Pa zelkata mi e za na kraj,znaci pri kraj na 7 ke ispadne,ona mi dade lista za celiot mesec.a parminganoto izgleda za da ne e blantavo,sto znam.simnav i edna lista od bebeskite portali slicna e so ovaa,sepak zelka nemam dadeno a i nemam namera sega.
Не сум за зелка ич 15 месеци е мојата и уште не и давам тоа :/ Ствара гасови ,грчеви. Ај стварно испага превише се мешам,како ти рекле така прави си
Ne bre joy ne go rekov toa,stom baram mislenje znaci prifakjam i tugo mislenje i sugestia.si kazav,neznam od kaj da pocnam ,sto kako,prijatelki i rodnini nemise slusaat mnogu,jas sum bes iskustvo tocno ama imam dovolno procitano da znam deka sol,leb,smoki,i mangi sto gotvam za nas nese pravilen izbor za bebe pocetnik,i zatoa gledam da izbalansiram pomegu toa sto go citam ovde kako vase iskustvu,pomegu ona sto preporacuva pedijatarot i na kraj da iskombiniram nesto sto licno jas mislam deka e ok za sopstvenoto dete.jas po cel den sum so listot vo raka,ete,neznam syo kolku kako,i zatoa si i prasuvam.
На почеток си, ќе ти помине Кога почнуваш важно е да даваш што подиференцирани вкусови, да не мешаш заради алергија, не за друго. Полека, и гледај ги вкусовите што се понеутрални. Зелката по секоја логика е тешка, и затоа се зачудив. Мое искуство да си кажам. Јас не верувам во она - му давам сол оти не ја сака без сол... Како може детето да не јаде каша без сол ако воопшто нема пробано сол? Пред некој ден мајка ми ме напна - дај му на детето од благото (бисквити, хопла и ананас) само да лизнело од хоплата, греота било! Како може да е греота ако не знае што пропушта?
Ве молам мала помош. Утре на мени ни е слаткиот компир. Дали смеам да го ставам ви блендер или и тој ќе стане како лепак? Инаку денес морков со малку пашканат. На синко му беше бљак бљак. Вчера компирот се трудеше да го џвака,па пробуваше да голта. А морковов како му ставав во уста така го плукаше.
И јас џабе готвам и му правам на синко,се фрламе во ѓубре.По 3-4 лажички ќе апне и толку после ја затвора устата и не сака,значи тоа од зеленчукот и месо денес прв пат му направив но не сака плука се мршти.А овошјето си го јаде без проблем.Незнам веќе како да му давам,со лажење абе со ништо не сака зеленчук и не сака
Слаткиот компир слободно стави го во блендер, не се прави како лепак. А морков и пашканат само како комбинација се бљак. Јас ги користам само како додатоци и обавезно со нешто друго.
јас давам амарант, киноа, просо или палента во комбинација со овошје, затоа што зеленчукот, изгледа како и кај многу други не го јадат, па да внесат некоја житарка, од она што смеат. Инаку сме 6 ипол месеци, и почнавме од 5 со дохрана, и од овошје јадат баш се (освен цитруси) комбинации од јаболко, круша, праска, слива, банана, авокадо, дадаов и јапонско јаболко, изблендирано со водичка, дури и мушмула (мајка ми им дала незнаејки дека не треба, па не покажаа реакција и продолжив) ги подварувам (освен банана авокадо јапонка и мушмула) и блендирам, а во водичката во која се вариле ставам една житарка да се свари, па додавам во овошјето, и јадат од зеленчукт јадат морков и тиква, а пробав компир, ориз, тиквица, пашканат, брокула, не сакаат ни да ја голтнат, па еден период престанав и давав само овошни комбинации, и така 6ти месец се дава само по еден оброк, а јас давам 2-3 пати, обично пред цицање... Вчера велам пак да пробам со зеленчук, мора да прејадат, и купив прва брокула со ориз од хипп, и за чудо не плукаа, изедоа по 1/4 мала тегличка, што е напредок, денес им ја изедоа и преостанатата половина од тегличката, едната чиста каша, другата не ја сакаше па и додадов малку измолзено млекце.. за утре се мислам пак да пробам со компирче и морков, се надевам барем малку ке пробаат, па во 7 месец да воведам и втор оброк. Инаку да прашам по колку грама се смета за оброк? Јас овошје правам по едно чинивче од околу 160 грама, и го давам на двете, и бидејки неможат да го изедат одеднаш го давам 2-3 пати, а зеленчук колку да давам? доволно е 1/4 од мала тегличка, или треба повеке? гледам тегличката е од 125 грама... И читам од 7 месец веќе даваат и цвекло, карфиол, лукче, кромидче, месо, кисело млеко, па дури и неколку капки маслиново масло, па ке имаме повеке комбинации... Се извинувам на долгиот пост
Изгледа моево бебе само досега повеќе преферира зеленчук. Од овошјето се мршти, освен банана. Ама ако е банана сама или со авокадо. Ама со нешто друго, јаболко или круша, или слива, без разлика домашно приготвена или од кашичка смешана, се стресува. Чудно. Инаку, ќе јаде, ама количински не може многу.30-40-50 грама стандард, зависи што. Ваљда ќе почне повеќе со текот на времето нели? Можеби на неа и е толку доволно, на мене се ми се гледа малку Син ми веднаш убаво јадеше, таа кога ја затвори устата не се отвараат никако.
Aj edno glupo prasanje. od 8 meseci se voveduva gluten. kako? so sto da pocnam? i mlecni proizvodi od koga, sto prvo? fala vi
Gluten e pozelno so spelta, imala najmalku gluten ko sto procitav. Nekoi pocnuvaat I so Hip biskviti ili griz. Mlecni proizvodi mozes na 8 meseci, kiselo mleko, posle I jogurt, mislam I nesolena urda I pavlaka.
како што читам глутен се воведува со овес, затоа што е безглутенска житарка ама се обработува заедно со глутенската, па потоа се дава пченицата, а подоцна и хељдата
Луѓе од кај наоѓате урда несолена? Барав по маркетиве ама на сите пишува дека има сол. Исто и сирење младо несолено, не можам да најдам.
Хељда нема глутен. Побарај во Солета, мислам Осоговска беше, порано купував од неа. Или пак земи и одсоли ја солената
Денес на мени имавме сладок компир. Не правеше проблем, отвараше уста. За разлика од вчера со морковот супер. Само чудно ми е отварара уста отвара и едно десетина лажички,се разбира не полни и во еден момент толку. Со се така прави. После е кенкав, бара да го кренам и ја бутка лажицата. И кога ќе го кренам се пика во мене да цица, па ајде го залажувам бар пола сат да пројде. Секогаш исто. Дали штом ќе почне да јаде му текнува за цицање или е нешто друго незнам.
Исто и кај нас Ирена. Толку е ентузијастична на почеток, дури некои звуци задоволни испушта, птвара уста од далеку, ама бргу се заситува. Ја затвора уста и крај, веќе не се лаже. Вероватно со текот на времето ќе зголемуваат количината. Се надевам.
И кај нас е исто. A се осети најаден почнува да кенка и се мршти ама па отвара уста. Инаку мојов цица 15 мин. по проба на вкус. Денес и вчера ориз му давав обичен и вчера го испасирав со вилушка. Лапна 10 лажички и толку. Сабајлево го пасирав низ цедалка и потечен дека ко каша изеде 15-20 лажички. Од утре ќе мешамр вкусови. Битно проба и сок од банана на хип испи 60 мл и + вода 30 мл. Рекорд до сeга