Воведување на цврста храна кај бебињата

Discussion in 'Бебе' started by ROSII, Nov 29, 2009.

1. Noranora

Noranora Истакнат член

Мајка
    Ќерка ми е колку вас па јас никогаш не сум и дала до сега ни чоколино ни медолино да не праиме муабет за нешто "благо".
    Дете што е на само доење треба да е до 6 месеци исклучиво на ДОЕЊЕ доколку педијатар поради одредени причини не нагласи спротивно.
    Дали сте вие свесни што му правите на дигестивниот систем на бебето со тие чоколади и медолини уште пред 6 месеци?
    Гледам свекрвата и маж ти така налагале....
    Да земеш малце како мајка да лупнеш од маса и да им го покажеш местото?
    Јас не давам на детево мое сок да му се даде природен очите ќе и ги извадев на мајка ми кога ми го донесе сокчето од хип а не па да дадам вакво нешто па не мајка кој сака нека е
    П.с. за тетрапак млекото на толку мало дете се надевам го разредувате со вода.

IRBBB, Mikha4, Tea SK and 2 others like this.
  2. Tea SK

Tea SK Популарен член

Мама не ви навлагам во дискусијата, само да кажам дека егземи од секогаш постоеле. Јас имам 30 години, од кога сум родена имам, до ден денес повремено. Брат ми има 21, исто и он. И ќерка ми сега наследи и она има.

3. Maca Macka

Maca Macka Истакнат член

Да, знам дека постоеле, само сакав да кажам не колку сега што има. Еве кај вас е наследено, моите две деца имаат ама немал никој претходно. Само мм има алергија на полен па веројатно ради тоа.

Tea SK likes this.
  4. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Zavisi kako ti e naviknato da se hrani bebeto. Jas na moeto i na 9-10mes mu kupuvav od 12mes kasi na hipp i babylove ama ja ranam kombinirano po blw i na lazicka nesto taka da groto sama jade

Серотин likes this.
  5. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Majki na maka sum. Denes bevme na vakcina i konecno zavrsivme so bockanje do 1 godinka sega raat ke sme. 5 meseci i 3 nedeli sme, od 01.04 do sega kacila samo 60gr. Pedijatarkata kaza deka ne e strasno tolku mnogu ama deka ne e ok shto ne kacila i deka ima 200gr pomalku od shto treba da ima i deka mora da pojacame ishrana...po vasha preporaka ne davav 2 obroka deka mala e uste a taa me iskara. Mi rece kako samo eden obrok? Mora 2 kasicki po 200gr maksimum i mleko 600ml...da se sobere vkupno 1000ml/gr na 24h....nas ni se sobiraat od 700-820maksimum...nesaka poveke da pie mleko za ziva glava...od utre definitivno pocnyvame so 2 obroka eden ovosje nakaj 9-10h i eden zelencuk nakaj 12-13h se nadevam ok e taka...od ovosje probavme jabolka, krusa i banana, vcera kupiv mango, praski, borovinki, slivi, suvi slivi, kiva....shto moze da vovedam od ova a so shto da pricekam? Nisto ne mi e jasno, po kolku gr kruska da stavam za da ne napravam prolivce? Suva sliva isto kako se sprema i po kolku se stava? Shto da napravam za da jade poveke i da kacime malku kilaza? Inaku vesela si e polni pelenki i po 2-4 pati pravi kaka sekoj den ...od zelencuk shto novo da vnesam? Probavme kompir, batat, morkov, pashkanat, brokula, karfiol, tikva, tikvica, celer, avokado. Vi blagodaram majki!

LazaLaza likes this.
  6. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Никад не сум се замарала со килажа ни јас ни педијатар, битно да не намалува. 750 мл е максимум што испила мојава дневно во периоди кога била само на млеко. Кас пак стојам на тоа дека бебе од 5 месеци не треба да има 2 оброка ама ако така ти посочува педијатар така прави. Сливи суви не сум правела, крушка стави половина и види како ќе реагира. Нема да има пролив туку потечна столица.

Autumn Love and Viki2021 like this.
  7. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Ја од ова ништо немам давано. Круша давам 1/3 кога ја комбинирам со нешто друго, другото јас го јадам. Ако даваш само круша тогаш малце повеќе. Праска сигурно можеш, само не знам како се дава

Viki2021 likes this.
  8. BezglasnaBukva

BezglasnaBukva Популарен член

Праски и сливи можеш да даваш од овошјето. Праски не сум давала свежи, само готова кашичка, па не знам како треба. Суви сливи ставам од вечер во вода со просо или киноа, сабајлето ја менувам водата и ги варам заедно па блиндирам со малце вода. Многу убаво испаѓа, како мармалад :)
    Од зеленчук како што прочитав имаш дадено се што смее до 6м, така да не мораш да воведуваш ново сега, давај од веќе воведено. После 6м можеш кромид, боранија, карфиол, блитва, спанаќ..

