorkata sto i kako pravat i sakat da davam na bebe pa da im objasni sto se treba da jade bebe od 6 meseca , a posle pedijater odnesi gi i dvajcata nenormalno da posetat i psiholog i kupi im nekoja kniga malku da se educiraat, tikvite zeleni i majka i sin??!!
    Izvini , ama ne znam kako dozvoluvas svekrva da se mesa vo tvojot odnos so bebe i da ti kazuva sto da mu davas da jade, strasno.
    Fala mu na Gospod sto imam jas razbrana i prekrasna zena (svekrva) do mene pa nemam vakvi problemi.
    Jas veruvam deka si vo losa situacija ,no veruvaj koga e vo prasanje moeto bebe , ne me interesira nikoj, ni maz, ni majka ni tatko nikoj, ne smee da mi se mesat , a i da se lutat ne se zamaram nivni problem.Resi si go problemot dodeka ne si mu go unisyila organizmot na sopstvenoto dete .Sekoe dobro majka !

На IRBBB, Bubi*2, tina2018 и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Мојот пост е реален зошто го пишував од поглед на сопствено искуство. И верувам и убедена сум дека ништо повеќе во денешно време не е здраво ни почва, ни вода со која се наводнува, ни воздух па затоа ни овошје и зеленчук. Тоа може да се види и по тоа колку многу болести има во денешно време кај млади луѓе, пример.

Е сега тоа е што е, јас не јадам од кашичка ниту пак поголемата ќерка која е 5 години, нормално дека јадиме од пазар или од месара. Но дека сум попретпазлива од порано, сум. Исто и немам нешто купено ни козметика ни храна без да прочитам декларација.

Прво јас сум секогаш за свежо и природно, ама одгледано во мојот двор. А купено од пазар посебно пример праска, јагоди или јаболко не мислам дека е природно.
    Јас колку што знам да, и органските се прскани, само со природни или поприродни препарати.

Е сега јас зборам од мое лично искуство. Не дека сум навлегла со што точно се прска тука, па за надвор не ме ни интересира. Моето лично искуство беше такво и поради тоа сметам дека храната од пазар е далеку понездрава од органската кашичка, затоа што гледав што и се случува на ќерка ми. А гледам се повеќе луѓе има со алергии и бебиња со атописки дерматит што порано не постоеше.

И далеку од тоа дека апелирам да купуваат сите кашички. Јас колку што гледам сите тука прават домашни кашички со овошје и зеленчук од пазар и ок ако не им смета на нивните бебиња нека си прават.

Јас само споделив мислење што може на некој кој има мака ќе му користи, зошто јас имав многу непроспиени ноќи ете од тоа купено овошје и зеленчук се додека не сфатив.

На doubleinfinity му/ѝ се допаѓа ова.
  9. SummerGirl12

SummerGirl12 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2016
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    214
    Потполно си во право има кажав дека педијатар петронажна кажува вака и вака а таа ми вели тие ништо не знаат ние што изгледавме деца знаеме, а кига негирам за нешто таа напнува мажот ми се нервирс му крева притисокот и настанува општ хаос и се плашам веќе

На sikica7 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    Не може да не те интересира храната од надвор затоа што и таа завршува на нашите трпези(знаеле ние или не) и е дел од кашичките.
    А за второво дека органска кашичка со сите пропратни конзерванси и одржувачи на вкус чувана и транспортирана во секакви услови приготвена и стоена со месеци е поздрава од купеното на пазар и дома приготвено апсолутно не е точно и не може да биде

На IRBBB, Tea SK, Ladybug98 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Па не ме интересира. Јас кога купувам не знам дали е растено во МК или во Србија, ниту пак ако прашам ќе ми одговорат точно.
    Инаку ако си прочитала состав ќе знаеш што содржат органските кашички и исто конзервансот е природен од типот на Витамин Ц пример, а подобрувачи на вкус не содржат. Не знам колку ср здрави ама мене ми е побитно да не се штетни.
    И ајвар и слатко или сок домашни јадиш сигурно со месеци стоени за кои не мислиш дека има пропратни конзерванси и одржувачи на вкус.

Еве јас кога прв пат заприметив уште доев и изедов 2-3 праски, па бебето од 3 месеци ми се направи подобро да не знаеш и да не видиш какво. Цела со црвени флеки од кои за ден два почна да течи лимфна течност, па чешање, неспиење, инфекции. Сето тоа дека беа здрави нели во Росоман растени. А баш од таму беа купени.

И нема поента повеќе да се цитираме едноставно ставовите ни се различни ниту јас ќе те убедам тебе, ниту пак ти мене.

12. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    Немам намера да те убедувам,ама да тврдиш дека со внесување на наши производи се внесуваат отрови (кажуваш дека не си ни била свесна колку отрови се внесуваат) ич не ти е во ред

13. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    Многу ми е жал за тоа што се десило со ќерка ти, да не се повтори. Мовта од праските (ако си јадела такви) често знае да даде реакција и кај возрасни не само кај бебиња дури и да не ја изеле само ако биле во контакт со неа

14. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Да и ќе продолжам да тврдам. Не велам дека не се здрави нормално, ама дека се внесуваат отрови сигурно мислам тоа сите го знаат не дека јас сум открила нешто.
    Можи има некои помалку некои повеќе прскани, ама кога ќе одам јас на пазар од каде би знаела.

15. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    2.931
    Не беа со мов напротив. Ама плус, тоа беше само почеток. Кога почна со дохрана стана уште полошо се додека не сфатив и почнав со купечки органски и тоа што имавме насадено за неа. И ја доев и јас пазев што јадам.
    Ете да не се случеше тоа можи немаше ни јас да мислам така или ќе мислев ама немаше да се замарам ко сега.

16. Ladybug98

Ladybug98 Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.201
    Размисли дека се работи за здравјето на твоето дете, а свекрва ти и маж ти ако немаат 2 грама мозок нека ти бидат лути. Кога дете ќе ти се разболе и ќе нема имунитет, тогаш пак ќе ти бидат лути и ти ќе бидеш крива. Како што разбрав ти си дома со бебе, така да спремај му појадок и ручек тоа што е дозволено за негова возраст, ако нешто не ти е јасно слободно прашај овде или пиши ми во порака. Ако му нудат чоколади и сокови земи ги и скарај се, ќе видат дека не попушташ и ќе се помират со тоа.
    Не можеш да и угодуваш на свекрва ти да не се лути оти не му даваш чоколадо, а истовремено да му штетиш на детето кое ТИ си го раѓала! Додека е уште рано собери сили, храни си го бебчето здраво и не попуштај.
    Знам дека во реалноста е потешко, ама знам дека мајка би направила се за своето најмало.

На IRBBB, Razvigorec и mjay.yyy им се допаѓа ова.
  17. sikica7

sikica7 Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    1.998
    Te zalam ,iskreno,ama mora da ja resis doma situacijata.
    Razgovaraj so tvoite i objasni im sto se slucuva, sedni go mazot to i kazi mu da razhovara so nehovata majka da ne se mesa bidejki ne e dobra taa ishrana za bebe i samata znaes.
    A jas uste ne mozam da poveruvam deka ima vakvi retardirani zeni na ovaj svet.Taa ako go izgkedala sin i so cokoladi ne mora i ti tvoeto dete da go rastes so cokolado,Boze mili nenormalna.

На IRBBB, joy1, Razvigorec и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Ladybug98

Ladybug98 Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.201
    И маж ми го пораснале со тетрапак сок :x да, оти не пиел млеко :shake: и сега имам совети дај му да лизне, да не гледа жално како јадеш и сл. и ќутев, ќутев на крај му изнакажав на мм и тој реши ситуација.
    Сега одвреме-навреме ќе искоментираат нешто, ама се правам ко да не сум ги слушнала.
    На 2 месеци бебе свеки сакаше да му даде крофна да пробало оти ние сме јаделе пред него, а тоа сирото уште мижеше :lol: и се инатевме, ми вика абе само доближи му го до устата нема да јаде туку од мисла оти машко е. Сега ми е смешно, тогаш се нервирав.
    Му кажав на мм советите старски да си ги задржи секој за себе и да не ми попуваат и да ме слушаат што ќе одлучам јас за моето бебе ако сакаат да го чуваат повеќе од 15 минути.

На IRBBB, sikica7 и Razvigorec им се допаѓа ова.
  19. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    Од што се плашиш жено? Да не се испокараш со маж ти и свекрва ти? Ако треба и со цел свет ќе се испокарам за доброто на моето бебе.

На IRBBB, Speechless, Tea SK и 3 други им се допаѓа ова.
  20. sikica7

sikica7 Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    1.998
    Jas nemam doma vakov problem so svekrva i maz osven ednas samo koga mi zapnaa da mu dadam voda na 2 meseci i i kazav ne davam i ne me zamarajte i tolku bese muabetot.Koga pocnavme so nemlecna hrana i naglasiv na site doma ,koga ke go cuvate vnukot jas sto kazam da jadi toa ke jadi , a ako vidam da mu davate da lizne od ova od ona tolku ke bide i kraj na muabetot.Ama kaj mene svekrva e mnogu razbrana zena ne znam kako da ja opisam , dusa od zena e sto i da i kazam sekogas taka pravi ,nikogas ne pravi nesto pogresno.I taa sin i go ranele od 4 mesec so tetrapak i se i sesto ama mene ne minse mesa vo hranenje i opsto so bebe.
    Majka mi sto e duri 10god pomladanod svekrva taa po ne e razbrana i saka da se mesa ama nea mnogu lesno ja sreduvam :D
    Ama ova sto go procitav za zenata i cokoladoto nemam komentar, jas i verivam kolku i e tesko doma so takvi izrodi da ne mozes da im se sprotistavis , ama jas da sum se karam so dvajca i ic ako sakay da ne mi zborat koga e vo prasanje moeto bebe mislam deka sum vo sostojba da zadavam nekoj.

На IRBBB, mjay.yyy и Ladybug98 им се допаѓа ова.