Mom's Ај кратка консултација. 5+, почнавме со вкусови пред три недели, си проба се по стандардното списоче. Е последниве денови и давам кашички со две овошја и и давав пола тегличка амА вчера и денес бре се тегне дете за уште. Денес и ја дадов цела тегла 120гр. Многу да не е за почеток? Или да и давам ако и се јаде?
А вака како поупатена, како и после колку време даде ти на пладне т.е ручек па и вечера. Не знам како да терам понатаму.
Со ручек околу 7 месеци почнавме ако не сум грешка, а вечера уште немам дадено (8+м), али гледам сите даваат, па се мислам од денес да почнам.
Сабајле бевме на детска клиника на контрола за неповрзан проблем со храна ама педијатарот таму ми кажа дека сум можела без проблем да давам зајачко месо. Бебе е 5+. Не е мала за било какво месо?
Можам патлиџан да воведам преку оние томателана што се? И предлог за некое томатело, доматно пире пригодно за бебе? Домашен патлиџан немам, купечките се никакви.
Мало е сеуште не знам зошто така ви рекол, на 5+месеци почнавме со вкусови по две три лажичиња камо ли месо
Ние почнавме со 4++ со вкусови поради некачување на килажа, ама не ме ни праша кога имаме почнато. Само ми кажа еј 5 месеци веќе можеш и зајачко да даваш... Она уште брокула нема пробано...
Уште малку ќе правиме 8 месеци па што е следно на листата? Имате ли некои табели? Поточно за житарки ме интересира. Имам воведено киноа, амарант, просо, овес, ориз, гриз, палента.. скоро се ми е воведено..
'Рж, јачмен, спелта. Но нема потреба да ги воведуваш посебно, совет од педијатар ми беше со една воведена глутенска житарка се смета дека и другите се воведени.
Го превртев форумот, а и интернетот и секаде различни информации прочитав. Сакав да му воведам вишни, јагода и малина и не знам дали да му дадам сега, бидејќи некаде пишуваше после година да се дава, а тој има 8м. Едит: можам ли да мешам кисело млеко/павлака со авокадо? Со што друго можам да го комбинирам авокадото, некако со ништо не ми иде.
Авокадо оди со се. Ама баш се. Освен со маслиново, путер, јаце. Има кремаста структура. Вишна, малина можеш сега. Јагода после 1 година мислам беше дека е алерген.
Истото се двоумам и јас. Ќерка ми полни 8 м. на 10ти, нареден викенд планирам да дадам или малини или боровници. Па по ред понатаму и вишни и капини. Знам кај нас се препорачува над година, ама многу често низ светов ја даваат многу порано. Има некој на форумов што дал.јагода порано од 12 м.?
@nevermet18 @MissChievous јас воведов вишна по грешка, мислев цреша дека е на 7 мес. Прашав педијатар за боровинки, аронија и малини ми рече на 11 мес, јагода на 12. Знам даваат и порано ама јас ќе го послушам педијатарот.
Јас сум истрауматизирана од јагодите. И самата сум алергична на нив, а и пред некој ден едно бебе на 11 мес заврши во болница поради алергиска реакција од нив и некако со страв ќе му дадам живи здрави после годинка