Viki2021 likes this.
  9. Speechless

Speechless Популарен член

Женски, имам мака со столчето за хранење имено бебето како многу да ми се лизга :worried:
    и ако го ставам под 45 степени некако искривено цел ми седи...
    Имаме столче поли прогрес од енцименци, вакво

ама вчера го седнав одвај и на него не му е удобно кенкаше само...
    Што правам погрешно :?:

10. Ladybug98

Ladybug98 Популарен член

И ние го купивме истото и истиот проблем го имам. Ни е легнат, ни седнат. Веројатно кога ќе почнат стабилно и цврсто да седат нема да се лизгаат. Јас сега ретко кога го хранам таму оти жал ми е да го гледам така искривен целиот :?:

Speechless likes this.
  11. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Mnogu blagodaram! Eve sega svariv jabolka praska i 2 mali reznenca banana i ispadna ubavo pa se nadevam ke izede 180gr. Naracavme i novo mleko za posle 6m za da ima poveke hranlivi sostojki pa ke vidime kako ke bide. So karfiolot sum ja utnala samo i go davam uste od pocetok od 4meseci.

12. BezglasnaBukva

BezglasnaBukva Популарен член

Само немој многу да се замараш за грамажа, еднаш може ќе изеде 200гр., еднаш 100. Исто и за млекото, не си прави непотребни нервози. Од прилика гледај колку и е доволно :) битно е да полни пелени и да напредува. Тие 200гр. помалце што ти ги кажала докторката не се ништо, синко мој за 1 месец качи 100гр. докторот рече супер е :D

nevermet18 and Viki2021 like this.
  13. nevenask

nevenask Истакнат член

mamicki, edno prasanje.pred cel mesec prekinavme so doenje, postepeno namaluvav i voveduvav obroci, taka sto na kraj se svede na dve doenja vo tekot na 24 casa. nemav maka so gradite, ni bolki ni grutki, ama uste koga ke stisnam po nekoja kapka izleguva. do koga e normalno da ima uste mleko vo gradite koga veke cel mesec projde?

sani99 likes this.
  14. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Daj boze da e se ok bas se nasekurav jas gledam veselka e si jade sekoj den 720-850gr pol i peleni a ne kacila za 3 nedeli nosto i doktorkata rece da bideme vnimatelni...ke gledam denes da i dadam poveke da vidam dali ke uspeam, so kasickata uspeav sega izede 165gr a i davav samo po 40gr ovosna. Vi blagodaram majka!

BezglasnaBukva likes this.
  15. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Blagodaram majka! Dadov praska, ja svariv na parea i so cela jabolka i 2 parcenca banana izede165gr

nevermet18 likes this.
  16. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

Blagodaram majka! Ke pojacame malku so mlekce novo i malku poveke lasicki pa ke videme kako ke bide. I vo 5ti skok e i patuvavme so avion do mk i valjda se si go pravi svoeto

17. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Може и до неколку години, не ги чепкај ако немаш мака.

Не знам што се фиксирате за овие милилитри и грамови. Дај му на дете 200 гр тиквица која нема ни 40 калории и рачунај го као замена за млеко кое обезбедува околу 150.
    Логично нема да качува.
    Бебе на 5 месеци се запознава со цврста храна, тиквица и карфиол не е заменски оброк, ти можеш и доручек и ручек и вечера да му даваш ама нутритивно ти се слаби оброците и според мене сеуште не можат да заменат млеко.
    Кога ќе воведеш месо, здрави масти и сложени јх тогаш е друг муабет.

IRBBB, Bubi*2, tina2018 and 8 others like this.
  18. vericaaaaaa

vericaaaaaa Истакнат член

Здраво мајки,
    Може малце глупо прашање ама дали виолетов и портокалов батат е исто? :D

19. M1234

M1234 Истакнат член

Да едно исто е но има повеќе видови на слатки компири, едни од тие се виолетовиот и портокаловиот.Јас ги имам пробано и двата и мене портокаловиот ми е малку посладок од виолетовиот, не знам дали така се е погодило или стварно е така.

vericaaaaaa likes this.
  20. Viki2021

Viki2021 Истакнат член

I ova drzi voda, se tesham deka taka poveke ke primi i ke si napreduva dobro. Za 3 nedeli sme na kontrola se nadevam ke kachi ovoj pat nekoe gramce da ne se sekiram i da ne me plasi doktorkata nekako bas taka mi napravi neubavo da mi e koga rece ne naprednala ic. Blagodaram majka za mislenjeto

Autumn Love likes this.