Blagodaram majka, ke pocekame uste eden mesec ama nemam veke idea shto da i vovedam. Probavme jabolka, kruska, banana, sliva, praska, mango, ke zemam utre kajsii 3 dena i posle shto? Ako imas nekoja idea pomagaj pls
Има ли некој што почнал со вкусови од 6м да ми пише, кога почнале со прв оброк, по колку количински се дава на почеток? Ние сме 4+++ и убаво напредува и педијатарот вика може од 6м, а од друга страна ми вика оброк ќе и се воведе на 7м касно е, па да сум почнела од 5ипол наместо 6 месеци. Секако остава јас да одлучам ама не знам што е паметно. Требало околу 10 вкусови по 3 дена да пробува ама по неколку лажички, така ли се почнува? Па таман после 1 месец од тоа пробување вкусови да и се воведе оброк. А за другите нови состојки понатака како? Ништо не ми е јасно.
Ние почнавме на 6 месеци, со тоа што што почнав со тиква 2-3 лажички и постепено зголемував количина (по две лажички плус на ден по совет од педијатар), а следните намирници ги мешав со веќе воведени. Од новата ставав прв ден лажичка-две, втор повеќе итн. Значи чист вкус дадов само тиква. За две до три недели почна да јаде по 100-120гр. Па после му текна дека нема да јаде. Па јадеше по 2-3 лажички еден ден, друг цел оброк и така до ден денес.
Јас сега почнав од 5.5 месеци,исто супер напредуваше ама решив да почнам. И добро што почнав оти да воведеме оброк не ќе да е во блиска иднина. Не сака ич да јаде плука,се мршти па дури и поврати денес. А ја си мислев седни нарани бебе стани го
Е вака малку осет да добијам, ја мислев по 3 лажичиња цел месец треба да давам. Ќе спомнам за вака да почнам да видам што ќе ме советува. Тенкс Да не се подрекувам ние мислиме дека ќе јаде. Го мислам и тоа па си викам ако реши да гњави ќе си има залиха од млекце.
Мајки малку помош плис. Синко ми е 5++ почнавме со вкусови на 5 точно. До сега пробал само зеленчук. Денес сакам да му воведам оброк веќе го гледам јаде па денес сефте. Прашањето ми е кога ќе воведувам нов вкус ама овошје како да е распоредот. Пример во 7 цица во 8 да му дадам неколку лажички овошје па во 9 оброк зеленчук? Или во 7 цица во 8 нов вкус овошје па во 9 да цица па во 11 оброкот!?
Едно итно прашање, имам воведено ручек ама ќе излегуваме денеска и ќе немам можност каде кашичката да ја затоплам? Може ли така да му ја дадам или да ја стоплам од дома па после 3-4 саати да ја јаде? Или да земам овошна пак да му дадам, ама сабајле јадеше овошна..
Готова кашичка? Знам дека пишува да се затопли ама никогаш не сум го правела тоа. А да ја топлиш дома и да ја даваш нема смисла секако по 3-4 часа ќе биде пак ладна.
Бебе ќе ја јаде и ладна, него мислев да не треба како да се доспрема оти само на зеленчуковите го пишува тоа.. Не знам оти ретко кога давам готови.. домашна не ми се носи оти е жешко.
Јас кога воведував му давав од тоа што воведувам колку сака да ручка ама еднаш на ден, не се водев по тоа дека треба 3 лажички Ако му даваш јаболко денес дај му колку сака нека ручка, па утре измешај му со морков или батат ако ти е воведено и ете оброк цел
Мајки кажете како да се организираме за вечера. Имено, деновиве сакам да воведам и вечера, ама сега откако се стопли времето, шетаме најчесто навечер и вечерата би била во време кога треба да шетаме ( нели по правило треба да е 1.5 до 2 часа пред спиење, а бебе заспива во 9, 9 ипол). Како да направиме, да јадеме надвор или може и непосредно пред спиење да вечера ( на пример пола саат пред спиење). Како правите вие?
Па да, и тоа една од опциите, со тоа што ќе треба подоцна да излегуваме на шетање (за понатаму кога ќе биде уште потопло, секако ќе излегуваме подоцна, па ова ќе е супер опција).
Јас кога и давам вечера саат пред спиење боље ми спие бебе. Ние обично шетаме до кај 7, накај 7ипол, 8 вечера и во 9 спие.
Целер се дава од трупката (сварен) или од листот како во супа? Кромид исто се вари? Смее млад, перце?
Целер немам давано. Кромидот варен многу ми мириса. Вака му го давам свежи перца. Моето многу го сака.
Целер и од листови ставам и корен, исто и кромид ,млад сега ќе вариш може и свеж ама не би за првпат и перца и се по ред давам. Ниеднаш не сум стоплила готова каша. Секогаш за излегување земам готова.
Живи здрави од вторник планирам да почнеме со јајце. Како за првпат со што да го комбинирам или само јајце да дадам 1/8 па после да продолжам со оброкот? И за натака со што можам да го давам?