Здраво ако може накратко некој да ми објасни, бебе е на АД млеко веќе е 5 месеци, почнав да давам 3дена еднаш дневно морков по малце за проба потоа 3дена јаболко сега понатаму како? Кога доаѓа замена млеко со оброк каша? И сокчиња од кога како,фала ви
На 5 мес можеш да даваш и: тиква, тиквичка, праска, кајсија, круша, слива, авокадо. После тоа се воведуваат палента, ориз и компир. Па брокула, карфиол и блитва. Јас воведував вака. Оброк имаш, т.е. замена за млеко кога бебе ќе ти изеде 80 до 100гр каша, на 5 мес. Се почнува со прв оброк, односно доручек. Сокчиња не се даваат до година, празни калории се.
По табела тестенини се после 8 мес. Кога воведувате и какви тестенини? Јас сакав со тарана да почнам, дека не блендирам, најпрактична ми се виде. Плус гледам мениво во градинка им даваат тестенини, па да и воведам.
Пред да воведам јајца давав шпагети без јајца од ДМ. Кога дадов јајца, дадов тарана со јајце, т.е на тој начин воведов белка.
Zdravo majki od koga pocnavte da voveduvate bebeski griz sto se kupuva od apteka na baza od zitarki i sto drugo vklucivte vo pocetok na 6 mesec vi blagodaram.
Jufki domasni od domasni jajca vo domaten sos ko za nas praen bez sol. Znaci lukce na maslinov,svezi patlidzani lupenin seckani i malce bosilek. Imase 7-8mes negde use ne mozese da gi faka ubavo nemase pinceta fat ama neso fati neso iseckav so lazicka dadov gi bendisa
Здраво на сите, ве молам предложете ми идеи за ужина но да биде домашно, зготвено да не се бисквити, смоки и сл. Треба да воведам деновиве инаку сме 9 месеци. Инаку за доручек давам житарка со овошје, за ручек зеленчук или зеленчук со месо, за вечера житарка со зеленчук.
@ivani30 од 7ми месец месо(телешко,мисирка ,пилешко но домашно),по 50гр во оврок.Воведуваш една недела,пример,пон-среда-петок, и не даваш ништо ново тогаш. Имам прашање,глутен кога воведувате?
Епа палента, оризов гриз можеш да даваш. Не знам што имаш дадено до сега, еве @Tea SK има набројано погоре за петти месец, јас тоа давав шестти.
Јас оваа табела ја користев и многу корисна ми беше. Сокче не сум дала и не планирам, а малава има над 1 год.
Majki neznam dali ima posebna tema za hranilki ili kako i da se vikaat stolcinjata za hranenje pa me interesira dali nekoja mama ima iskustvo so ova stolce na premaman? Blagodaram
Во средата имаше алергиска реакција (не знаеме од што, но претпоставувам од просото). Колку време да почекам пред пак да му понудам просо?